5.9 C
București
marți, 17 decembrie 2024
AcasăTehnologieDan Vătăjelu: "Noi, oamenii, trebuie să avem dreptul să vedem stelele"

Dan Vătăjelu: „Noi, oamenii, trebuie să avem dreptul să vedem stelele”

Dan Vătăjelu, președintele Asociației Române pentru Iluminat, explică ce efecte are lumina asupra dezvoltării armonioase a omului și a orașelor.

Dan Ovidiu Vătăjelu are 51 de ani, a absolvit facultatea la Timișoara și este de profesie inginer. Din anul 2014 este președintele Asociației Române pentru Iluminat iar din 2010 este vicepreședintele Patronatului Serviciilor Publice din România. Din anul 2019, Dan Vătăjelu este președinte și CEO al S.C. Flash Lighting Services S.A.

“România liberă”: Potrivit datelor de care dispuneți, ce consum zilnic de energie electrică are în medie România și cât la sută din acest consum este pentru iluminat?

Consumul zilnic ne poate induce în eroare. În România, variația zi / noapte este dependentă mult de anotimp, așa că, pentru comparații este de preferat consumul de energie electrică anual. În România, consumul pe anul 2020 a fost de aproximativ 63 mil kWkh, iar pentru iluminatul public în jur de 1,5 mil kWh (valoare calculată). Consumul de energie electrică în domeniul casnic reprezintă aproximativ 25% din totalul consumului de energie electrică anual. De menționat că iluminatul public reprezintă aproximativ 40% din consumul de energie electrică al UAT-urilor (Unități Administrativ Teritoriale coordonate în generat de Primării).

Se vorbește tot mai mult despre orașe „smart”, „inteligente”, cu consum redus de energie. Ce înseamnă oraș „inteligent”?

Pe scurt, un oraș smart este un oraș orientat spre cetățeni și nevoile lor. Modul în care cetățenii interacționează cu locul în care trăiesc stă la baza strategiilor unui oraș inteligent. Iluminatul este doar o mică parte din ceea ce face un oraș să fie smart.

Pe de altă parte, însă, infrastructura folosită pentru iluminat poate deveni suportul unor tehnologii adaptative: de la senzori de mediu instalați în sistemul de iluminat public până la stații de încărcare mașini electrice, sisteme de măsurare a parametrilor de trafic și, în viitor, pentru alimentarea viitoarelor celule 5G.

Noi, Flash Lighting Services, avem implementate soluții de iluminat smart în mai multe orașe din țară: Alba Iulia, Sibiu, Târnăveni, Craiova, Brașov, Făgăraș, Sfântu Gheorghe, Călărași, Tulcea. Aceste orașe dețin sisteme de control și comandă a iluminatului prin gestionarea de la distanță a consumurilor energetice, crearea de programe de reducere a consumului de energie în perioadele cu trafic scăzut, senzori de mediu instalați în sistemul de iluminat public, stații de încărcare mașini electrice cât mai aproape de locuințele utilizatorilor, sisteme de măsurare a parametrilor de trafic.

Se obține, astfel, o reducere a consumului de energie față de iluminatul clasic de până la 70%.

Iluminatul stradal inteligent ar trebui să îndeplinească anumite funcții. Printre ele se află menținerea eficientă a infrastructurii de importanță strategică (iluminatul public) prin tehnici de gestionare a activelor cu ajutorul tehnicii de calcul, adaptarea nivelurilor de iluminare și luminanță prin capacitatea de a facilita iluminarea adaptivă, la cerințele precise ale proiectului, astfel încât excesul de iluminat să fie redus și orice efecte dăunătoare sau nedorite să fie minimizate, reducerea consumului de energie electrică în momentele în care este necesară mai puțină lumină, măsurarea cu precizie a energiei electrice, reducerea consumului în vârfuri de sarcină, furnizarea unei infrastructuri de alimentare cu energie electrică pentru senzori și dispozitive inteligente pentru a îmbunătăți nivelul de trai și reziliența comunității.

