Ministrul britanic de interne James Cleverly a anunțat planurile guvernului de a transforma schema de migrație din Rwanda cu un tratat, care va atenua preocupările legale și va aduce politica de imigrație a Marii Britanii în concordanță cu dreptul internațional, potrivit Reuters.
Curtea Supremă a Marii Britanii a decis miercuri că schema guvernului de a trimite solicitanți de azil în Rwanda este ilegală, dând o lovitură zdrobitoare primului ministru Rishi Sunak înainte de alegerile așteptate anul viitor.
Cu politica sa emblematică de imigrație făcută zdrențe, Sunak a spus că lucrează la un nou tratat cu Rwanda și a spus că, dacă acest lucru nu rezolvă problema, va adopta noi legi și va revizui orice tratate internaționale care îi zădărnicesc planurile.
În cadrul schemei, Marea Britanie intenționează să trimită zeci de mii de solicitanți de azil care au ajuns pe țărmurile sale fără permisiune în țara din Africa de Est, în încercarea de a descuraja migranții care traversează Canalul din Europa cu bărci mici.
Dar instanța superioară a hotărât miercuri în unanimitate că Rwanda nu poate fi considerată o țară terță sigură, încântându-i pe oponenții care au spus că politica este imposibilă și crudă și înfuriind pe cei din aripa dreaptă a Partidului Conservator al lui Sunak.
VIDEO. Curtea Supremă a Marii Britanii a decis că planul guvernului de a trimite solicitanții de azil în Rwanda a fost ilegal
Curtea Supremă din Marea Britanie a decis miercuri (15 noiembrie) că planul guvernului de a trimite solicitanții de azil în Rwanda a fost ilegal, dând o lovitură puternică promisiunii electorale majore a premierului Rishi Sunak privind imigrația.
Curtea a respins în unanimitate apelul guvernului împotriva unei decizii anterioare, potrivit căreia migranții nu puteau fi trimiși în Rwanda, deoarece aceasta nu putea fi considerată o țară terță sigură.
Schema din Rwanda este elementul central al politicii de imigrație a lui Sunak, care se pregătește să se confrunte cu alegerile de anul viitor, în contextul în care unii alegători sunt îngrijorați de numărul de solicitanți de azil care sosesc în bărci mici pe coastele Marii Britanii.
Urmărește România Liberă pe Twitter, Facebook și Google News!