Informaţi şi înţelegând importanța lucrului bine făcut în ceea ce priveşte prezența pe internet, cea mai mare parte a utilizatorilor online îşi doresc ca site-urile lor să fie sigure şi de încredere – indiferent că în discuţie intră o afacere nouă pentru care se lansează primul site sau îmbunătăţirea unui site mai vechi.
Cum hackerii nu se lasă intimidaţi de programele antivirus şi firewall (foarte importante şi ele, de astfel), pentru siguranţa site-urilor este potrivit să se aibă în vedere şi alte măsuri de securitate. De exemplu, un certificat SSL este o măsură de securitate esenţială, care asigură utilizatorii că un site pe care îl accesează oferă garanţia unei legături criptate care protejează schimbul de informaţii în timp ce navighează.
Ce sunt certificatele SSL?
Potrivit definiţiei pentru certificate SSL acestea sunt certificate digitale care garantează autenticitatea unui site web. De exemplu, un site pentru care s-a obţinut certificat SSL GeoTrust sau Sectigo de la Host-Age, este reprezentat în mod veridic și vizitatorii săi vor găsi conținutul la care se așteaptă.
În timp ce comunicarea între calculatoare este în tranzit, SSL o criptează. Prin urmare, odată ce partea destinatară intră în posesia informaţiilor pe o pagină web sau în căsuța de e-mail, o poate citi. Presupunând că altcineva interceptează această comunicare certificată SSL în timp ce se află în tranzit, va constata că este lipsită de sens.
În ultimul timp a crescut gradul de conştientizare în ceea ce priveşte securitatea web, iar acest aspect rezultă şi din faptul că un număr mare de utilizatori caută să vadă dacă site-urile pe care navighează sunt certificate SSL şi, prin urmare, dacă sunt sigure.
Are sau nu site-ul pe care se navighează certificat SSL? Cum se poate verifica?
Unii utilizatori online nu ştiu că i-ar ajuta să verifice adresa URL a site-urilor pe care navighează, pentru a determina dacă sunt securizate. O astfel de verificare este foarte simplu de realizat chiar şi de către o persoană care nu ştie prea multe despre online. Lucrurile sunt simple: dacă la începutul adresei URL a site-ului scrie „HTTPS” şi nu doar „HTTP”, înseamnă că site-ul web în cauză a fost securizat cu un certificat SSL care protejează fluxul de comunicare care trece de la browser la serverul site-ului web. Litera „S” în plus arata că sesiunea de navigare, comunicarea și experiența de cumpărături sunt securizate din momentul în care utilizatorul ajunge pe site.
În partea stângă a barei de adrese a browserului Chrome, există un mic buton care indică „view site information”. Pe browserele Firefox și Safari apare un lacăt. Cu un click pe el se poate vedea mesajul care spune „conexiunea este securizată”, în funcție de browser, desigur. Practic, procesul de comunicare dintre site-ul respectiv şi utilizator nu poate fi interceptat sau modificat.
Acest aspect este deosebit de important, deoarece garantează securitatea procesului în cadrul căruia se face schimb de informaţii.
Într-un scenariu ipotetic acum, dar foarte des întâlnit zilnic, utilizatorul face cumpărături dintr-un magazin online fără certificare SSL. Pentru a putea să cumpere, îşi oferă datele personale:
- Numele și prenumele
- Adresa
- Numărul de telefon
- Adresa de e-mail
- Informații bancare
- Numărul cardului de credit
Acesta poate fi contextul în care informațiile sale pot fi copiate, fără ca el sau magazinul de la care cumpără servicii sau produse să observe hackingul. Prin urmare, primul pas pentru a determina dacă un site web este sigur este să se verifice dacă este certificat SSL. De notat că Google ia în considerare acest element de securitate atunci când clasifică site-urile în SERPs.
Cine are nevoie de un certificat SSL și de ce?
Contrar opiniilor care susțineau importanța existenţei certificatelor SSL doar în cazul site-urilor de comerț electronic, acestea sunt foarte utile pentru orice site care să determina ca vizitatorii să aibă încredere. Poate fi vorba despre un site de prezentare, blog, magazin etc. Asta pentru că utilizatorii oricărui tip de site web trebuie să se simtă în siguranţă atunci când parcurg informaţia citind, vizionează videoclipuri, se abonează la newsletter sau fac o achiziție.
Trebuie să se aibă în vedere că site-urile care nu sunt certificate SSL se pot confrunta şi cu consecințele algoritmului Google – sistemul de clasificare a site-urilor web de la Google. Google Chrome limitează expunerea site-urilor web necertificate SSL, acestea apărând mai jos în rezultatele căutărilor, pe paginile 2-3 sau chiar mai jos în lista de rezultate.
Tipuri de certificate SSL oferite de host-age.ro
Diferitele tipuri de certificate SSL disponibile în oferta host-age.ro, includ:
Certificate GeoTrust şi Sectigo cu validare extinsă. Un certificat SSL Extended Validation (EV) este cea mai respectată formă disponibilă și oferă cel mai înalt nivel de încredere pentru vizitatorii unui site. Aceste certificate de nivel superior necesită ca site-ul web și afacerea să fie supuse unei verificări intensive pentru a se asigura că sunt legitime și că dețin domeniul în cauză. Sunt recomandate în primul rând pentru instituții bancare sau alte firme/instituţii foarte mari – inclusiv pentru magazinele online foarte mari.
Certificate SSL GeoTrust şi Sectigo cu validarea domeniului (DV – Domain Validation). Sunt cel mai ușor de obținut. Necesită să se facă un singur pas simplu – practic, trebuie doar ca persoana în cauză să dovedească că este proprietarul domeniului respectiv. Foarte important, host-age.ro, oferă astfel de certificate gratuit, pentru orice cont de găzduire web.
Certificate SSL cu validarea companiei (OV – Organisation Validation). Se recomanda firmelor mari, iar pentru obţinerea lor sunt necesare câteva documente ale firmei. Necesită mai puține verificări decât în cazul unui certificat cu validare extinsă (EV), dar asigură totuși clienții că afacerea este o entitate juridică legitimă și că dețineți domeniul respectiv.
În concluzie, se poate spune că, în ciuda faptului că procesul de obţinere a unui certificat SSL nu este dificil, este important să se identifice furnizorul potrivit, cu experienţă în oferirea serviciilor de găzduire web. Alegerea unui tip greșit de certificat sau instalarea incorectă ar putea fi la fel de dăunătoare ca și lipsa sa.