Atât modelele de TV OLED, cât și cele cu LED folosesc panouri subțiri cu milioane de pixeli pentru a oferi o calitate a imaginii foarte clară, iar în ambele categorii există televizoare excelente. Diferența majoră constă în modul în care acestea luminează imaginea.
Dacă ne uităm strict la calitatea imaginii, este greu de întrecut un TV OLED. Dar există o mulțime de motive pentru care ați putea opta pentru un televizor LED. Un factor de netăgăduit este prețul. De asemenea, LED-urile sunt disponibile într-o varietate mai mare de dimensiuni și modele, deși opțiunile pentru un TV OLED sunt în creștere.
Televizoarele cu LED luminează o lumină de fundal prin straturi de filtre, difuzoare și polarizatoare pentru a crea o imagine. Un TV OLED nu are nevoie de o lumină de fundal deoarece pixelii săi se luminează singuri, astfel încât designul panoului este mai simplu.
Ce este un TV LED?
Televizoarele cu LED sunt un tip de televizor LCD. Acestea au nevoie de mai multe straturi pentru a crea imaginea pe care o vedeți. Unul dintre cele mai importante este lumina de fundal, care este alcătuită din LED-uri mici și luminoase sau diode emițătoare de lumină. Această lumină de fundal cu LED-uri strălucește printr-un strat de cristal lichid, iar fiecare pixel de cristal lichid acționează ca un obturator, fie că blochează lumina, fie că o lasă să treacă.
Tipul și sofisticarea luminii de fundal contribuie la calitatea generală a imaginii, în special la modul în care televizorul poate afișa zonele întunecate ale imaginii.
Există trei tipuri principale de retroiluminare cu LED-uri. Retroiluminarea cu iluminare directă utilizează o grilă cu un număr mic de LED-uri pe întreaga parte din spate a ecranului. Aceste LED-uri nu pot fi atenuate independent, astfel încât contrastul nu este la fel de bun ca în cazul retroiluminărilor mai avansate.
Televizoarele cu iluminare pe margini utilizează șiruri de LED-uri fie de-a lungul laturilor ecranului, fie în partea superioară și inferioară, fie doar în partea inferioară. „Ghidajele de lumină” redirecționează și împrăștie lumina în mod uniform pentru a produce o imagine mai uniformă. Acestea sunt mai subțiri decât televizoarele cu iluminare directă. Unele utilizează reglarea intensității luminoase a cadrelor pentru a ajusta luminozitatea imaginii cadru cu cadru, în timp ce altele utilizează reglarea locală pentru a întuneca zonele în funcție de necesități.
Televizoarele din gama superioară utilizează un tip mai avansat de iluminare de fundal numit full-array cu atenuare locală – FALD, pe scurt. La fel ca la televizoarele cu iluminare directă, iluminarea din spate acoperă întreaga parte din spate a ecranului, dar televizoarele FALD utilizează mult mai multe LED-uri. Acestea oferă, de asemenea, mai multe zone reglabile pentru un contrast mai mare și detalii mai realiste ale umbrelor decât televizoarele cu iluminare directă sau pe margini.
O evoluție interesantă pentru anul 2021 este implementarea mini LED-urilor. Aceste televizoare duc tehnologia FALD cu un pas mare mai departe prin utilizarea unor LED-uri care sunt semnificativ mai mici decât cele utilizate în retroiluminarea tradițională. Asta înseamnă că pot împacheta mult mai multe, permițând un control mult mai precis al luminii decât seturile FALD standard deja excelente. Televizoarele cu iluminare de fundal Mini LED oferă un control incredibil de precis al luminii pentru un contrast larg și detalii realiste ale umbrelor.
Dacă sunteți confuz de locul în care se încadrează televizoarele QLED, nu sunteți singurul. Aceste televizoare sunt de fapt un tip de televizor LED care utilizează un strat special de puncte cuantice pentru a oferi culori vibrante. Noile „Neo QLED-uri” asociază acest strat special de puncte cuantice cu rețeaua densă de mini LED-uri pentru culori bogate și contrast excelent.
Ce este OLED?
OLED înseamnă „diodă organică emițătoare de lumină”. Spre deosebire de pixelii cristalelor lichide transmisive dintr-un televizor cu LED-uri, pixelii unui OLED sunt emisivi. Asta înseamnă că nu au nevoie de o sursă de lumină separată, precum lumina de fundal a unui televizor cu LED. Aceasta înseamnă, de asemenea, că atunci când un pixel OLED nu este activat, nu emite deloc lumină. Acesta este motivul pentru care televizoarele 4K OLED oferă nivelurile incredibile de negru pentru care sunt cunoscute. Televizoarele OLED nu au nevoie de un strat de iluminare din spate, astfel încât panourile lor sunt incredibil de subțiri.
Care dintre ele este cea mai potrivită pentru dumneavoastră? Răspunsul depinde de câțiva factori. Puteți controla nivelul de lumină din camera ta? Cum este configurată zona de vizionare? Vă plac culorile luminoase și saturate sau preferați tonuri mai realiste? Ce fel de conținut urmăriți?