Liderul UDMR sare în apărarea penalilor din partid. Kelemen Hunor susţine că deputatul demisionar Marko Attila şi fostul ministru Zsolt Nagy sunt nevinovaţi, asta deşi cei doi au fost condamnaţi deja definitiv pentru fapte de corupţie. Declaraţia a fost făcută în faţa delegaţilor la Congresul partidului, unde Kelemen Hunor a fost reales pentru un nou mandat de preşedinte, potrivit digi24.ro
Liderul Uniunii a mers şi mai departe, afirmând că respectivii ar fi nedreptăţiţi şi că au lucrat, ani la rândul, în interesul comunităţii maghiare. Nu a lipsit de la Congres nici discursul despre autonomia maghiarilor, livrat, de această dată, de un vicepremier al Ungariei, venit special de la Budapesta.
CITEȘTE ȘI: Kelemen Hunor, reales președinte UDMR
Liderul UDMR Kelemen Hunor a susţinut în faţa colegilor de partid că fostul deputat Marko Attila este nevinovat. Asta, deşi a fost condamnat definitiv la închisoare cu suspendare, pentru retrocedarea ilegală a unui liceu din Sfântu Gheorghe şi a fost trimis în judecată într-un alt dosar, cel al despăgubirilor supraevaluate de ANRP. Marko Attila a plecat în Ungaria la finalul anului trecut, imediat după ce deputaţii au avizat cererea DNA privind arestarea sa preventivă şi nu a mai revenit în ţară.
Şi fostul ministru al Comunicaţiilor, Szolt Nagy, este nevinovat în ochii şefului UDMR. Condamnat la 4 ani cu executare în aşa numitul dosar al privatizărilor strategice, el a fost închis la începutul anului. „Să fie clar, credem în continuare în nevinovăţia lui Markó Attila şi suntem întru totul solidari cu el. (…) Nagy Zsolt este nevinovat şi a fost totuşi încarcerat. Trebuie să fim solidari cu el şi să transformăm justiţia într-o instituţie care nu permite astfel de procese inechitabile. Te susţinem, Zsolt! Sperăm că vei fi liber în curând”, a spus Kelemen Hunor.
CITEȘTE ȘI: Ce lider politic din România crede că Marko Attila este nevinovat
La rândul său, vicepremierul ungar Semjen Zsolt a venit să le vorbească delegaţilor unionali, din nou despre autonomie. Maghiarii din România au acest drept, susţine vicepremierul ungar. El a ridicat şi problema însemnelor bilingve, dar şi a utilizării imnului Ungariei de către comunitatea maghiară din Transilvania: „Niciodată comunitatea maghiară din Transilvania nu a cerut nimic care să nu fie acceptat în UE. Fiecărei comunităţi minoritare îi revine dreptul la autonomie.După aderarea la UE nu ne-am gândit că ajungem în această situaţie ca acele revendicări legitime ale unei comunităţi, şi care există în documente acceptate de toate statele UE, pot reprezenta o ameninţare pentru ţară. Ungaria vă sprijină, indiferent ce se întâmplă, oricând veţi putea conta pe Ungaria”.
CITEȘTE ȘI: Ce mesaj a transmis Iohannis liderilor UDMR
La începutul anului, tot vicepremierul Ungariei spunea că e de neacceptat faptul că în Uniunea Europeană există forme de autonomie, însă de acest drept nu beneficiază şi comunitatea maghiarilor din Transilvania.