Un nou startup numit Robotor încearcă să revoluționeze modul în care sunt realizate sculpturile prin simplificarea procesului de sculptură cu ajutorul roboticii și al inteligenței artificiale.
Fondată de Filippo Tincolini și Giacomo Massari, noua companie își propune să facă aceste opere de artă mai rapide și mai ușor de produs și chiar mai durabile, notează interestingengineering.com.
Noua tehnologie permite dezvoltarea unor structuri care altădată erau considerate de neconceput, potrivit unui raport al TNW.
Deși este încă o companie relativ tânără (înființată în 2004 sub numele Torart), Robotor a lucrat cu artiști de renume mondial precum Barry X Ball și a fost chiar în spatele replicii Arcului din Palmira, după ce originalul a fost distrus de ISIS în 2015. Ideea din spatele creației lor este „de a încredința unui robot o muncă obositoare”, a explicat Massari.
„Dar întregul proiect Robotor se naște dintr-o filozofie precisă.”
Cum funcționează?
Robotor folosește un braț mecanic pentru a crea sculpturile. Dispozitivul robotizat se mândrește cu o funcție de schimbare automată a sculei pentru a se adapta la o varietate de structuri.
Un software unic și eficient
Dar mașinăria nu ar putea funcționa fără software-ul proprietar al Robotor, numit OR-OS.
Acest software poate fi programat de către operatori experți sau poate funcționa în mod complet autonom. OR-OS se mândrește cu capacitatea unică de a lua un model 3D și de a genera automat un flux de lucru optimizat și trasee de scule fără a fi nevoie de nicio intervenție umană.
Acesta comunică apoi cu dalta robotică care procedează la construirea sculpturii finale. Software-ul abordează fiecare etapă a creării unei noi structuri, de la sculptură, la lustruire și chiar la curățare. Acesta evidențiază în mod expert cele mai bune și mai durabile căi de dezvoltare a oricărei figuri.
Urmărește România Liberă pe Twitter, Facebook și Google News!