Capitala Macedoniei de Nord se luptă cu poluarea aerului, fiind unul din cele mai poluate orașe din lume din cauza exploatării cărbunelui pe scară largă în această țară.
Skopje este unul dintre cele mai poluate orașe din lume. Unul dintre factorii care contribuie la aerul murdar din Macedonia de Nord și Balcani este sistemul energetic, cărbunele furnizând încă 40% din energia țării, conform Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare, relatează Reuters.
Aceasta este o dimineață recentă în Capitala Macedoniei de Nord.
Smog dens și vizibilitate scăzută la Skopje, unul dintre cele mai poluate orașe din lume.
„ Avem nevoie de guvern și ministere să rezolve aceste probleme. Dacă o pot face. Dacă nu, vom începe să murim din cauza asta”, spune un rezident din Skopie. „ Avem pacienți cu astm bronșic care se confruntă cu probleme precum dificultăți de respirație, în timp ce pacienții cu fibroză chistică se confruntă cu provocări suplimentare”, potrivit lui Stojka Naceva Fustic, doctor.
Unul dintre factorii care contribuie la aerul murdar în Balcani este sistemul energetic. Cărbunele furnizează încă 40% din energia țări conform Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare.
Poluarea aerului, o cauză majoră de îmbolnăvire și de deces prematur în UE
Poluarea aerului este o cauză majoră de îmbolnăvire și de deces prematur în Uniunea Europeană, potrivit IonFuture, companie care oferă soluții dovedite științific care curăță aerul și apa folosind puterea ionizării bipolare.
Datele arată că poluarea este de multe ori cauza producerii bolilor de inimă, accidentelor vasculare cerebrale, a bolilor pulmonare și a cancerului pulmonar.
Sectorul de apă din România este caracterizat de tehnologii ineficiente și depășite (Programul Dunărea și Apa 2015, CE, 2017). Pe lângă infrastructura publică îmbătrânită, clădirile mai vechi riscă să aibă contaminanți periculoși în conducte, arată o analiză a IonFuture.
Urmărește România Liberă pe Twitter, Facebook și Google News!