Preşedintele PNL Suceava, Alexandru Băişanu, a anunţat, sâmbătă, că va contesta, inclusiv în instanţă, constituirea Comitetului executiv municipal al PNL Suceava, întrucât este nestatutară, informează Mediafax.
Băişanu a declarat, într-o conferinţă de presă, că în cadrul şedinţei de constituire a Comitetului executiv judeţean al PNL Suceava lucrurile au decurs normal până la validarea membrilor acestui for de conducere a organizaţiei judeţene, arătând că foştilor membri PDL li s-au alocat 21 de locuri, iar celor din fostul PNL 12 locuri, în condiţiile în care foştii liberali trebuiau să fie reprezentaţi de 13 membri, conform prevederilor statutare.
El a spus că în timpul şedinţei de constituire a fost sunat de secretarul general al PNL, Marian Petrache, care i-a spus că în Consiliul Naţional al PNL s-a decis ca în organizaţia judeţeană Suceava să fie 12 membri în Comitetul executiv şi nu 13, fără ca reprezentanţilor filialei să li se ceară un punct de vedere.
"Domnul Petrache e într-o mare eroare. La rugămintea lui am semnat hârtia de constituire a Comitetului executiv judeţean", a spus Băişanu.
El a mai arătat că în şedinţa de constituire a Comitetului executiv judeţean al PNL Suceava a făcut precizarea că această situaţie nu este statutară şi că o va contesta la forurile ierarhic superioare, iar dacă nu va primi un răspuns corespunzător o va ataca în instanţă.
Băişanu a contestat şi constituirea Comitetului municipal al PNL Suceava, susţinând că din partea foştilor liberali au fost desemnate persoane nestatutar de către fosta conducere a organizaţiei municipale a PNL Suceava, care îşi încetase mandatul în 10 octombrie 2014.
El a precizat că a stabilit cu unii membri din Biroul Permanent Judeţean al fostului PNL o listă cu membrii care vor trebui să fie incluşi în Comitetul executiv municipal, dar că în lipsa sa, când era plecat la Viena unde a fost prezent la un concurs de echitaţie, cei din organizaţia municipală au înlocuit trei dintre membrii stabiliţi.
După ce s-a întors de la Viena a întrunit, joi, o şedinţă a Biroului Permanent Judeţean al fostului PNL care a desemnat o conducere interimară a organizaţiei municipale şi a desemnat şi membrii fostului PNL din Comitetul municipal al PNL Suceava, deşi cu o săptămână înainte se constituise deja Comitetul municipal.
Băişanu a mai spus că în Comitetul executiv judeţean al PNL s-a validat însă constituirea Comitetului municipal Suceava în formula neagreată de conducerea judeţeană a fostului PNL şi a declarat că va contesta această fuziune atât la forurile ierarhic superioare în partid, cât şi în instanţă.
Liderul organizaţiei judeţene a fostului PNL Suceava a arătat că cei din fostul PDL au încercat astfel să aibă alături în partid nişte membri din fostul PNL cu care el nu este de acord şi le-a transmis acestora că dacă ţin neapărat la prezenţa acestora în Comitetul municipal să-i preia în partid şi să-i numească în funcţii.
"Le transmit colegilor care vor să mă dreseze, să mă schimbe că nu pot. Am văzut la circ dresuri de lei, de elefanţi, dar nu de lupi. Eu sunt un lup care nu poate fi dresat", a spus Băişanu.
El a mai spus că va contesta la forurile din partid şi apoi în instanţă constituirea Comitetului municipal executiv al PNL Suceava, dar şi reprezentarea foştilor liberali în Comitetul judeţean executiv al PNL, iar dacă nu va avea câştig de cauză va demisiona din PNL şi îşi va cere scuze.
"Cineva trebuie să plătească. M-am săturat de furăciunea de la partid", a spus Băişanu.
Comitetul executiv judeţean al PNL Suceava a fost constituit, vineri după-amiaza, după intervenţia telefonică a secretarului general al PNL, Marian Petrache, întrucât liderul PNL Suceava, deputatul Alexandru Băişanu, susţinea că numărul de membri din fostul PNL este prea mic.
Potrivit unor surse liberale, după ce joi seară, Alexandru Băişanu a încercat, printr-o decizie nestatutară de desfiinţare a organizaţiei municipale a PNL, să infirme înfiinţarea Comitetului executiv municipal Suceava, în cursul zilei de vineri a încercat să blocheze înfiinţarea Comitetului executiv judeţean al PNL.
"S-a opus la toate deciziile ce urmau să fie luate şi a solicitat ca în Comitetul executiv să fie 13 membri din partea PNL şi 21 din partea PDL în condiţiile în care Consiliul Naţional a stabilit norma de reprezentare, de 12 din partea PNL şi 21 din partea PDL. Doar prin intervenţia telefonică a lui Marian Petrache, care a spus că trebuie respectată decizia Consiliului Naţional situaţia s-a mai calmat, iar prin abordarea pragmatică a luiGheorghe Flutur, a fost constituit Comitetul executiv judeţean", au spus sursele citate.
Totodată, Băişanu, care a decis joi seară să desfiinţeze organizaţia municipală a PNL Suceava, a spus că e formată din "neica-nimeni" şi a subliniat că organizaţia judeţeană poate desfiinţa o organizaţie municipală şi că în aceste condiţii Comitetul executiv municipal Suceava al PNL nu a fost constituit.
Când ceilalţi membri din Comitetul executiv judeţean i-au transmis că nu se poate desfiinţa o organizaţie după bunul plac, ci doar respectând Statutul partidului, acesta a ameninţat că va acţiona în instanţă atât pe secretarul general al PNL, Marian Petrache, cât şi PNL, dar şi că va face plângeri penale faţă de cei care se vor participa la şedinţele Comitetului executiv local.
El a ameninţat că cei care nu sunt de acord cu el vor avea soarta lui Florin Ţurcanu de la Botoşani care a fost condamnat la şase lui de închisoare cu suspendare pentru nerespectarea statutului.
Co-preşedintele PNL Suceava fost PDL, senatorul Gheorghe Flutur, a evitat să comenteze situaţia, spunând doar că a fost constituit Comitetul executiv judeţean, şedinţele acestuia urmând să aibă loc săptămânal.