După ce mai mulți lideri ai partidului i-au cerut să aplice în ALDE criterii de integritate, liderul formațiunii este nevoit să aplaneze și un conflict izbucnit în nordul Moldovei. Instalarea Lilianei Mincă la conducerea organizației din Botoșani a provocat un scandal atât de mare, încât trecătorii aflați în Centrul Vechi s-au oprit uimiți, auzind strigătele din sediul ALDE.
Presa locală a surprins fără probleme schimbul de replici desfășurat în spatele ușilor închise între liderii locali și noua conducere impusă de la centru.
„Dumitru Codreanu: Dna Mincă la nivel de județ nu este dorită, trimiteți de la București dvs., în calitatea pe care o aveți, om care să ne reprezinte.
Liliana Mincă: Ați luat 83 de voturi la dvs. acasă.
Dumitru Codreanu: Dar dumneata ce ai luat? Șase partide în patru ani! Șase partide în patru ani!!! Te-ai rostogolit prin toate partidele așa cum arunc eu barabulele în mașină.
Liliana Mincă: Dacă s-au desființat…“, relatează „Botoșeneanul“.
Ulterior, aceasta din urmă i-a acuzat pe contestatarii ei de misoginism. Disputa a fost amplificată și de faptul că ALDE a trimis la Botoșani, pentru a impune decizia 69 din 6 octombrie, semnată de Călin Popescu Tăriceanu și Daniel Constantin, prin care Liliana Mincă era numită președintele filialei, două personaje controversate: Varujan Vosganian și Constantin Avram. Primul a fost cercetat de DIICOT în dosarul gazelor ieftine pentru Ioan Niculae, dar Senatul a blocat urmărirea penală. Despre deputatul Constantin Avram, presa a relatat că i-ar fi păcălit pe bucureștenii din sectorul 2 cu o reabilitare termică doar pe hârtie. Vosganian și Avram coordonează activitatea ALDE din Moldova. „Nu mai putem accepta să fim conduși de oameni penali sau cu probleme de moralitate, pentru că ne-am săturat de numele de «partid al penalilor». Și chiar nu vrem să adunăm în ALDE toți politicienii respinși de celalalte partide și să-i punem șefi“, a declarat presei un lider local, sub acoperirea anonimatului.
Cuvântul „integritate“, interzis
Scandalul în ALDE a început la sfârșitul lunii septembrie, când co-președintele executiv Vasile Nistor a cerut respectarea unor criterii de integritate și, după ce Senatul a respins cererea de începere a urmăririi penale a lui Gabriel Oprea, a solicitat demisia lui Tăriceanu de la conducerea Camerei superioare a Legislativului. „Domnule Tăriceanu, consider că aveţi datoria morală faţă de România să vă prezentaţi demisia din funcţia de preşedinte al Senatului întrucât sunteţi acuzat de mărturie mincinoasă şi favorizarea făptuitorului. În orice ţară din Europa democratică, al doilea om în stat reprezintă un etalon pentru ceilalţi. Ca preşedinte al Senatului, ar trebui să daţi dovadă de consideraţie şi respect pentru românii care v-au votat şi v-au acordat încrederea“, a spus Nistor, de la tribuna Senatului. Apelul lui Nistor a fost susținut de doi parlamentari ai partidului, Aurelian Ionescu (președintele ALDE Ialomița) și Cătălin Drăgușanu (copreședinte al ALDE Neamț). Ambii au fost excluși cu mare promptitudine. „Această excludere este răspunsul dat de președintele Tăriceanu scrisorii mele deschise, în care îi solicitam convocarea Congresului Extraordinar al partidului, adoptarea unor criterii de integritate a membrilor și candidaților și, totodată, demisia din fruntea partidului“, s-a plâns Ionescu. Deocamdată, senatorul Vasile Nistor nu a fost exclus, dar spune că se așteaptă la un astfel de gest. „Dacă domnii colegi vor lua această decizie înseamnă că se autodistrug ca oameni politici pentru că numai un congres poate să hotărască ce se întâmplă în interiorul unui partid, nu dl Tăriceanu, nu dl Daniel Constantin, nu dl Vasile Nistor, nu dl Barbu. (…) Eu am ieșit cu aceste criterii de evaluare pentru că am simțit că partidul va dispărea din politică în momentul în care acești oameni (cu probleme în justiție – n.r.) vor ocupa locurile pe listă“, a spus Nistor.
Ultima persoană cu probleme penale racolată de ALDE este fostul primar al Piteștiului, Tudor Pendiuc. El este trimis în judecată pentru fapte de corupție.
TRASEISTĂ. Mincă a schimbat șapte partide în cinci ani
Noua șefă a ALDE Botoșani, Liliana Mincă, a fost membră a PC, unde a condus organizaţia de femei a partidului. În decembrie 2011 s-a înscris în UNPR, formaţiune pe care a părăsit-o în octombrie 2012 pentru a candida la un fotoliu de deputat din partea PP-DD în alegerile din acelaşi an. În noiembrie 2014, Mincă a părăsit însă PP-DD şi a devenit membru fondator al PND, formaţiune pe care a părăsit-o nouă luni mai târziu pentru a reveni în UNPR, unde a primit funcţia de preşedinte al organizaţiei judeţene Botoşani. În martie 2016, Liliana Mincă a plecat din nou din UNPR şi s-a înscris în PSD, partid din care a plecat însă după numai jumătate de an pentru a deveni membru al ALDE şi lider al organizaţiei din Botoşani.