O explozie a distrus o clădire din centrul orașului Tokyo luni (3 iulie), împrăștiind resturi într-o intersecție aglomerată și trimițând fum în aer, dar incendiul a fost imediat ținut sub control și doar patru persoane au suferit răni ușoare, a informat presa japoneză, potrivit Reuters.
Înregistrări video au arătat fum și flăcări prin ferestrele de la etajul al doilea distrus al clădirii, situată în zona Shinbashi a capitalei japoneze.
Cauza exploziei nu a fost imediat clară, dar martorii au spus că au simțit miros de gaz înainte de a auzi explozia.
Zona în care s-a produs explozia se află lângă o gară și este plină de baruri și restaurante populare printre angajații de birou.
Autorii atacului cu gaz sarin din Tokyo, la un pas de spânzurare
La 23 de ani după atentatul cu gaz sarin, gaz neurotoxic, soldat cu 13 morţi în metroul din Tokyo, Ministerul nipon al Justiţiei a început transferul spre alte cinci închisori al foştilor lideri ai sectei Aum Shinrikyo (Adevărul Suprem) condamnaţi la moarte pentru acest atac, într-o procedură care sugerează o execuţie iminentă.
Nu se ştie dacă membrii Aum Shinrikyo vor fi executaţi în aceeaşi zi, în Japonia astfel de proceduri fiind înconjurate de secret până în ultimul moment, iar familiile sunt informate doar după spânzurare. Alături de SUA, Japonia este o democraţie industrializată unde se aplică pedeapsa capitală. O practică denunţată de asociaţiile internaţionale de apărare a drepturilor omului.
La începutul anului, jurişti niponi au explicat că executarea membrilor Aum va avea loc în 2018, după închiderea definitivă a ansamblului recursurilor judiciare declanşate de adepţii sectei condamnaţi la moarte sau la detenţie pe viaţă. În total, 180 de membri au fost condamnaţi pentru diferite crime datând din anii ‘90. Printre condamnaţii la moarte deplasaţi acum câteva zile spre alte închisori, media l-a identificat pe Shoko Asahara, gurul mişcării care a reuşit să recruteze circa 10.000 de adepţi în arhipelag înainte de a se duce în Rusia, unde peste 3.000 de persoane s-au alăturat acestui cult creat în 1984, recunoscut legal ca o religie în 1989.
Urmărește România Liberă pe Twitter, Facebook și Google News!