Bateriile de rachete de apărare antiaeriană Patriot au fost văzute luni (10 iulie), în apropiere de aeroportul din Vilnius, parte a apărării, ca o fortăreață a NATO din capitala Lituaniei, înainte de summitul său din această săptămână, potrivit Reuters.
NATO a desfășurat armament avansat înainte ca președintele american Joe Biden și alți lideri ai alianței să se întâlnească săptămâna aceasta la Vilnius, care se află la doar 20 de mile de gardul de graniță al Lituaniei cu aliatul Rusiei, Belarus.
Mai multe rachete Patriot au ajuns la Vilnius pentru a proteja capitala Lituaniei unde liderii NATO se întâlnesc între 11 și 12 iulie
Liderii NATO se vor întâlni între 11 și 12 iulie pentru a aborda o gamă largă de subiecte, de la diviziuni privind candidatura Ucrainei și aderarea Suediei până la creșterea stocurilor de muniție și revizuirea primelor planuri de apărare din ultimele decenii.
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski este de asemenea așteptat să participe și să facă presiuni pentru admiterea Ucrainei odată ce războiul declanșat de invazia Rusiei se va termina.
Va fi al patrulea summit NATO de la invadarea Ucrainei de către Rusia, primul fiind virtual, pe 25 februarie 2022, la doar o zi după asalt, urmat de întâlnirile de la Bruxelles și de la Madrid.
Președintele Iohannis participă la Summit-ul de la Vilnius. Războiul cu Rusia aduce Ucraina tot mai aproape de NATO
Summit-ul Alianței Nord-Atlantice, care se desfășoară în orașul Vilnius, capitala Lituaniei, în perioada 11 – 12 iulie 2023, va oficializa o nouă etapă a relației NATO – Ucraina, care este, în ultimele luni, din ce în ce “mai aproape” de a fi primită în NATO.
„Mă aștept ca liderii aliați să convină asupra unui pachet cu trei elemente, pentru a aduce Ucraina mai aproape de NATO”, menționează textul discursului pe care-l va rosti, la 11 iulie, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg. Pachetul de trei elemente, la care se referă Stoltenberg, va fi aprobat în cadrul Summit-ului de la Vilnius.
Potrivit unui comunicat transmis de NATO, cele trei elemente sunt următoarele: “un program multianual de asistență pentru asigurarea interoperabilității; legături politice îmbunătățite NATO – Ucraina, președintele Zelenski participând la reuniunea inaugurală a unui nou Consiliu NATO-Ucraina; și o reafirmare că Ucraina va deveni membră a NATO, cu unitate în ceea ce privește modul de a aduce Ucraina mai aproape de obiectivul său”.
Secretarul general Stoltenberg se află la Vilnius încă din ziua de 10 iulie. Tot la 10 iulie au sosit la Vilnius președintele Turciei și premierul Suediei, care chiar au avut o întâlnire, luni seară. Suedia urmează să intre în NATO iar ultima țară care se opunea primirii Suediei era Turcia.
Urmărește România Liberă pe Twitter, Facebook și Google News!