8.8 C
București
luni, 4 noiembrie 2024
AcasăVideoProtestatarii anti-combustibili fosili cer eliminarea treptată la COP28

Protestatarii anti-combustibili fosili cer eliminarea treptată la COP28

Protestatarii anti-combustibili fosili au organizat un protest de seară la COP28 marți (12 decembrie), în timp ce discuțiile privind clima au intrat în orele suplimentare, în care țările prezente au căutat un nou proiect de acord privind încetarea utilizării petrolului și gazelor în lume, potrivit Reuters.

Protestatarii, care purtau o pancartă pe care scria „Încheierea erei fosilelor”, s-au adunat la o zi după ce a fost lansat un proiect de text pentru un acord, care a fost criticat de multe națiuni pentru că nu au cerut „eliminarea treptată” a petrolului, gazului și cărbunelui.

Un activist pentru schimbările climatice din Samoa, Longi Taulafo, a declarat că fără eliminarea treptată, inclusă în acord, aceasta ar însemna moartea țării sale și a altor mici națiuni insulare.

„ Nu suntem aici doar pentru a face zgomot, suntem aici pentru a transmite propunerile noastre guvernelor, negociatorilor; astfel încât să avem un rezultat mai ambițios și un rezultat tangibil al acestui COP”, a spus Milena Sergeeva, o activistă din Chile.

Negociatorii din cele aproape 200 de țări de la summitul de la Dubai încearcă să convină asupra unui plan global de acțiune pentru a limita schimbările climatice suficient de rapid pentru a evita inundațiile dezastruoase, căldura fatală și schimbările ireversibile ale ecosistemelor lumii.

OMM raportează că 2011-2020 este deceniul „cel mai cald vreodată”

Secretarul general adjunct de la Organizația Meteorologică Mondială (OMM), Elena Manaenkova, a declarat pentru Reuters că acest deceniu ce a trecut este „cel mai cald vreodată”, marți (5 decembrie), la summitul COP28, potrivit Reuters.

Potrivit unui raport al OMM recent publicat, care analizează încălzirea de-a lungul deceniilor, nu numai că ultimul deceniu a fost cel mai cald, dar această tendință va continua și în deceniul actual.

Acest lucru va duce probabil la o creștere a modelelor meteorologice extreme, a spus secretarul general adjunct al OMM.

„ Pierderea ghețarilor și pierderea resurselor de apă care hrănesc o mulțime din populație este o mare îngrijorare, dar nu este doar aprovizionarea cu apă, ci și evenimentele extreme care vin împreună cu aceasta. Este o rupere a lacurilor glaciare, alunecările de teren care ucid oamenii și, în cele din urmă, ajung în ocean”, a adăugat Manaenkova.

Urmărește România Liberă pe  Twitter, Facebook și Google News!

Catalin Serban
Catalin Serban
Cătălin Șerban scrie în presă din anul 2019, iar din februarie 2021 la România Liberă. A fost director de comunicare al Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și președinte al acestei organizații. A primit din partea Casei Regale a României, în anul 2015, Medalia „Regele Mihai pentru Loialitate" pentru organizarea excelentă a Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și pentru devotamentul cu care a promovat ideile și cauza monarhică.
Cele mai citite

Unirea Slobozia – Botoşani 1-0. Jordan Gele a înscris singurul gol al partidei

Unirea Slobozia - Botoşani 1-0. Unirea a obținut o victorie importantă luni seara, în etapa a 15-a din Superligă, pe teren propriu. Unicul gol...

Victorii categorice în NBA! Detroit Pistons, Atlanta Hawks și Dallas Mavericks au avut seară perfectă

În noaptea de duminică spre luni, cele trei meciuri din NBA au fost dominate de echipele câștigătoare, care s-au impus fără probleme în confruntările...

DIICOT a lansat asaltul asupra traficanților de arme. Peste 130 de percheziții în București și în 6 județe din țară

Operațiunea "Ghost Guns" vizează mediul infracţional, care face trafic de arme ce nu pot fi deţinute legal în nici un stat european Procurorii DIICOT efectuează...
Ultima oră
Pe aceeași temă