Lumina ajunsă în locuri nepotrivite afectează organismele, avertizează Dan Vătăjelu

Puteți explica, pentru publicul larg, ce înseamnă poluare luminoasă?

Dacă ar fi să simplificăm definiția poluării luminoase, aceasta s-ar traduce prin lumina care ajunge în locuri nepotrivite și afectează organismele vii: oameni, floră și faună. Ca orice altă formă de poluare, poluarea luminoasă are efecte negative asupra sănătății, perturbă ecosistemele și interferează cu observațiile astronomice. 

Noi, oamenii, trebuie să avem dreptul de a vedea stelele pe timpul nopții din locul în care trăim, iar lumina proiectată defectuos restricționează vizibilitatea aștrilor.

Aici, unul dintre cele mai importante roluri îl poartă culoarea luminii, în special lumina albastră, care ocolește mai puține particule și care are cea mai mică lungime de undă. Se creează astfel un efect de orbire, ca un voal peste privire care reduce posibilitatea de a vedea. Un conținut ridicat de lumină albastră duce la condiții nesigure de condus și la pierderea contrastului, poate provoca accidente, genera confuzii și distrage conducătorii auto de la obstacole.

Ce riscuri aduce poluarea luminoasă

La nivel de individ, orientarea și montajul defectuos al aparatelor de iluminat pot cauza disconfort în propria casă, atunci când lumina nedorită strălucește, de exemplu, pe fereastră și cauzează astfel probleme cum ar fi privarea de somn. Cercetările medicale arată că mai multe efecte asupra sănătății pot rezulta din poluarea cu lumină. Efectele includ oboseala, scăderea funcției sexuale și cancerul.

Totodată, poluarea luminoasă poate provoca perioade de creștere anormale în plante și intervine, de asemenea, în migrarea și reproducerea insectelor, a peștilor, a păsărilor și a liliecilor. Iluminatul smart reduce poluarea luminoasă.

Deși în România nu există reglementări specifice în acest domeniu, avem recomandări europene. Alegerea aparatelor de iluminat potrivite în faza de proiectare și execuție poate reduce semnificativ poluarea luminoasă, iar controlul inteligent contribuie și el în mare măsură la diminuarea poluării luminoase.

Producerea de energie electrică generează emisii de carbon. Cum rezolvăm această problemă?

Iluminatul nu produce energie, iar noi, Flash Lighting Services, nu putem influența modul în care se produce energia electrică pentru că mixul de producție nu-l dictăm noi, ci piața de energie. Putem, însă, să găsim și să implementăm soluții de consum rezonabil. De exemplu, pentru 1000 AIL (aparate de iluminat), se pot economisi 125 tone de CO2 anual, dacă sunt implementate soluții inteligente, în locul celor clasice. Noi facem deja acest lucru în 14 orașe din România.

Când spun soluții inteligente mă refer inclusiv la senzorii inteligenți (radar, prezență și de mișcare), astfel încât iluminatul să se adapteze la niveluri adecvate atunci când detectează un utilizator. Astfel, atunci când trece un pieton, un biciclist sau o mașină, subiectul va fi întotdeauna însoțit de lumina adecvată.

În prezența utilizatorilor, iluminatul asigură un nivel scăzut, dar confortabil, predefinit, reducând consumul de energie și poluarea luminoasă, crescând vizibilitatea și implicit siguranța pe timpul nopții. Flash Lighting Services are instalat un astfel de sistem în Poiana Brașov.

Se discuta, acum câțiva ani, despre consumul uriaș de energie electrică al Casei Poporului din București, inclusiv în ceea ce privește iluminatul. Din câte cunoașteți, există preocupări pentru reducerea acestui consum?

Există preocupări în acest sens, din ce am văzut. Administratorii clădirii au făcut achiziții de surse de lumină eficiente energetic, dar nu cunosc dacă au și alte programe în desfășurare. Oricum, dacă vorbim de ultima perioadă, utilizarea spațiului în pandemie a scăzut. Cel mai probabil, a scăzut și consumul de energie electrică.

