Pakistanul se lupta marți (6 septembrie) pentru a lărgi o breșă în cel mai mare lac al său și pentru a preveni revărsarea apelor în orașele din apropiere, după ce inundații fără precedent au inundat o treime din națiunea din Asia de Sud.
Cel mai mare lac de apă dulce, Manchar al țării, din provincia Sindh, era aproape de a-și inunda malurile, potrivit Reuters.
Deja, 100.000 de persoane au fost strămutate în eforturile de a împiedica revărsarea lacului, iar dacă acesta își va inunda malurile, ar putea afecta alte sute de mii, au spus autoritățile.
Pakistanul încerca să evite revărsarea celui mai mare lac al său, după ce regiunea inundată se confrunta cu pericolele bolilor transmise prin apă
Regiunea se confruntă deja cu pericolele bolilor transmise prin apă cum ar fi cele ale pielii, febrei dengue, dar și cu cele provocate de mușcătura de șarpe și probleme de respirație, a declarat Azra Fazal Pechuho, ministrul sănătății pentru provincia de sud, într-un briefing de presă.
Cu încă mai multe ploi așteptate în luna următoare, situația s-ar putea agrava și mai mult, a avertizat un oficial de rang înalt al agenției pentru refugiați a Națiunilor Unite (UNHCR).
ONU: Inundațiile din Pakistan sunt „un muson pe steroizi”
Organizația Națiunilor Unite(ONU) a lansat marți (30 august) un apel rapid pentru 160 de milioane de dolari pentru a contracara efectele dezastrului provocat de inundațiile din Pakistan ce au ucis peste 1000 de oameni.
Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a descris inundațiile ca fiind „epocale”, într-un mesaj video ce a lansat apelul, potrivit Reuters.
Potopul istoric, declanșat în principal de ploile musonice anormale, a ucis peste 1.100 de oameni, a afectat alte 33 de milioane și a distrus case, afaceri, infrastructură și culturi agricole.
Estimările inițiale calculează pagubele provocate de inundații la peste 10 miliarde de dolari, a spus guvernul, adăugând că lumea are obligația de a ajuta Pakistanul să facă față efectelor schimbărilor climatice provocate de om.
ONU spune că inundațiile Pakistan au fost catastrofale și este nevoie de mai multă hotărâre pentru a combate schimbările climatice
Guterres a spus că cele 160 de milioane de dolari pe care spera să le strângă prin apel vor oferi la 5,2 milioane de oameni hrană, apă, canalizare, educație de urgență și sprijin pentru sănătate – adăugând că trebuie luate mai multe măsuri pentru a combate efectele schimbărilor climatice.
Urmărește România Liberă pe Twitter, Facebook și Google News!