Europarlamentarul Laszlo Tokes este de părere că acordarea unui statut autonom pentru zonele locuite de secui ar face România mai stabilă și a adăugat că maghiarii ardeleni nu doresc secesiunea, ci sunt loiali României
Laszlo Tokes repune în discuție cererile de autonomie pentru Ținutul Secuiesc. La doar o zi după ce a organizat la Târgu-Mureș un marș la care au participat câteva mii de persoane care au militat pentru autonomia Ținutului Secuiesc, europarlamentarul a organizat o conferință de presă la Cluj în care a cerut autorităților de la București să inițieze un dialog pe tema autonomiei. El este de părere că acordarea unui statut autonom regiunii locuite de secui ar face România mai stabilă.
Președintele Consiliului Național al Maghiarilor din Transilvania, europarlamentarul Laszlo Tokes, îi acuză pe liderii UDMR că ar fi renunțat la obiectivul autonomiei pentru maghiarii ardeleni. Laszlo Tokes crede că motivul pentru care liderii UDMR nu sunt mai insistenți în legătură cu obținerea autonomiei este reprezentat de privilegiile politice pe care le-au primit unii dintre reprezentanții Uniunii Democrate a Maghiarilor din România.
”La Pactul de la Neptun s-au înțeles. S-a acceptat un pact secret și de atunci au fost părți în mai multe pacte secrete, prin care renunță, de fapt, la reprezentarea autonomiei și în schimb pot dobândi scaune în Parlament sau în Guvernul României”, a spus Laszlo Tokes.
Declarațiile lui Laszlo Tokes au fost făcute în cadrul unei conferințe de presă la care au mai participat lideri ai Partidului Popular al Maghiarilor din Transilvania, ai Consiliului Național Secuiesc, dar și ai Alianței Libere Europene din Parlamentul European, reprezentată de directorul Alianței, Gunther Dauwen. La conferință au mai participat și Wouter Patho, reprezentant al Noii Alianțe Flamande, partid de guvernământ în Belgia, precum și Aitor Esteban, președintele grupurilor parlamentare ale Partidului Național Basc din Parlamentul Spaniei.
Președintele Partidului Popular al Maghiarilor din Transilvania, fostul deputat Zsolt Szilagyi, a declarat că, în România, nu autonomia este o problemă, ci corupția. El a mai afirmat că în ultimii 27 de ani, autoritățile de la București au construit peste 2.000 de biserici ortodoxe în Transilvania și nu au investit nici în spitale, nici în autostrăzi.
”Autonomia și autodeterminarea sunt normale și nu reprezintă un pericol pentur nimeni”, a spus Gunther Dauwen, directorul Alianței Libere Europene. Acest grup politic din Parlamentul European cuprinde partide minoritare, regionaliste, federaliste sau secesioniste. În total, din acest grup fac parte 46 de formațiuni politice, printre care se numără Partidul Popular al Maghiarilor din Transilvania. 14 dintre partidele membre ale Alianței Libere Europene fac parte din diferite coaliții de guvernământ din țările lor.
Toți acești politicieni au luat parte ieri la marșul secuilor din Târgu-Mureș, care s-a finalizat cu depunerea unei petiții la Prefectura Mureș, prin care semnatarii solicită autonomie pentru Ținutul Secuiesc.