3 C
București
miercuri, 13 noiembrie 2024
AcasăTechViitorul internetului. Cum ar putea arăta acesta

Viitorul internetului. Cum ar putea arăta acesta

Este dificil de prezis cu exactitate cum va arăta internetul viitorului, deoarece tehnologia evoluează atât de rapid. Cu toate acestea, nu există nicio îndoială că internetul va transforma fiecare parte a economiei și societății noastre, notează forbes.com.

Ce înseamnă „internetul viitorului”? Reprezintă cea de-a treia evoluție a internetului, în care viața online va deveni mai descentralizată și mai captivantă. Această etapă urmează web1, care se baza pe site-uri web statice, și web2, caracterizat de conținut generat de utilizatori și condus de companii de social media precum Tencent și Facebook.

Puteți folosi termenii „web3” și „internetul viitorului” în mod interschimbabil.

Deși acești termeni pot avea semnificații ușor diferite pentru diferite persoane, există predicții care se pot face cu privire la modul în care tehnologiile web3 vor juca și vor afecta modul în care trăim, lucrăm și ne jucăm.

Metaversul și experiențele imersive

În internetul viitorului, activitățile digitale (online) vor fuziona cu lumile virtuale și fizice pentru a crea experiențe realiste și imersive. Mărcile, școlile, angajatorii și persoanele fizice își vor gestiona propriile lumi virtuale în care oamenii se vor putea aduna pentru a învăța, a se juca, a lucra sau a socializa.

Metaversul – un mediu digital persistent și partajat în care putem trece de la o activitate la alta cu același avatar, aceleași active digitale și aceleași preferințe – reunește tehnologii precum realitatea augmentată (AR), realitatea virtuală (VR) și gemenii digitali pentru a crea un internet mai captivant și mai realist.

Ascensiunea descentralizării

În cazul internetului descentralizat, puterea și controlul sunt distribuite și nu centralizate. În viitor, internetul va fi din ce în ce mai mult alimentat de tehnologii descentralizate, precum blockchain și rețelele peer-to-peer, în loc să fie controlat de câteva entități guvernamentale sau de corporații mari. Acest lucru va permite o mai mare confidențialitate și securitate și va reduce cenzura. Un internet descentralizat va permite, de asemenea, noi tipuri de aplicații și servicii care nu sunt posibile pe actualul internet centralizat.

Trei concepte care joacă un rol central în web3 sunt:

● Blockchain: O metodă de stocare a informațiilor construită pe baza calculului distribuit, a criptării și a transparenței.

● Criptomonede: Monede digitale utilizate pentru tranzacții financiare sigure care rulează pe rețele blockchain.

● Jetoane nefungibile (NFT): Active digitale care reprezintă proprietatea unui obiect sau a unui activ unic. NFT-urile pot fi cumpărate, vândute și tranzacționate online în condiții de siguranță, iar fiecare NFT reprezintă un obiect sau un activ unic, cum ar fi o operă de artă, un obiect de colecție sau chiar un tweet.

● Aplicații descentralizate (dApps): Aplicații digitale care rulează pe un blockchain, în afara controlului unei singure autorități.

Hardware avansat

Inovațiile în materie de hardware, cum ar fi ochelarii și căștile, vor contribui la accelerarea următoarei iterații a internetului viitorului.

Marile companii de tehnologie nu creează doar căști VR de ultimă generație pentru atunci când dorim o experiență de internet complet imersivă, ci lucrează și la dispozitive precum ochelarii inteligenți pe care îi putem purta confortabil în timp ce ne plimbăm și interacționăm în lumea reală.

Ochelarii inteligenți ai viitorului vor da viață realității augmentate, afișând imagini și informații digitale în fața ochilor noștri în timp ce ne desfășurăm activitatea zilnică. Aceasta va fi una dintre modalitățile prin care vom încorpora AR în modul în care lucrăm, ne jucăm și trăim.

Ar putea fi posibil ca, cu această nouă tehnologie portabilă, să ajungem la un punct în care să nu mai avem nevoie de smartphone-uri.

Urmărește România Liberă pe TwitterFacebook și Google News!

Alexandru Stancu
Alexandru Stancu
2017 este anul debutului meu în presă. Am trecut pe la ProTv și Aleph News, iar din vara lui 2021 am devenit editor web la România Liberă.
Cele mai citite

George Simion a întrerupt dezbaterea Antena 3 CNN de la Parlament. Ce spune despre legăturile cu Rusia și ofițerii GRU

Candidatul AUR la alegerile prezidențiale, George Simion, a întrerupt, marți seara, dezbaterea Antena 3 CNN de la Parlament. Acesta a fost întrebat de jurnaliștii...

România atinge cel mai mare preț al energiei din 2024, pe fondul producției scăzute de energie regenerabilă

Scăderea producției de energie solară, cauzată de lipsa luminii solare, a dus la un deficit de producție, ceea ce a crescut semnificativ prețul energiei România...

George Simion a întrerupt dezbaterea Antena 3 CNN de la Parlament. Ce spune despre legăturile cu Rusia și ofițerii GRU

Candidatul AUR la alegerile prezidențiale, George Simion, a întrerupt, marți seara, dezbaterea Antena 3 CNN de la Parlament. Acesta a fost întrebat de jurnaliștii...
Ultima oră
Pe aceeași temă