Puteți recomanda cetățenilor să aleagă soluții de iluminat inteligente pentru casele lor? Ce investiții ar trebui făcute într-o locuință? Cu cât ar scădea factura de energie electrică?

Alegerea corectă a surselor de lumină are implicații mult mai mari decât scăderea facturii de energie electrică. Vorbim despre confortul din propria casă, dar și despre sănătate, care este influențată major de tipul de lumină ales.

Desigur, obiectivul principal este sa avem lumină de calitate pentru că ea dă calitatea vieții. Astfel, oamenii trebuie să aleagă calitatea culorii luminii. Coeficientul de redare a acesteia ar trebui să fie peste 80 la sută, iar temperatura să fie caldă, să nu depășească 3000 kelvini. Dacă expunerea corpului uman în orele de seară, înainte de culcare, este în special la lumina a cărei temperatură de culoare depășește 4000 K, adică rece, se poate inhiba secreția de melatonină și pot apărea în timp diverse boli, afecțiuni ale somnului, anumite forme de cancer, conform studiilor de specialitate.

Dan Vătăjelu explică avantajele noii etichete energetice

Dar să nu uităm și de eficiența energetică, care, din păcate, nu este trecută pe eticheta becurilor. Găsim, cel mult, o echivalență a fluxului luminos.

De exemplu, dacă cineva vrea să cumpere un bec echivalent cu 60 de wați ar trebui să verifice dacă fluxul luminos este peste 720 lumeni. Iar pentru un bec echivalent cu unul de 100 de wați incandescență, fluxul luminos ar trebui să fie peste 1350 de lumeni.

Din acest an, a fost aprobată noua etichetă energetică, obligatorie de anul viitor pe ambalajul becurilor. Aceasta etichetă nouă încearcă să elimine neclaritățile și posibilitățile de încadrare greșită în anumite clase de eficiență energetică. Eticheta nouă cuprinde, obligatoriu, și un cod QR.

Sisteme inteligente pentru uz casnic

Sunt foarte multe sisteme inteligente destinate utilizatorilor casnici pe piață, de la cele comandate pe o aplicație din telefon, cu senzori care “simt” că te apropii de casă, care sting sau aprind lumina, la sisteme care se coordonează automat cu televizorul astfel încât să echilibreze, să amplifice sau să diminueze impactul pe care lumina emisă de acesta o are asupra ta.

Pe un principiu similar funcționează și Night Mode, acea caracteristică pe care telefoanele noastre o aplică automat atunci când se înserează. Într-un cuvânt, orice e posibil, depinde de resursele pe care le aloci și cât de inteligentă dorești să fie casa în care locuiești.

O aplicație pentru sisteme de iluminat inteligente este și cea de trezire cu lumină, astfel puteți seta să pornească iluminatul înainte de declanșarea alarmei de trezire, simulând răsăritul soarelui.

Trebuie să ne uităm și la garanții. Sursele de lumină noi de tip LED cu durata de viață ridicată (50 – 100.000 ore) au garanție doi ani pentru persoanele fizice. Vă recomand să vă folosiți de drepturile dumneavoastră și să schimbați produsele defecte în perioada de garanție la vânzător.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Un metrou a circulat cu ușile deschise spre stația Grozăvești – VIDEO

Un metrou a circulat cu ușile deschise spre stația Grozăvești, potrivit unui videoclip postat recent pe rețelele de socializare. Cu toate acestea, Metrorex încă...

FCSB bagă rezervele în Cupa României. „E inuman din trei în trei zile”

FCSB, campioana României, pregătește schimbări majore în echipa care va întâlni Universitatea Craiova pe 18 decembrie, în Cupa României. Cu un program încărcat și...

Kelemen Hunor: Anunțul candidaturii lui Nicușor Dan era unul așteptat

Anunţul primarului general al Capitalei, Nicuşor Dan, privind candidatura la alegerile prezidenţiale era unul aşteptat, a declarat preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, care consideră că...
Ultima oră
Pe aceeași temă