Orice iubitor de animale îşi doreşte ca sufletul pe care îl îngrijeşte să fie ferit de boli şi să trăiască o perioadă cât mai lungă de timp. Însă, la fel ca în cazul oamenilor şi pisicile îmbătrânesc şi îşi pierd o parte importantă din simţuri. Ei bine, în această perioadă orice proprietar trebuie să se implice cât mai mult şi să se asigure că pisica are parte atât de ajutor în ceea ce priveşte deplasarea şi toaletarea, cât şi de controale periodice, hrană de calitate şi iubire necondiţionată.
Te întrebi cam cat traieste o pisica?Ei bine, trebuie să ştii că o pisică trăieşte în medie 15 ani. Însă, nu este o situaţie neobişnuită ca o pisică să trăiască până la vârsta de 20 de ani – echivalentul vârstei de 96 de ani la om.
Când putem considera o pisică in vârstă?
De cele mai multe ori, de la vârsta de 11 ani ani vei observa semne evidente ale îmbătrânirii la pisica ta. Modificările comportamentale și fizice pe care pisica le va experimenta după vârsta de 10 – 11 ani vor impune şi o modificare a mediului, a activităţii fizice şi chiar a tipului de hrană. Iata câteva moduri prin care poţi sprijini pisica în ultima parte a vieţii.
Mediul
Pe măsură ce îmbătrâneşte vei observa o serie de modificări fizice la pisica ta. Articulaţiile acesteia vor începe să se uzeze, prin urmare pisica poate fi instabilă sau chiar îi poate fi extrem de greu să urce sau să coboare din locurile sale preferate. De asemenea, vederea îi poate fi afectată, iar deplasarea poate fi dificilă şi în unele cazuri extrem de periculoasă. Prin urmare, se impun o serie de modificari în locuinţa ta.
Îţi recomandăm să îi pui la dispoziţie mai multe rampe sau scări care să îi permită accesul în locurile ei preferate. De asemenea, îi poţi achiziţiona un pătuţ mai confortabil – plasat, bineînţeles, într-un loc uşor accesibil. Litiera ar fi indicat să aibă marginile cât mai joase astfel încât pisica să poată intra şi ieşi cu uşurinţă. În cazul în care aceasta a început să aibă probleme serioase cu vederea este important să nu modifici prea mult poziţionarea lucrurilor, astfel încât pisica să nu se lovească.
Mâncarea, apa şi litiera trebuie să fie uşor accesibile, iar rutina pisicii ajunse la bătrâneţe nu ar trebui modificată, deoarece acest lucru poate agrava posibilele dificultăți cognitive pe care le-ar putea avea.
Activitatea fizică
O pisică senioară se va mişca mult mai greu, iar uneori durerile provocate de diferitele afecţiuni pot fi extrem de dificil de suportat. Cu toate acestea, atunci când sănătatea o permite, pisica ar trebui încurajată să se joace ușor în timpul zilei.
Din cauza durerilor pisica te poate ignora atunci când o chemi şi poate deveni agresivă atunci când încerci să o ridici.
Tot din cauza durerii, dar şi din cauza flexibilităţii reduse o pisică senioară va întâmpina dificultăţi şi în ceea ce priveşte toaletarea. Prin urmare, în această perioadă este recomandat să o perii mai des şi să o ajuţi să se menţină curată.
Hrana
Hrana oferită în această perioadă are un aport considerabil în bunăstarea pisicii. Poţi opta pentru hrană palatabilă, cu textură moale. De asemenea, la sfatul medicului veterinar poţi include anumiți nutrienți pentru a atenua simptomele îmbătrânirii şi pentru a încetini apariţia bolilor legate de vârstă sau să o hrănești cu o formulă adaptată seniorității.
Îngrijirea unei pisici senioare poate fi o provocare, însă având în vedere anii petrecuţi împreună şi momentele frumoase, tu ca şi proprietar trebuie să te asiguri că în această ultimă parte a vieţii sale ea are parte de tot sprijinul tău.