3 C
București
miercuri, 13 noiembrie 2024
AcasăTehnologieViitorul e aproape - Implanturile cu microcipuri care îți permit să plătești...

Viitorul e aproape – Implanturile cu microcipuri care îți permit să plătești cu mâna

Patrick Paumen face senzație de fiecare dată când plătește ceva într-un magazin sau restaurant. Acest lucru se datorează faptului că bărbatul în vârstă de 37 de ani nu are nevoie să folosească un card bancar sau telefonul mobil pentru a plăti. În schimb, el pune pur și simplu mâna stângă lângă cititorul de carduri fără contact, iar plata se efectuează, scrie BBC.

„Reacțiile pe care le primesc de la casieri sunt geniale!”, spune dl Paumen, un agent de securitate din Olanda.

El poate plăti folosind mâna deoarece, în 2019, i s-a injectat sub piele un microcip de plată.

„Procedura doare la fel de tare ca atunci când cineva te ciupește de piele”, spune dl Paumen.

Primul microcipul a fost implantat în om în anul 1998, dar tehnologia pentru plăți a fost disponibilă abia în ultimul deceniu.

Iar când vine vorba de cipuri de plată implantabile, firma britanico-poloneză Walletmor spune că anul trecut a devenit prima companie care le-a oferit spre vânzare.

„Implantul poate fi folosit pentru a plăti o băutură pe plaja din Rio, o cafea în New York, o tunsoare la Paris – sau la magazinul alimentar local”, spune fondatorul și directorul executiv Wojtek Paprota. „Poate fi folosit oriunde sunt acceptate plățile fără contact”.

Cipul Walletmor, care cântărește mai puțin de un gram și este puțin mai mare decât un bob de orez, este format dintr-un microcip minuscul și o antenă înglobate într-un biopolimer – un material de origine naturală, similar cu plasticul.

Dl Paprota adaugă că este complet sigur, are aprobarea autorităților de reglementare, funcționează imediat după ce este implantat și va rămâne ferm la locul său. De asemenea, nu are nevoie de o baterie sau de o altă sursă de energie. Firma spune că a vândut până acum peste 500 de cipuri.

Tehnologia pe care Walletmor o folosește este near-field communication sau NFC, sistemul de plată fără contact din smartphone-uri. Alte implanturi de plată se bazează pe identificarea prin radiofrecvență (RFID), care este tehnologia similară care se găsește de obicei în cardurile fizice de debit și de credit fără contact.

Pentru mulți dintre noi, ideea de a avea un astfel de cip implantat în corp este îngrozitoare, însă un sondaj realizat în 2021 pe lângă 4.000 de persoane din Marea Britanie și Uniunea Europeană a arătat că 51% dintre acestea ar lua în considerare această idee.

Cu toate acestea, fără a oferi o cifră procentuală, raportul a adăugat că „invazivitatea și problemele de securitate au rămas o preocupare majoră” pentru respondenți.

Dl Paumen spune că nu are niciuna dintre aceste îngrijorări.

„Implanturile cu cipuri conțin același tip de tehnologie pe care oamenii o folosesc zilnic”, spune el, „de la brelocuri de chei pentru deblocarea ușilor, carduri de transport în comun, cum ar fi cardul Oyster din Londra, sau carduri bancare cu funcție de plată fără contact”.

„Distanța de citire este limitată de bobina mică a antenei din interiorul implantului. Implantul trebuie să se afle în câmpul electromagnetic al unui cititor RFID [sau NFC] compatibil. Implantul poate fi citit numai atunci când există un cuplaj magnetic între cititor și transponder.”

„Cipurile RFID sunt folosite pentru animalele de companie pentru a le identifica atunci când sunt pierdute”, spune el. „Dar nu este posibil să le localizăm cu ajutorul unui implant de cip RFID – animalul de companie dispărut trebuie găsit fizic. Apoi, întregul corp este scanat până când implantul de cip RFID este găsit și citit.”

Cu toate acestea, problema cu astfel de cipuri (și ceea ce provoacă îngrijorare) este dacă, în viitor, acestea vor deveni din ce în ce mai avansate și se vor umple cu informații din viața privată a unei persoane.

Urmărește România Liberă pe  TwitterFacebook și Google News!

Alexandru Stancu
Alexandru Stancu
2017 este anul debutului meu în presă. Am trecut pe la ProTv și Aleph News, iar din vara lui 2021 am devenit editor web la România Liberă.
Cele mai citite

România atinge cel mai mare preț al energiei din 2024, pe fondul producției scăzute de energie regenerabilă

Scăderea producției de energie solară, cauzată de lipsa luminii solare, a dus la un deficit de producție, ceea ce a crescut semnificativ prețul energiei România...

Ucrainenii nu sunt dispuși la concesii teritoriale în schimbul păcii cu Rusia

Ucrainenii se opun în continuare unor concesii teritoriale către Rusia pentru a obţine pacea, în pofida avansării trupelor ruse, pierderilor de vieţi omeneşti şi...

România la „dietă” economică: top model sau moare de inaniție

Guvernatorul Mugur Isărescu a vorbit recent despre „dieta” economică, completată cu sintagma „să strângem cureaua”. Mesajul este clar: România trebuie să-și ajusteze politicile financiare,...
Ultima oră
Pe aceeași temă