p.p1 {margin: 0.0px 0.0px 0.0px 0.0px; font: 16.0px ‘Times New Roman’; -webkit-text-stroke: #000000}p.p2 {margin: 0.0px 0.0px 0.0px 0.0px; font: 16.0px ‘Times New Roman’; -webkit-text-stroke: #000000; min-height: 18.0px}span.s1 {font-kerning: none}
Viceprimarul UDMR al Clujului, Anna Horvath, a anunţat, într-o conferinţă de presă organizată la Prezidiul Executiv al UDMR, că îşi va da demisia din funcţia de la vârful administraţiei locale. Anna Horvath a declarat că a luat această decizie la cinci luni de când a primit interdicţia exercitării funcţiei de viceprimar, după ce a fost pusă sub acuzare într-un dosar instrumentat la DNA Cluj.
”Această situația nu mai putea continua”, a spus viceprimarul UDMR. În acest dosar, Anna Horvath este acuzată de corupţie, pentru că ar fi beneficiat de foloase de imagine în campania electorală din 2016, respectiv că i-ar fi răsplătit cu bilete la festivalul Untold pe tinerii care au muncit la organizarea Zilelor Culturale Maghiare și care s-ar fi numărat printre votanții UDMR.
Anna Horvath îşi va da demisia formal în viitoarea şedinţă a Consiliului Local. Ea îşi va păstra însă funcţia de consilier local, în condițiile în care interdicția exercitării funcției pronunțată de judecători nu face referire și la această calitate. Anna Horvath a afirmat că în ultimele cinci luni a fost în concediu fără plată şi că s-a supus regimului interdicţiilor prevăzut de lege pentru viceprimari, deci a rămas fără surse de venit.
Anna Horvath a declarat că ”singurele mele resurse sunt puterea de muncă şi reputaţia intactă”. Ea a afirmat că se va lupta în instanţă pentru a şi le recupera, precum şi pentru a-şi găsi dreptatea.
Dincolo de primul dosar instrumentat de DNA şi care a devenit public în octombrie 2016, Anna Horvath este acuzată şi de conflict de interese. Inspectorii Agenţiei Naţionale de Integritate au sesizat DNA şi în această privinţă, însă Anna Horvath a declarat că este complet nevinovată. Întrebată dacă deschiderea celui de-al doilea dosar a contribuit la luarea decizie de a demisiona, Anna Horvath a admis acest lucru. ”Simt că am parte de un tratament special. Am trimis la ANI documentele care arătau că nu m-am aflat în conflict de interese sau în incompatibilitate și până și un jurist începător și-ar fi dat seama că am dreptate. În loc de aceasta, m-am ales cu un nou dosar la DNA”, a spus Anna Horvath.
Viceprimarul demisionar va rămâne preşedinte al organizaţiei municipale a UDMR Cluj-Napoca. De asemenea, preşedintele UDMR, Hunor Kelemen, a declarat că Anna Horvath a fost numită în funcţia de vicepreşedinte executiv al UDMR pentru relaţia cu autorităţile locale. ”Această funcție a rămas vacantă după alegerile de anul trecut. Doamna Horvath are experiența necesară pentru a face față unei asemenea sarcini. Ea este și va rămâne un lider al comunității locale și al comunității maghiare”, a spus Hunor Kelemen.
Propunerea UDMR pentru postul de viceprimar rămas vacant, dacă va continua alianţa locală cu PNL, va fi anunţată în zilele următoare, a spus Anna Horvath, după ce liderii UDMR vor discuta cu partenerii de coaliție.
În Consiliul Local Cluj-Napoca şi în Consiliul Judeţean Cluj funcţionează o alianţă locală PNL-UDMR. Ca urmare a protocolului de colaborare încheiat în iunie 2016, UDMR a primit un post de viceprimar în Cluj-Napoca şi unul de vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Cluj. La nivel național, însă, UDMR a încheiat un protocol de susținere parlamentară a Guvernului PSD-ALDE.
Anna Horvath a lucrat în administraţia publică în ultimii 20 de ani. Ea a fost secretar de stat, consilier judeţean, consilier local şi viceprimar. La Cluj-Napoca, ea a devenit viceprimar în 2012.