3 C
București
sâmbătă, 23 noiembrie 2024
AcasăTehnologieLUMI, noul supercomputer european este inaugurat în Finlanda

LUMI, noul supercomputer european este inaugurat în Finlanda

În data de 13 iunie 2022, în cadrul unui eveniment special organizat, Întreprinderea comună pentru calculul european de înaltă performanță și-a inaugurat cel mai recent supercomputer, numit LUMI.

Ce este LUMI?

LUMI este cel mai rapid și cel mai eficient din punct de vedere energetic supercomputer din Europa și, de asemenea, al treilea cel mai rapid din lume. Reprezintă o acțiune realizată în comun de Întreprinderea comună EuroHPC și de un consorțiu format din zece țări europene: Finlanda, Belgia, Cehia, Danemarca, Estonia, Islanda, Norvegia, Polonia, Suedia și Elveția, portivit unui comunict CE.

LUMI este primul dintre supercomputerele pre-exascale ale Întreprinderii comune EuroHPC care urmează să fie lansate. El va avea o performanță maximă preconizată de 550 de petaflopi (550 de milioane de miliarde de calcule pe secundă), fiind alimentat în totalitate cu energie din surse regenerabile: LUMI utilizează sisteme de răcire naturale, iar căldura sa reziduală va constitui aproximativ 20 % din încălzirea centralizată a orașului Kajaani, reducând astfel în mod substanțial amprenta anuală de carbon a întregului oraș. LUMI va deveni accesibil în general pentru utilizatorii europeni în septembrie 2022 și va contribui la accelerarea creării de noi cunoștințe și soluții la provocările societale mondiale.

Ce spune Margrethe Vestager, Vicepreședinta executivă pentru o Europă pregătită pentru era digitală?

Vicepreședinta executivă pentru o Europă pregătită pentru era digitală, Margrethe Vestager, a declarat: „Ziua de astăzi marchează un pas important către transformarea digitală și verde a Europei. LUMI este acum cel mai rapid și cel mai eficient din punct de vedere energetic supercomputer din Europa și, de asemenea, unul dintre cele mai puternice din lume. Datorită capacității sale masive de calcul, LUMI va permite realizarea mult mai rapidă a unor descoperiri științifice, de exemplu în ceea ce privește cercetarea în medicină și în domeniul climei. Ar putea fi vorba despre dezvoltarea de vaccinuri, despre diagnosticarea cancerului sau despre atenuarea efectelor schimbărilor climatice. Acesta este un exemplu excelent al potențialului enorm al inteligenței artificiale de a ne îmbunătăți viețile.”

Urmărește România Liberă pe TwitterFacebook și Google News!

Alexandru Stancu
Alexandru Stancu
2017 este anul debutului meu în presă. Am trecut pe la ProTv și Aleph News, iar din vara lui 2021 am devenit editor web la România Liberă.
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă