11.9 C
București
joi, 7 noiembrie 2024
AcasăVideoCum a devenit giulgiul un steag alternativ palestinian

Cum a devenit giulgiul un steag alternativ palestinian

În mijlocul vărsării de sânge a războiului din Gaza, giulgiul alb a devenit un simbol al amplorii morților cauzate palestinienilor de bombardamentul Israelului, potrivit Reuters.

În orașul Rafah din Gaza, Mohammed Abu Mussa pregătește giulgii. Aceste foi albe simple au devenit un simbol pentru amploarea morții pe fondul bombardamentului Israelului asupra enclavei palestiniene.

Dar Mussa, care se oferă voluntar pentru Societatea Keratan, care pregătește cadavrele pentru înmormântare, spune că s-au epuizat în primele zile de război. El a fost, spune el, forțat să învelească patru sau cinci cadavre într-un singur giulgiu.

„Nu m-am așteptat deloc la acest număr de morți. Nu am avut astfel de numere în războaiele anterioare. Vorbiți despre numere de neimaginat; vorbiți despre peste 20.000 de martiri fără a include oamenii dispăruți”.

În timp ce Gaza asediată se confruntă cu o gravă lipsă de alimente, apă și medicamente, giulgiile au fost de atunci în aprovizionare abundentă, datorită donațiilor din partea țărilor arabe și a organizațiilor caritabile.

Dar Mussa spune că există și alte dificultăți în teritoriul blocat, cum ar fi lipsa de foarfece, cuțite și bumbac necesare pentru pregătirea învelișurilor. Israelul a început să bombardeze Gaza ca răzbunare pentru că Hamas a ucis 1.200 de oameni și a luat 240 de ostatici în raidul transfrontalier din 7 octombrie.

Armata israeliană și-a exprimat regretul pentru decesele civililor și a învinuit Hamas că operează în zone dens populate. Importanța giulgiilor provine dintr-o narațiune a profetului Muhammad, care și-a încurajat adepții să poarte haine albe și, de asemenea, să-și învelească morții în alb.

Marwan Al-Hams, directorul spitalului Abu Yousef Al Najjar din Rafah, spune că giulgiile au căpătat, de asemenea, o nouă semnificație, pe măsură ce numărul morților din Gaza a crescut. „Numărul mare de martiri a făcut din Giulgiul alb un simbol pentru acest război și a devenit paralel cu steagul Palestinei în influența sa și cunoașterea lumii despre semnificația cauzei noastre.”

Pentru cei care și-au pierdut pe cei dragi, giulgiile sunt și un loc pentru a scrie un ultim mesaj sincer. Dar nu toate acoperirile pot purta astfel de cuvinte.

Acesta este haosul războiului, unii dintre morți nu pot fi identificați imediat. În acele cazuri, „bărbat necunoscut” sau „femeie necunoscută” este scris pe giulgiu, în speranța că vor putea fi identificați la o dată ulterioară.

Urmărește România Liberă pe  Twitter, Facebook și Google News!

Catalin Serban
Catalin Serban
Cătălin Șerban scrie în presă din anul 2019, iar din februarie 2021 la România Liberă. A fost director de comunicare al Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și președinte al acestei organizații. A primit din partea Casei Regale a României, în anul 2015, Medalia „Regele Mihai pentru Loialitate" pentru organizarea excelentă a Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și pentru devotamentul cu care a promovat ideile și cauza monarhică.
Cele mai citite

Guvernul de coaliție al Germaniei cade după demiterea ministrului de finanțe

Cancelarul Germaniei, Olaf Scholz, a declanșat o criză politică majoră prin demiterea ministrului de finanțe Christian Lindner, lider al partidului pro-business FDP, rupând astfel...

Google a dezvăluit din greșeală noul AI de navigare web

Google a publicat accidental o inteligență artificială neanunțată oficial pe Chrome Web Store, care poate naviga pe internet în locul utilizatorilor, relatează BFM TV. Incidentul...

Mihai Bendeac ar fi semnat cu PRO TV!

Un anunț surprinzător din lumea televiziunii: Mihai Bendeac se întoarce pe micile ecrane! Fostul jurat de la „iUmor” va prezenta un nou show la...
Ultima oră
Pe aceeași temă