11.9 C
București
joi, 7 noiembrie 2024
AcasăVideoAnalist: Invazia terestră din Gaza va fi o „baie de sânge”

Analist: Invazia terestră din Gaza va fi o „baie de sânge”

Invazia terestră israeliană a Gaza, despre care se crede că este iminentă, va avea ca rezultat pierderi uriașe pentru toate părțile în conflict, inclusiv pentru civili, riscând să ajungă o „baie de sânge”, a declarat luni (16 octombrie) un analist de frunte, potrivit Reuters.

Israelul a impus o blocadă completă și pregătește o invazie terestră pentru a intra în Gaza și a distruge Hamas, care a continuat să tragă cu rachete asupra Israelului de la atacul transfrontalier care a dus la moartea a 1.300 de oameni – cea mai sângeroasă zi din Israel din istoria de 75 de ani.

Vorbind de la Londra, Nomi Bar-Yaacov de la grupul de reflecție Chatham House a spus că Hamas va avea oarecum „ un avantaj de sus”, în interiorul Gazei, luptele având loc în zone dens urbanizate.

Bar-Yaacov spune că rețeaua adâncă de tuneluri a Hamas și cunoașterea orașului vor îngreuna avansarea forțelor israeliene.

Bloomberg, un “Ghid despre rădăcinile războiului Hamas – Israel”

Editorialista Lisa Beyer a publicat, la data de 13 octombrie 2023, pe renumitul site Bloomberg, un “Ghid pentru a înțelege rădăcinile războiului Israel – Hamas”.

Lupta dintre arabi și evrei asupra dreptului de proprietate asupra Țării Sfinte datează de mai bine de un secol și a dat naștere la șapte războaie majore. Cel mai recent război a izbucnit pe 7 octombrie 2023, când gruparea islamistă palestiniană Hamas, care este dedicată distrugerii Israelului și pe care SUA și Uniunea Europeană au desemnat-o organizație teroristă, a atacat sudul Israelului din Fâșia Gaza, ucigând 1.300 de oameni care se aflau în orașe, în kibutzuri, în armată și la un festival de muzică în deșert. Peste 1.500 de oameni au murit apoi în represaliile israeliene.

Iată ghidul tău pentru înțelegerea conflictului.

  1. Care sunt rădăcinile conflictului? Arabii și evreii care trăiau în Țara Sfântă au trăit pe teritoriul Imperiului Otoman până la sfârșitul Primului Război Mondial, când Regatul Unit, unul dintre învingătorii războiului, a preluat controlul. În această perioadă, imigrația evreiască din Europa în ceea ce se numea atunci Palestina a crescut foarte mult, mai ales în anii 1930, având în vedere persecuția nazistă asupra evreilor. Rezistența împotriva imigrației evreiaști și creșterea naționalismului în rândul arabilor au dus la o revoltă la sfârșitul anilor 1930. În efortul de a opri violența arabo-evreiască, o comisie britanică din 1937 a recomandat împărțirea Palestinei în două state, unul arab și unul evreu. Organizația Națiunilor Unite a adoptat un alt plan de împărțire în 1947. Arabii au respins ambele planuri, ducând la declararea independenței Israelului în 1948 și la primul război arabo-israelian. Acea perioadă a produs mai mult de jumătate de milion de refugiați arabi.

Urmărește România Liberă pe  Twitter, Facebook și Google News!

Catalin Serban
Catalin Serban
Cătălin Șerban scrie în presă din anul 2019, iar din februarie 2021 la România Liberă. A fost director de comunicare al Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și președinte al acestei organizații. A primit din partea Casei Regale a României, în anul 2015, Medalia „Regele Mihai pentru Loialitate" pentru organizarea excelentă a Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și pentru devotamentul cu care a promovat ideile și cauza monarhică.
Cele mai citite

Tragedie în Gara Medgidia! Un copil s-a electrocutat și are arsuri pe 70% din suprafaţa corpului

Un incident grav a avut loc joi, în Gara Medgidia, județul Constanța, când un copil de 10 ani a fost electrocutat după ce s-a...

Bela Karoly, în stare gravă! Legendarul antrenor de gimnastică se luptă cu Alzheimerul

Starea de sănătate a lui Bela Karoly, fostul antrenor de gimnastică al echipei României și al Statelor Unite, se deteriorează grav, potrivit informațiilor furnizate...

Monumentele Capitalei, pregătite să-și recapete strălucirea

Primarul Capitalei anunță lucrări la monumentele istorice care au nevoie de intervenții urgente Primăria Capitalei a lansat în SEAP, prin Centrul de Cultură Palatele Brâncovenești...
Ultima oră
Pe aceeași temă