2.6 C
București
vineri, 20 decembrie 2024
AcasăTechCum încearcă politicienii să-și asigure voturile, profitând de spiritul Crăciunului

Cum încearcă politicienii să-și asigure voturile, profitând de spiritul Crăciunului

Primarii și președinții de consilii județene oferă copiilor, în decembrie, dulciuri și jucării dubioase, pentru voturile din vară ale părinților.

Zeci de mii de copii din școli și grădinițe primesc în fiecare an de Crăciun pachete cu dulciuri și jucării de la primari și președinți de consilii județene. Așa se întâmplă pe tot cuprinsul României. De cele mai multe ori, în spatele gestului frumos de a dărui se ascunde o miză electorală. Politicienii au nevoie de voturile părinților.

România liberă a vrut să afle dacă această cutumă românească apare și în alte țări ale lumii. În Anglia, copiii nu primesc daruri de la administrația locală. ”A fi primar aici e mai mult un titlu onorific”, ne-a explicat Andreea, care trăiește de câțiva ani în Regatul Unit. De fapt, mama prietenului ei este primar într-un orășel de lângă Manchester și nimeni nu consideră acest lucru extraordinar. Problemele administrative ale comunității țin de consiliul local. Inclusiv celebrele ajutoare sociale (”benefits”), pentru care Anglia este atât de căutată de străini.

”Nu, pe aici nu se dă și nu se primește nimic nici de Crăciun, nici de Hanukkah, nici de Diwali, nici de niciun soi de sărbătoare, de orice gen sau religie ar fi ea. Nici de la primărie, nici de la consiliu, nici de la muncă”, a pus Andreea punctul pe i. ”Politica socială românească e farfuristă, cu savoare electorală, dar excelează în comparație cu politica socială engleză, care aproape că lipsește cu desăvârșire. Dacă întreaga tagmă tory vs. labour ar descoperi nebănuitele puteri ascunse în spatele unui kilogram de ulei/orez/făină/zahăr și, desigur, nelipsitul porridge, câte s-ar schimba peste noapte și-n politichia locală”, glumește tânăra.

Germania: Primăria nu dă cadouri, ci bugete

Lucrurile stau la fel și în Germania. ”Primăria nu le oferă cadouri copiilor, dar asigură un buget suficient pentru școli și grădinițe, astfel încât acestea să își permită să organizeze petreceri de Crăciun în care fiecare copil primește un mic dar”,
ne-a povestit Claudia, care trăiește într-un oraș lângă Frankfurt și are doi copii: unul la școală și unul la grădiniță.

Ea a menționat că există o colaborare în comunitate. ”Eu plătesc impozite, primăria le distribuie și apoi lucrăm împreună să facem un eveniment plăcut. Adică: dau exemplu de la grădiniță. Grădinița stabilește o dată pentru petrecerea de Crăciun, pune la dispoziție locația, apa, cafea, suc, un minim de dulciuri, educatorii pregătesc cu copiii un mic cadou pentru părinți și cumpără o chestie mică, simbolică, drept cadou pentru copii: fursecuri sau turtă dulce, de exemplu. Apoi noi, adulții, ne organizăm și fiecare mai aduce câte ceva pentru petrecere: prăjituri, mâncare, sucuri, pe o listă comună. Este o îmbinare între contribuția instituțiilor și a comunității. Așa funcționează peste tot: grădi, școală, universitate, inclusiv petreceri private. Dacă e să caut un cuvânt, ăla e implicare”, a arătat Claudia. Aceasta afirmă că pungile cu cadouri nu se întâlnesc nici în alegeri. ”Am avut și noi alegeri locale și de Land. Nu se practică punga de cadouri. Sunt standuri pe stradă în termene agreate în care, pe lângă propaganda efectivă, dau cel mult un pix inscripționat sau un mic joc pentru copii. Nimic mai mult. Responsabilitatea pentru banii publici este foarte mare. Deturnarea de fonduri duce aici automat la închisoare”, a explicat Claudia. La final, m-a întrebat dacă e bun răspunsul. Dacă nu, mi-a spus că poate vorbi direct la primărie, pentru detalii. O primărie deschisă pentru întrebările și problemele cetățenilor.

Cum se întâmplă în SUA și Canada

”Nu, nu am auzit niciodată ca primarul să dea cadouri copiilor”, ne-a răspuns și Aura, o profesoară de origine română din New York. Aceasta a subliniat că în perioada aceasta în SUA sunt trei sărbători: Crăciunul, Hanukkah, la evrei, și Kwanzaa, o sărbătoare nereligioasă a unei părți a populației afro-americane. De aceeea, în această perioadă, americanii spun mai mult ”Happy Holidays” decât ”Merry Christmas”.

Nici în Canada nu se pune problema ca elevii să primească daruri de la autoritățile locale. ”Primăria nu oferă cadouri, însă majoritatea companiilor de aici donează jucării noi și tot felul de jocuri unor fundații, școli, grădinițe, spitale pentru copii”, a declarat Oana, o profesoară din Canada. 

Prăjitură care conține alcool etilic rafinat

Cadourile sunt alese pe principiul eficienței de cost și nu țin cont de aspectele nutriționiste. Așa se explică de ce în pungile primite de copiii de 4 ani din Constanța s-au găsit o prăjitură cu ”cremă cu aromă de cireșe”, care conține 0,18% aromă propriu-zisă de cireșe, dar și alcool etilic rafinat de 96,9%, zer praf, conservanți, coloranți, emulsificatori. Au mai primit croasante care conțin amidon modificat de porumb, aromă identic naturală de căpșuni.

Cele mai citite

Alertă la Spitalul Marie Curie. Zeci de ambulanțe și mașini de pompieri au fost acolo

Un incident a fost semnalat în noaptea de joi spre vineri la Spitalul Marie Curie din Capitală. Secretarul de stat Raed Arafat a precizat...

Alertă la Spitalul Marie Curie. Zeci de ambulanțe și mașini de pompieri au fost acolo

Un incident a fost semnalat în noaptea de joi spre vineri la Spitalul Marie Curie din Capitală. Secretarul de stat Raed Arafat a precizat...
Ultima oră
Pe aceeași temă