Nofe Isah, un tânăr în vârstă de 25 de ani din Nigeria, investește în criptomonede din ianuarie. Săptămâna trecută, ea și-a pierdut toate economiile de 5.000 de dolari, deoarece criptomoneda luna aproape că s-a evaporat, notează Reuters.
Isah, un ofițer administrativ, care este șomeră, a jurat că nu va mai investi niciodată în cripto.
„Nu-mi vine să cred că am căzut în plasa cripto”, a declarat ea pentru Reuters prin telefon. „Încerc doar să nu mă deprim. Crypto mi-a luat banii, bine. Nu ar trebui să-mi ia capul”.
Piața criptografică, cunoscută pentru oscilațiile sale, a scăzut săptămâna trecută, deoarece investitorii au retras bani de la activele mai riscante, pe fondul îngrijorărilor legate de creșterea inflației și a ratelor dobânzilor.
Bitcoin, cea mai mare criptomonedă din lume, a coborât joi până la 25.401 dolari, cel mai scăzut nivel din decembrie 2020. Ea a atins un nivel record de 69.000 de dolari în noiembrie.
Și token-urile mici au fost afectate, ether, al doilea cel mai mare token, a scăzut cu peste 15%, ajungând la cel mai scăzut nivel din iunie. Luna, o monedă digitală intens mediatizată pe scară largă pe rețelele de socializare și susținută de investitorii instituționali în criptomonede, și-a pierdut aproape toată valoarea.
Micii comercianți, precum Isah, s-au îndreptat către criptomonede în speranța unor profituri rapide, în ciuda avertismentelor autorităților de reglementare care au spus că activele emergente pot fi foarte riscante.
Platforme precum Robinhood, care are 23 de milioane de clienți pentru o varietate de active, au contribuit la stimularea investițiilor cu amănuntul, inclusiv în cripto. Aproximativ un sfert din veniturile bazate pe tranzacții ale Robinhood au provenit din criptomonede în primul trimestru al acestui an, a precizat compania în cea mai recentă declarație de venituri.
Numărul total de utilizatori ai platformelor cripto a explodat. Binance, cea mai mare bursă de criptomonede din lume, a avut luna trecută aproximativ 118 milioane de clienți, în creștere de la 43,4 milioane în primul trimestru al anului trecut.
Însă, după turbulențele de săptămâna trecută, forumurile online au fost inundate de povești triste, investitorii de retail exprimându-și angoasa în legătură cu pierderile suferite.
„Am 49 de ani, ipotecă mare, 3 copii. Petrecerea mea de pensionare este înghețată în viitorul apropiat!”, a declarat pe Reddit un utilizator cu pseudonimul Boring-Fun-3646.
Un alt utilizator cu pseudonimul AdventurousAdagio830 a postat pe Reddit: „Nu pot să cred că am pierdut 180.000 de dolari”.
Spirala morții
Emblematic pentru riscurile criptografice a fost prăbușirea, săptămâna trecută, a TERA, o monedă stabilă concepută pentru a menține o valoare constantă printr-un algoritm complex care a implicat LUNA.
Atunci când monedele au fost supuse unei presiuni puternice de vânzare, sistemul a cedat. TerraUSD – conceput pentru a menține o valoare de 1 dolar – s-a tranzacționat marți în jurul a 9 cenți, în timp ce luna s-a prăbușit până aproape de zero, pe baza datelor CoinGecko.
Tejan Shrivastava, un grafician în vârstă de 31 de ani din Mumbai, care a investit în criptomonede în ultimul an, și-a văzut investiția de 250 de dolari spulberată din cauza prăbușirii LUNA.
„Toți banii au dispărut în 15 minute”, a declarat el pentru Reuters.
„Nici măcar nu știu dacă voi mai investi în cripto pe viitor. Am un portofoliu de cripto, dar plănuiesc să îl lichidez.”
Căderea Luna a șters cea mai mare parte din valoarea sa de piață, care depășise 40 de miliarde de dolari până la începutul lunii aprilie, arată datele CoinGecko.
Frustrarea online a investitorilor de retail s-a revărsat chiar și în lumea reală.
Săptămâna trecută, poliția din Seul a declarat că este în căutarea unui suspect după ce un individ neidentificat a sunat la soneria apartamentului lui Do Kwon, fondatorul terraUSD, și a fugit.
Poliția va investiga dacă suspectul a investit în criptomonede, a declarat un ofițer de poliție din Seul pentru Reuters.
Urmărește România Liberă pe Twitter, Facebook și Google News!