-0 C
București
duminică, 22 decembrie 2024
AcasăTehnologieÎți cumperi prima mașină de cusut? 5 lucruri de care să ții...

Îți cumperi prima mașină de cusut? 5 lucruri de care să ții cont

Prima mașină de cusut trebuie adaptată în primul rând nevoilor tale. Pentru că deopotrivă putem vorbi de o mașină de cusut electrică, doar cu câteva funcții de coasere, dar la fel de bine îți poți achiziționa o mașină de cusut computerizată cu peste 1000 de cusături, tastatură cu senzor touch și sistem automat de înfilare a aței în ac.

Opțiunea pentru un anumit model de mașină de cusut depinde foarte mult de ceea ce îți dorești să faci pe viitor cu ea. Dacă ești pasionat/ă de croitorie sau fashion design și vrei să-ți cumperi prima mașină de cusut, iată de ce aspecte este bine să ții cont:

1. Bugetul

Când te pregătești pentru achiziționarea unei mașini de cusut, cel mai bun sfat este să alegi întotdeauna calitatea. Desigur, acest lucru va depinde de bugetul pe care îl aloci, care determină în cele din urmă caracteristicile modelului dorit.

Mulți producători de mașini de cusut casnice produc mașini bune la prețuri foarte mici. Bineînțeles că un astfel de model va avea mai puține tipuri de cusături, viteză de coasere mai mică și mai puține accesorii suplimentare. Dacă ai un buget ceva mai mare, cel mai probabil vei rămâne extrem de uimit/ă de caracteristicile pe care le poate avea o mașină de cusut de ultimă generație, de la reglarea poziției acului, sistem automat de înfilare în ac, display color cu touchscreen, ecran LCD pentru selecția cusăturilor și afișarea erorilor de cusut, sistem de memorare a combinațiilor de cusut pentru modele viitoare și multe altele.

2. Modelul

Dacă nu ai mai cusut niciodată la o mașină și aceasta va fi prima ta mașină de cusut, atunci modelul trebuie ales în consecință. Există mașini de cusut casnice și mașini de cusut industriale, așa cum există mașini de cusut mecanice, electrice și computerizate. O mașină de cusut casnică este indicată în acest caz, mai ales dacă scopul pentru care o achiziționezi este personal.

Prima mașină de cusut trebuie adaptată

O mașină de cusut mecanică este modelul probabil care îți amintește de mama sau bunica ta, acel tip de mașină acționat de o pedală care trebuie apăsată înainte și înapoi. Chiar dacă aceste modele de mașini de cusut evocă amintiri plăcute și pot fi folosite chiar și atunci când există o pană de curent, nu le putem compara cu modele moderne când vine vorba de ușurința de coasere și rapiditate. Există în prezent mașini de cusut electromecanice care sunt folosite prin intermediul unei pedale electrice, prin apăsarea căreia pornește acul de cusut.

Însă, dacă ești pasionat de arta cusutului și intenționezi poate chiar să faci o afacere din acest hobby, o mașină de cusut computerizată este modelul de care ai nevoie în ziua de azi. O mașină de cusut modernă este perfectă pentru persoanele care doresc să-și dezvolte ideile creative în materie de cusut și pentru cei care vor să treacă la un alt nivel de lucru în croitorie. Unele mașini de cusut computerizate pot avea inclusă și funcția de brodat, un proces complet automatizat. Tot ce ai de făcut este să alegi modelul dorit din memoria mașinii și aceasta execută operațiunile de coasere într-un timp uimitor.  

Așa cum menționam și anterior există mai multe modele din care poți alege, de la mașini de cusut electrice cu câteva funcții de coasere, până la modele de mașini de cusut computerizate, cu funcții de coasere complexe, automatizate, care îți ușurează munca și îmbunătățesc calitatea produselor dorite.

3. Funcții de coasere

Odată ce bugetul este clar stabilit, poți începe să decizi unele dintre funcțiile pe care dorești să le ai. Prima întrebare care va apărea va fi numărul de cusături disponibile pe mașina de cusut dorită. Secretul este să nu te lași sedus/ă de numărul de cusături, ci mai degrabă să alegi o mașină care include cusături pe care le vei folosi cu adevărat.

În principiu, ai nevoie doar de două cusături pentru a coase bine: o cusătură dreaptă și o cusătură ZigZag. Aproape tot procesul de cusut poate fi realizat cu oricare dintre aceste cusături. Acestea fiind spuse, există câteva cusături suplimentare care fără îndoială că fac cusutul mult mai frumos.

Prima mașină de cusut trebuie adaptată

Iată care sunt cusăturile care te pot ajuta în proiectele de croitorie și pe care să le cauți când îți cumperi prima mașină de cusut:

  • Cusătură dreaptă: Cusătura dreaptă trebuie să fie reglabilă de la 0 la 5 mm. În general, vei coase cu lungimea cusăturii de 2,5 mm. Capacitatea de a regla lungimea cusăturii vă va oferi mai multe opțiuni cu cusutul, de aceea este bine să alegi o mașină care îți oferă această opțiune.
  • Cusătură ZigZag: Cusătura zigzag trebuie să fie reglabilă atât în ​​lungimea cusăturii cât și în lățimea cusăturii.
  • Cusătură butonieră: Din punct de vedere tehnic, o cusătură butonieră este doar o cusătură în zigzag care este automatizată. Orice mașină care are o cusătură în zigzag ar trebui să aibă o caracteristică de butoniere. Chiar și mașinile la prețuri mai mici au un fel de opțiune automată pentru butoniere.
  • Cusătură elastică: Când coasem materiale elastice sau tricotaje, cusătura simplă dreaptă nu va da rezultatele dorite. Așadar aceasta este cea mai bună alegere pentru materialele elastice sau tricotaje.
  • Cusătura invizibilă: Această cusătură creează tivuri practic invizibile pe fuste și pantaloni.
  • Cusături utilitare: Majoritatea mașinilor vor avea câteva cusături utilitare (care includ cusături stretch / tricot). Acestea sunt bune pentru fixarea cusăturilor și pot fi folosite și ca și cusături decorative.

