Informațiile neoficiale despre intrarea UDMR la guvernare vin pe fondul supraviețuirii oamenilor Uniunii în eșalonul doi. În ultimii 20 de ani, UDMR a fost doar cinci ani în opoziție, dar nici atunci în întregime.
Președintele PSD, Liviu Dragnea, ia în calcul cooptarea UDMR la guvernare afirmă surse parlamentare. O decizie finală în acest sens ar urma să fie luată după congresul ALDE, care va avea loc în aprilie sau mai, la capătul căruia este posibilă o ruptură între Călin Popescu Tăriceanu și Daniel Constantin. Mai mult, există și zvonuri potrivit cărora Victor Ponta, care a anunțat, ieri, că i-a trimis lui Liviu Dragnea, o „demisie în alb” ar putea părăsi PSD cu un grup de parlamentari.
În aceste condiții, Uniunea ar putea fi cooptată pentru a consolida majoritatea parlamentară. Deocamdată, liderii coaliției sunt precauți în declarații. Liviu Dragnea a afirmat că nu a existat „niciun fel de discuție în PSD” pe această temă. Afirmația nu are nicio relevanță privind relația ulterioară cu UDMR, atât timp cât Dragnea a luat și alte decizii și a pus partidul în fața faptului împlinit. Dragnea a adăugat că nu exclude „lucruri în politică”. ”Cu colegii de la UDMR avem o colaborare foarte bună în Parlament și sper să fie din ce în ce mai eficientă”, a comentat Dragnea. În schimb, liderul ALDE, Călin Popescu Tăriceanu a afirmat că prezența UDMR în Guvern ar fi „utilă”.
PSD și ALDE au semnat în decembrie 2016 un protocol de colaborare parlamentară cu UDMR care prevede printre altele o analiză a stadiului respectării înțelegerii reciproce la finalul fiecărei sesiuni parlamentare. Prima analiză va avea loc la finalul lunii iunie când este posibilă inclusiv extinderea protocolului. Una dintre prevederile protocolului se referă la descentralizarea serviciilor publice locale.
Oamenii UDMR, în eșalonului doi al Guvernului
Nu este singurul gest de bunăvoință al PSD față de UDMR, partid care are, în continuare reprezentanți în eșalonul doi al Guvernului, unii numiți recent ca Laszlo Borbely, alții moșteniți din guvernele anterioare. România liberă a identificat o serie de politicieni numiți, la propunerea UDMR, în diferite structuri guvernamentale.
*Lazslo Borbely – numit recent în funcția de consilier de stat în cadrul aparatului propriu al primului ministru. De altfel, Borbely, fost ministru al Mediului și fost deputat, a scăpat de două ori de urmărirea penală grație sprijinului deputaților PSD
* Király András György – secretar de stat în Ministerul Educației
* Szőcs Domokos – director general în Ministerul Educației
* Laczikó Enikő Katalin – secretar de stat la Departamentul relații interetnice
*Kerekes Melinda – director, Direcția Economică, Agenția pentru Plăți în Agricultură
* Szép Róbert – comisar general adjunct, cu rang de secretar de stat, Garda Națională de Mediu
* Nagy-Bege Zoltán – membru al comitetului de reglementare la Autorității Naționale de Reglementare în Energie
* Seprődi Zoltán – director, Societatea Națională a Sării
* Dáné Károly – director general adjunct, Editura Didactică și Pedagogică
La putere 15 ani din 20
UDMR are o lungă tradiție a prezenței la guvernare sau în preajma puterii.
1996-2000 – La guvernare alături de CDR și PD.
2001-2004 – Protocol cu PSD, sprijin parlamentar pentru Guvernul Năstase
2004-2008 – Participare în Guvernul Tăriceanu
2008-2009 – În Opoziție
2009-2012 – Participare în Guvernul Boc
2012-2014 – În Opoziție față de USL
2014 – Intră în Guvernul Ponta
2014-2016 În afara guvernării, cu oameni în eșalonul doi
2016 – Protocol de colaborare cu PSD