Al XIII-lea congres al UDMR are loc sâmbătă, la Zalău, în prezenţa a peste 1.000 de delegaţi şi invitaţi, sub sloganul loc "Nunquam retro" (niciodată înapoi n.r.), un motto al politicianului Wesselényi Miklós, personalitate politică maghiară marcantă din Transilvania secolului al XIX-lea, a cărui figură, stilizată, apare alături de slogan, pe toate materialele de prezentare a evenimentului.
Potrivit preşedintelui UDMR, Kelemen Hunor, acest motto celebru al lui Wesselényi Miklós – "Nunquam retro" – se referă la faptul că maghiarii din România nu trebuie să renunţe la dezideratele şi obiectivele lor, la eforturile de susţinere a intereselor comunităţii, trebuie să se dezvolte şi să progreseze.
Preşedintele UDMR Sălaj, Seres Denes, a precizat pentru AGERPRES că la congres şi-au anunţat prezenţa în jur de 800 de delegaţi şi 200 de invitaţi, printre care preşedintele PSD, Liviu Dragnea, un consilier de stat din partea preşedinţiei, iar din partea PNL – Lucian Bode, preşedintele filialei Sălaj a partidului.
Seres a adăugat că din Ungaria vor sosi la Zalău preşedintele Partidului Creştin Democrat, vicepremierul Semjen Zsolt , un vicepreşedinte al FIDESZ şi preşedintele Partidului Socialist din Ungaria, Molnar Gyula, dar şi delegaţi ai partidelor minorităţilor naţionale din Voievodina, Slovacia şi Ucraina Subcarpatică.
În cadrul congresului de sâmbătă, de la Zalău, vor fi adoptate mai multe modificări ale Statutului şi Programului Uniunii. Acestea vizează, printre altele, stimularea rămânerii tinerilor pe pământul natal, prevenirea şi combaterea violenţei în familie şi protecţia minorităţilor naţionale.
De asemenea, Statutul Uniunii va introduce cota obligatorie de reprezentare pentru femei, care va permite ca, la nivelul organizaţiilor locale ale Uniunii, unul din trei membri ai consiliului aleşilor să fie femeie, iar în organismele de conducere judeţene şi naţionale 15 la sută din membri să fie delegaţi de către Organizaţia de Femei a UDMR.
La finalul congresul vor fi prezentate şi supuse aprobării trei rezoluţii: Tánczos Barna: Viitor sigur pentru mediul rural din Transilvania! – rezoluţia Congresului în domeniul politicii agrare; Csép Éva Andrea: Violenţa împotriva femeilor este problema comunităţii, nu doar a victimei! şi Winkler Gyula: Minority SafePack – instrument european pentru apărarea drepturilor comunităţii maghiare.
Congresul a fost prefaţat, joi, de o gală festivă în cadrul căreia 67 persoane care au desfăşurat o activitate semnificativă în cadrul comunităţilor locale maghiare din Sălaj au fost recompensate cu distincţia Wesselenyi.
"Mulţumim astăzi maghiarilor din Sălaj care şi-au asumat rolul de organizatori ai comunităţii maghiare, dedică timp şi energie pentru dezvoltarea comunităţii locale. Ei au demonstrat, în ultimii ani, că sunt o comunitate puternică care îşi cunoaşte cu exactitate obiectivele şi ţelurile pe termen lung", a declarat, joi, Kelemen Hunor la prima ediţie a Galei Wesselenyi, organizată la Zalău.
Vineri, a fost programată, la Crasna, conferinţa tinerilor reprezentanţi în administraţiile publice locale şi judeţene. În cadrul conferinţei au fost dezbătute subiecte precum: conceptul de smart-city, provocările administraţiilor locale din marile oraşe, măsurile impuse de Curtea de Conturi, dar şi gestionarea crizelor şi comunicare. Ulterior, oamenii de afaceri maghiari din Sălaj s-au întâlnit, la Camăr, pentru a discuta despre întreprinderile inovative.
Specialiştii în agricultură şi fermierii au participat, în aceeaşi zi, în localitatea Pericei, la o dezbatere pe tema noului program UDMR în domeniul agriculturii şi dezvoltării rurale, fiind abordate şi subiecte legate de provocările pieţei agricole şi posibilităţile de valorificare a produselor.
"Scopul nostru este să asigurăm condiţiile necesare pentru ca mediul rural să nu fie părăsit, iar tinerii care doresc să îşi asigure un venit din agricultură să aibă posibilitatea de a-şi construi un viitor stabil, fără să fie nevoiţi să îşi părăsească satul natal", a a precizat Kelemen Hunor, la Pericei.
Un alt punct al programului de vineri a fost forumul pedagogic de la Zalău, în cadrul căruia au fost dezbătute provocările cu care se va confrunta învăţământul maghiar în următorii câţiva ani şi aspectele determinante ale politicii educaţionale a UDMR.