7.8 C
București
marți, 24 decembrie 2024
AcasăSpecialCe ai putea descoperi ca turist în COREEA DE NORD

Ce ai putea descoperi ca turist în COREEA DE NORD

Din cauza imaginii de stat năzdrăvan pe care şi-a creat-o, în mod consecvent, timp de câteva decenii, Coreea de Nord este ocolită cu graţie de către turiştii care vor să-şi petreacă vacanţele într-un loc frumos şi liniştit. Cu toate acestea, o vizită în Coreea de Nord ar putea fi o experienţă de neuitat.

Între 3.000 şi 4.000 de turişti occidentali aleg să-şi petreacă vacanţa în Coreea de Nord, conform BBC News. Motivele le aparţin, însă noi facem un calcul simplu: în Coreea de Nord ajung, în medie, nouă sau zece turişti pe zi care pot să le povestească prietenilor din Occident ce au văzut acolo unde până şi Google Maps s-a ţinut deoparte.

Cu ce se laudă Coreea de Nord

Principala atracţie turistică din Coreea de Nord este reprezentată de… izolarea extremă. Aproape nimeni nu a vizitat această ţară şi aproape nimeni nu şi-ar dori vreodată să-şi cheltuiască banii mergând până în celălalt capăt al lumii. Iar asta îi incită pe aventurieri. Capitala Phenian are câteva obiective turistice care merită să fie vizitate, iar muntele Paekdusan oferă cea mai frumoasă privelişte din Coreea de Nord. Pentru a face aceste afirmaţii, ne bazăm pe poveştile altora, căci nu cunoaştem pe nimeni care să fi ajuns, vreodată, în ţara atotputernicilor Kim. Cu siguranţă, însă, ceea ce aţi putea vedea acolo nu veţi mai vedea altundeva.

Este uimitor să vezi cu ochii tăi un loc în care Războiul Rece pare să nu se fi încheiat niciodată, un loc în care oamenii nu navighează pe Internet şi unde telefoanele mobile sunt un lux şi nu pot fi folosite pentru a efectua apeluri în străinătate. Vă recomandăm să vizitaţi Coreea de Nord prin intermediul unei agenţii de turism. Veţi fi scutiţi, astfel, de multe bătăi de cap. Dacă nu sunteţi sud-coreeni, americani sau jurnalişti, nu ar trebui să fie foarte greu să obţineţi o viză, însă aveţi nevoie, în general, de aprobări speciale.

Conform site-ului wikitravel.org, majoritatea obiectivelor turistice este reprezentată de monumentele închinate soldaţilor nord-coreeni, de monumentele închinate iubiţilor conducători şi Partidului Muncitorilor, precum şi de muzeele care au, aproape întotdeauna, legătură cu istoria belicoasă a poporului. Zona demilitarizată reprezintă una dintre cele mai populare destinaţii turistice din Coreea de Nord, însă fotografierea va fi strict interzisă. Tensiunea militară atinge cote incredibile. Cu toate acestea, veţi putea face fotografii în micul sat numit Panmunjeom, aflat în interiorul zonei demilitarizate, un loc unic în lume, aflat la graniţa dintre Coreea de Nord şi Coreea de Sud şi unde se află al treilea cel mai înalt catarg din lume, la capătul căruia flutură în vânt steagul nord-coreean.

O fi bine? O fi rău?

Cu siguranţă, în Coreea de Nord nu se trăieşte bine. Când ne gândim la Coreea de Nord, ne vin în minte imagini cu statura impozantă, dar totuşi… „moale” a liderului Kim Jong-un, care, după moartea tatălui său (celălalt Kim), continuă buna tradiţie de familie de a conduce ţara precum un monarh medieval. Ne vin în minte imagini cu rachete (nucleare, spun ei), cu lagăre de concentrare ca cele de pe vremea celui de-al III-lea Reich, cu soldaţi aliniaţi ca la paradă sau care ţin discursuri în care-şi scuipă dragostea pentru iubitul conducător, cu blocuri comuniste şi cu oameni trişti. Unii se gândesc şi la ameninţările armatei la adresa Coreei de Sud şi SUA, dar şi la zecile de mii de cetăţeni care au ieşit, din obligaţie, să plângă în mod public la moartea răposatului tătuc. Atunci când un militar nord coreean a fost acuzat că nu a jelit îndeajuns de mult la moartea lui Kim Jong-il şi că a umblat beat, de colo-colo, în timpul perioadei de doliu, execuţia nu s-a lăsat aşteptată şi a fost spulberat cu tunul. Aceasta este Coreea de Nord, văzută din afară.