4. Caracteristici speciale

Multe mașini de cusut vin cu câteva caracteristici deosebite care fac cusutul atât de plăcut și ușor:

Sistem automat de înfilare a aței în ac: Mașinile de ultimă generație vor avea un sistem automat de înfilare a aței în ac, în timp ce mașinile mai ieftine au un sistem semi-automat sau manual.

Control reglabil al vitezei: Permite să reglezi cât de repede sau de încet coși,  de mare ajutor mai ales pentru țesături dificile.Suveică orizontală: Mult mai ușor de scos, de realimentat, în plus dacă ușița este transparentă vezi în permanență cantitatea de fir rămasă pe suveică.

Prima mașină de cusut trebuie adaptată

Reglarea poziției acului: Disponibilă pe mașini de ultimă generație, îți permite să muți acul la stânga sau la dreapta. Ideal pentru fermoare sau cusături superioare.

Iluminat: Iluminatul de pe majoritatea mașinilor s-a îmbunătățit semnificativ. Există mașini de cusut care îți permit chiar alegerea unei lumini reci sau calde.

Tăietor automat pentru fire: Multe mașini au un tăietor automat pentru ață. Tot ce trebuie să faci este să apeși un buton și acesta taie firul.

Knee Lifter: Acest sistem era disponibil doar pe mașini de cusut scumpe, de ultimă generație, dar acum se găsește și pe mașini cu prețuri mai mici. Permite practic ridicarea piciorușului presor printr-un accesoriu acționat cu genunchiul, în timp ce mâinile țin țesătura în poziție. Ideal pentru curbe și colțuri ascuțite.

Braț liber: Este o piesă detașabilă de pe puntea de cusut care îți permite să introduci ceva îngust (ca un manșon) sub ac. Uneori funcționează ca o cutie de depozitare a accesoriilor detașabile pe partea din față a mașinii.

Ghidare laser: O caracteristică specifică mașinilor de cusut de ultimă generație, ghidarea laser iluminează zona în care acul va atinge materialul, oferind o precizie deosebită.

5. Posibilitatea de testare

Dacă te gândești să înveți să coși și nu ai cunoștințe foarte multe despre acest domeniu, cel mai bine ar fi să mergi într-un centru de cusut sau la un dealer autorizat care îți permite să testezi mașina de cusut pe care o vrei.

Odată ce ți-ai clarificat că nu este o pasiune de moment, iar cusutul este ceva ce ți-ai dori să faci, atunci este momentul să te gândești la cumpărarea unei mașini.

Indiferent câte funcții îți dorești de la o mașină de cusut, cel mai mare sfat este să cercetezi cu atenție modelul. Cumpărarea unei mașini de cusut este o investiție și este bine să te asiguri că faci alegerea corectă. Sunt persoane care pun accent pe anumite caracteristici, altele pe unele complet diferite. Și este perfect normal, este un pic ca și cum ai conduce un autovehicul – fiecare model are o senzație diferită pe care nu o poți cunoaște doar uitându-te la aspect.

Redactia
Redactiahttps://romanialibera.ro
România Liberă este o publicație tipărită și online pentru politică, afaceri și avocați, care acoperă anunțuri pentru litigii majore, tranzacții și probleme de reglementare. A fost fondată în 1877, în România. RL este o publicație de ultimă oră și unul dintre cele mai cunoscute cotidiene la nivel mondial, în principal ca voce a opoziției împotriva autocraților și a fostei Securități. Printre autorii și cititorii noștri se numără cea mai mare organizație filantropă, Fundația pentru o Societate Deschisă din SUA, precum și editorialiști internaționali celebri, profesori de știință și de drept din întreaga lume. În 2009, RL publica săptămânal un supliment de opt pagini cu articole în limba engleză din New York Times, astăzi publică cele mai noi videoclipuri și știri internaționale. Cu sediul în București, RL numără în prezent 50 de colaboratori, agenți și jurnaliști.
Cele mai citite

Cum îmi amintesc anul 2024

Un bal mascat într-un castel gotic, unde fiecare invitat poartă o mască eclatantă, dar pașii îi trădează nesiguranța. Este anul în care România a...

PNL în colaps financiar: Audit comandat pentru cheltuielile „scăpate de sub control”

Președintele executiv al partidului, Ilie Bolojan, a anunțat în ședința conducerii că acest audit este necesar pentru a clarifica situația financiară și a gestiona...

Prognoza economică a României pentru 2024 revizuită semnificativ în scădere la 1%

România va înregistra o creștere economică de doar 1% în 2024, în scădere considerabilă față de estimările anterioare de 2,8%, pe fondul unui declin...
Ultima oră
Pe aceeași temă