O superlună „albastră” rară a apărut miercuri (30 august) pe cerul Marii Britanii, văzută de la Londra la Glasgow, potrivit Reuters.
Luna este considerată o superlună atunci când atinge cel mai apropiat punct de Pământ, pe orbita sa, făcând-o să pară mult mai mare de pe Pământ, crescând cu 7% în diametru.
O lună albastră nu se referă la culoarea ei, ci atunci când există două luni pline într-o singură lună. Următoarea superlună albastră nu va fi văzută decât în anii 2030.
Ce sunt “super-luna” și “luna albastră”
Prima “super-Lună” va fi marți, iar cea de-a doua în noaptea de 30-31 august. Ambele vor fi la fel de mari, conform grupului de astronomi amatori din Germania Vereinigung der Sternfreunde. Acest spectacol dublu este posibil pentru că între două Luni pline trec 29,5 zile, iar august are 31 de zile.
La 1 august, Luna va fi la cea mai mică distanță față de Pământ la ora 18:32 GMT. La sfârșitul lui august, Luna va fi plină la scurt timp după ce va răsări.
Două Luni pline în aceeași lună calendaristică sunt un fenomen rar, iar a doua se numește în multe țări “Lună albastră” – următoarea va fi abia la 31 mai 2026.
Când vor avea loc cele două Luni pline din august, distanța dintre Pământ și Luna sa va fi de aproximativ 357.000 de kilometri. În mod normal, Luna se află la o distanță medie de aproximativ 380.000 de kilometri față de Pământ.
Urmărește România Liberă pe Twitter, Facebook și Google News!