Turişti răsfăţaţi

Turismul se desfăşoară în termenii dictaţi de către guvernul nord-coreean. Turiştii care aleg să viziteze Coreea de Nord (în loc să se bucure de miracolele Seulului sau de peisajele exotice din Japonia) vor avea parte de doi ghizi turistici personali, conform Lonely Planet. La câţi turişti aleg să viziteze misteriosul şi auto-izolatul stat asiatic, cheltuiala guvernului de la Phenian este aproape modică, dacă am raporta-o la cifrele pe care le presupune o economie sănătoasă. Însă acolo reprezintă, totuşi, un efort. Cei care acceptă astfel de condiţii pot spune că ţara-vedetă a regiunii merită vizitată. Când veţi ajunge acolo, ghizii locali vă vor reţine paşaportul, care va rămâne la ei, din motive „de securitate”, pe aproape toată durata vizitei. Pentru intimitate deplină, mergeţi într-o altă ţară, căci aici veţi avea mereu la dispoziţie o persoană care cunoaşte perfect poezia propagandistică învăţată în şcolile de ghizi turistici şi vă va însoţi (aproape) peste tot.

Vizitatorii au acces doar în zonele turistice. Nu vă fie teamă că vă veţi rătăci, căci ghizii vă vor aduce mereu pe calea cea dreaptă. Ei decid ceea ce puteţi şi ceea ce nu puteţi vedea, conform site-ului wikitravel.org. Este bine să-i ascultaţi şi să le daţi dreptate. Răspunsurile lor la întrebările incomode sunt evazive. În plus, ei au misiunea de a verifica şi de a şterge fotografiile care ar putea să pună imaginea ţării într-o lumină proastă. Dacă aveţi dubii atunci când doriţi să fotografiaţi ceva anume, întrebaţi ghidul. Poate aveţi norocul de a fi însoţit de un reprezentant turistic relaxat. Chiar dacă unele aspecte vi s-ar putea părea bizare şi în contradicţie cu tot ceea ce aţi învăţat vreodată că este bine sau rău, nu râdeţi atunci când vă vor fi povestite anecdote despre iubiţii conducători. Adularea şefilor statului este o adevărată religie în Coreea de Nord. Asta nu înseamnă că trebuie să vă închinaţi la portretele conducătorilor care au împânzit întreaga ţară, dar stăpânirea de sine sau lipsa simţului umorului vă vor scuti de neplăceri şi, cine ştie, poate chiar de un interogatoriu obositor.

Specificul turistic

Să vă aşteptaţi la pene de curent care vă vor aminti (dacă nu sunteţi la „prima tinereţe”) de situaţiile similare de pe vremea lui Ceauşescu şi care pot dura chiar şi câteva ore. Viaţa de zi cu zi în Phenian o să vi se pară incredibil de sigură şi non-violentă. Muzica pare în urmă cu două decenii şi are rezonanţa melodiilor occidentale din anii ’80, conform wikitravel.org. Din fericire pentru petrecăreţi, alcoolul este ieftin şi la discreţie, însă evitaţi să-l consumaţi dacă ştiţi că „la beţie” spuneţi tot ceea ce vă trece prin cap. Civilii sunt oameni paşnici, uşor reticenţi faţă de străini, dar dornici să vă ajute. În Coreea de Nord există şi trei parcuri mari de distracţii, însă două dintre ele au fost închise. Una dintre cauze pare să fie economia de curent electric. Parcul care încă funcţionează este destul de sigur şi de modern.

Singurele magazine în care veţi avea voie să faceţi cumpărături sunt cele de suveniruri pe care le veţi găsi la hoteluri şi la obiectivele turistice. În general, preţurile vor fi exprimate în moneda locală, de aceea este bine să întrebaţi (ghizii vorbesc limba engleză) cât valorează obiectele respective în dolari sau în euro. Asiguraţi-vă mereu că aveţi „mărunţiş” la dispoziţie. Nu va fi niciodată îndeajuns de mult. Nu ocoliţi suvenirurile de propagandă. Veţi fi apreciaţi de către ghizii locali şi vă veţi alege cu un obiect foarte amuzant pe care, odată întorşi acasă, îl veţi putea aşeza pe televizor pentru buna dispoziţie a musafirilor. În plus, veţi putea trimite vederi şi felicitări în orice ţară din lume, inclusiv în România, cu excepţia Coreei de Sud.

