Președintele Emmanuel Macron a convocat joi o întâlnire de criză cu miniștrii de rang înalt, după ce revoltele s-au răspândit peste noapte în Franța din cauza împușcării mortale de către poliție a unui adolescent de origine nord-africană, în timpul unui opriri în trafic, identificat ca Nahel, potrivit Reuters.
Macron spune că revoltații au atacat secții de poliție, școli și primării.
Macron a convocat o reuniune de criză pentru revoltele ce au izbucnit în toată țara și au dus la sute de arestări
Poliția a efectuat 150 de arestări la nivel național în timpul celei de-a doua nopți de tulburări, a declarat ministrul de Interne Gerald Darmanin, în timp ce furia publicului s-a revărsat pe străzi, în special în suburbiile diverse din punct de vedere etnic ale marilor orașe ale Franței.
Împușcarea mortală a alimentat proteste de lungă durată împotriva violenței poliției din suburbiile cu oameni ce au venituri mici, dar sunt mixte rasiale, care înconjoară marile orașe din Franța.
Protestele din Franța, la apogeu! 3,5 milioane de oameni au ieșit pe străzi. Peste 120 de polițiști răniți
Mobilizarea împotriva reformei pensiilor a rămas foarte puternică joi în Franţa, cu o radicalizare a mişcării care s-a soldat cu o creştere a violenţelor, intervenindu-se cu tunuri de apă şi gaze lacrimogene în mai multe oraşe, relatează AFP, citată de Agerpres.
Violenţele, care au fost sporadice de la începutul mobilizării, la 19 ianuarie, au reapărut, uneori în mod spectaculos, acaparând din nou canalele de televiziune şi evocând amintiri ale mişcării populare a „vestelor galbene” din 2018 – 2019.
În total, 3,5 milioane de persoane au manifestat joi în peste 300 de oraşe din Franţa, potrivit Confederaţiei Generale a Muncii (CGT), şi 1,08 milioane, potrivit Ministerului de Interne.
La Paris au izbucnit rapid violenţe la începutul marşului: pietre de pavaj, sticle şi artificii au fost aruncate asupra forţelor de ordine, vitrinele magazinelor au fost sparte, staţii de autobuz şi mobilier stradal au fost distruse, iar tomberoane de gunoi şi chioşcuri de ziare au fost incendiate de persoane îmbrăcate în negru şi purtând măşti şi ochelari de protecţie.
În prima parte a serii, ministrul de interne Gerald Darmanin a declarat că 123 de jandarmi şi poliţişti au fost răniţi joi, iar peste 80 de persoane au fost arestate.
Prefectura de poliţie a numărat „în jur de o mie” de elemente radicale în capitală, unde situaţia rămânea haotică în primele ore ale serii, cu incidente încă în curs de desfăşurare.
Urmărește România Liberă pe Twitter, Facebook și Google News!