4 C
București
vineri, 22 noiembrie 2024
AcasăTechUDMR, cea mai râvnită parteneră

UDMR, cea mai râvnită parteneră

Liderii politici au luat cu asalt congresul UDMR, în speranța că își vor -asigura sprijinul parlamentar al Uniunii, care cântărește greu în actuala situație din Legislativ.

Congresul UDMR s-a desfășurat în weekend, la Cluj-Napoca, în contextul în care PNL pre-gătește o moțiune de cenzură împotriva Guvernului condus de Victor Ponta. PSD are majoritate alături de UNPR, PC și PLR, dar vrea să își asigure sprijinul UDMR, pentru a compensa eventuale dezertări ale aliaților. La rândul lor, liberalii au nevoie de voturi pentru moțiu-nea de cenzură și au propus UDMR un parteneriat pe zece ani de zile.

Astfel, premierul Victor Ponta i-a salutat pe participanții la congres în limba maghiară, spunând că Gyorgy Frunda, consilierul său, îi aminteşte de fiecare dată să spună ceea ce ştie în limba maghiară. El a reamintit că, în 2013, a fost cel care a invitat UDMR la guvernare și a caracterizat Uniunea drept un partener „care s-a ținut de cuvânt” și “singurul reprezentant legitim al comunităţii maghiare din România”. O poziție similară a avut șeful Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a cărui poziție depinde și de sprijinul UDMR. Liderul PC, Daniel Constantin, a reamintit delegaților că PNL s-a opus, în 2012, intrării UDMR la guvernare, deși, la vremea respectivă, și PC s-a opus cooptării Uniunii în Executiv.

Hunor este „deschis”

De cealaltă parte a baricadei, copreșe-dintele PNL, Vasile Blaga a invitat UDMR să pună, alături de liberali, bazele unui parteneriat pe termen lung, de cel puţin zece ani, „în opoziţie sau la putere”. El a avut numai cuvinte de laudă, afirmând că UDMR ar fi „modelul competenței și al serio-zității”. „Pentru UDMR, cuvântul dat pe o înțelegere politică este sfânt, nu este loc de trădare”, a declarat Blaga. La rândul său, copreședintele PNL Alina Gorghiu a mulțumit electoratului UDMR pentru voturile acordate lui Klaus Iohannis în turul al doilea al prezidențialelor. La vremea respectivă însă, conducerea Uniunii nu s-a poziționat clar, lăsând electoratul UDMR să voteze potrivit propriei conștiințe. La rândul său, președin-tele Klaus Iohannis a trimis un mesaj de felicitare.

Liderii UDMR par deciși să își vândă scump pielea și s-au arătat rezervați în declarații.Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat că propunerea lui Vasile Blaga este una „interesantă”, el arătând că este deschis la orice colaborare „care este în beneficiul comunităţii maghiare şi al României”. Însă, el nu s-a angajat la un sprijin concret pentru moțiunea de cenzură a PNL. „Moţiunea de cenzură nu are o miză, ci va fi o dezbatere mai animată, e un instrument constituţional. Eu nu văd cum s-ar strica acum această majoritate”, a afirmat Kelemen Hunor.

Susținere pentru penali

Congresul UDMR a avut ca motto „reconfigurarea” caracterizată de Kelemen Hunor drept „schimbare de atitudine”. În același timp însă, reuniunea nu a adus schimbări de fond. Șeful UDMR și-a manifestat sprijinul pentru colegii care au probleme cu legea. „Nagy Zsolt este nevinovat și a fost totuși încarcerat. Trebuie să fim solidari cu el și să transformăm Justiția într- o instituție care nu permite astfel de procese inechitabile. Te susţinem Zsolt! Sperăm că vei fi liber în curând”, a spus liderul UDMR. Nagy Zsolt, fost ministru al Comuni-cațiilor, a fost condamnat pentru corupție la patru ani de închisoare, în dosarul privatizărilor strategice.

Liderul UDMR l-a susținut și pe Marko Attila, fost deputat, cercetat în dosarul ANRP, refugiat în Ungaria. „Să fie clar, credem în continuare în nevinovăţia lui Markó Attila şi suntem întru totul solidari cu el”, a spus Kelemen. Kelemen Hunor a fost singurul candidat la postul de pre-ședinte și a fost reales cu 575 de voturi pentru și doar zece împotrivă. Postul de vicepreșe-dinte politic, deținut de Lazslo Borbley, a fost desființat. Secretarul general al Uniu-nii, Kovacs Peter, este favorit să devină preşedinte executiv, decizia urmând să fie luată de Consiliul Reprezentanților Unionali (CRU), la propunerea președintelui.   

Romulus Georgescu
Romulus Georgescu
Romulus Georgescu, sef departament Economie
Cele mai citite

Alegerile din România, sub lupa presei internaționale: ascensiunea AUR și impactul asupra Europei

Presa internațională analizează cu atenție alegerile prezidențiale și parlamentare din România, atrase de influența tot mai mare a partidului de extremă dreapta AUR. Sub...

Amazon, în vizorul UE: posibilă investigație pentru încălcarea Actului Piețelor Digitale

Uniunea Europeană ar putea deschide o investigație împotriva Amazon în 2025, sub suspiciunea că gigantul ar fi încălcat Actul Piețelor Digitale (DMA) prin favorizarea...

Antreprenorii mici, blocați în activitatea economică

Micii antreprenori cer o soluție rapidă pentru a-și putea continua activitatea fără impedimente legislative Intrarea în vigoare a Ordinului 181/2023 al Ministerului Afacerilor Interne (MAI)...
Ultima oră
Pe aceeași temă