Nu vei muri de foame

Deşi criza alimentară pare să nu se mai încheie în Coreea de Nord, turiştii nu vor muri de foame. Ghidul turistic va comanda mâncarea pentru voi şi nu veţi avea acces decât în restaurantele unde veţi putea plăti în valută. Deşi mâncarea va fi cu mult mai bună decât cea de care se bucură cea mai mare parte dintre nord-coreeni, nu vă aşteptaţi la un festin la fel de delicios precum cel cu care v-aţi obişnuit în călătoriile voastre prin diferite ţări ale lumii. Însă veţi merge în Coreea de Nord pentru a experimenta, nu-i aşa?

Unde veţi dormi

Cea mai mare cheltuială a unui turist în Coreea de Nord este legată de cazare. Vă recomandăm, încă o dată, să apelaţi la o agenţie de turism pe a cărei agendă se află şi statul nord-coreean. Veţi putea plăti, astfel, în avans pentru cazare, mâncare şi vizitarea obiectivelor turistice şi veţi scăpa de o mulţime de bătăi de cap. Cel mai apreciat hotel din Phenian este Koryo Hotel, însă părerile privind calitatea serviciilor sunt împărţite. Un vizitator al site-ului tripadvisor.com a locuit acolo în septembrie 2012: „nu există room service, micul dejun este cea mai bună masă a zilei şi am mâncat chipsuri tot restul zilei. La ora 6 dimineaţa veţi fi treziţi de apelul de dimineaţă pentru cetăţenii din Phenian care va fi transmis prin difuzoare. Acesta este unul dintre cele mai confortabile hoteluri din Coreea de Nord. La karaoke a fost amuzant.”

Un alt vizitator al hotelului a lăudat curăţenia şi mobila din anii ’70 care era foarte bine păstrată, însă a scris şi despre frigul din camere. “Mâncarea a fost surprinzător de bună”, a scris vizitatorul site-ului şi al hotelului Koryo. “În prima zi, porţiile au fost foarte mici, însă, când am cerut mai mult (şi am plătit mai mult) ne-au adus mai multă mâncare. În restul săptămânii, porţiile au fost întotdeauna mai mari”.

TOP 5 cele mai vizualizate galerii foto din luna aprilie:

2013/04/04//291890-avion.jpg1. FOTO: Cum arată, în exterior şi interior, AVIOANELE din flota aeriană a COREEI DE NORD

   

 

2013/04/04//291891-1-operatiuni.jpg2. UIMITOR! Care au fost cele mai ample şi SECRETE operaţiuni MILITARE din istorie (TOP 25)

 

 

2013/04/04//291892-animale.jpg3. FOTO: Spuneţi-le „ADIO”! Acestea sunt animalele pe care nu le veţi mai vedea niciodată

 

 

2013/04/04//291893-1-a-sex.jpg4. 5 MITURI despre sex, SPULBERATE

 
  

 

2013/04/04//291894-gafe.jpg5. Aţi mai auzit asemenea GAFE şi MINCIUNI? Iată cele mai bizare promisiuni ale politicienilor americani!

Cele mai citite

Cel mai lung tunel din România rămâne, încă, un vis. Finalizarea proiectului ar putea întârzia până după 2033

Investiția de aproape un miliard de euro rămâne incertă, din cauza lipsei fondurilor și a birocrației Construcția celui mai lung tunel feroviar din România, care...

Biletul de metrou s-ar scumpi considerabil de la 1 ianuarie 2025

Metrorex intenționează să majoreze tarifele pentru călătoriile cu metroul începând cu 1 ianuarie 2025, potrivit unui proiect publicat de Ministerul Transporturilor. Această ajustare ar...

Oportunitate pentru firmele din România: Sponsorizare ONG-uri și facilități fiscale

Pentru firmele plătitoare de impozit pe profit, cheltuiala cu sponsorizarea nu este deductibilă fiscal Firmele din România au la dispoziție o oportunitate valoroasă de a...
Ultima oră
Pe aceeași temă