Administrația Națională a Spațiului din China a sărbătorit evenimentul, fiind pentru prima dată când o navă spațială chineză aterizează pe altă planetă.
Roverul a atins suprafața planetei în partea de sud a Câmpiei Utopiei din emisfera nordică a lui Marte. Se presupune că în această parte a planetei apele subterane ar putea ieși la suprafață. Comandamentul misiunii a trebuit să aștepte mai mult de o oră pentru ca roverul să elibereze panourile solare și să poată semnaliza o aterizare reușită pe Pământ. Datorită distanței mari dintre Marte și Pământ – aproximativ 320 de milioane de km – întârzierea semnalului este de aproximativ 17 minute.
La ora 20:00, Tianwen 1, care orbita în jurul lui Marte, și-a pornit motoarele pentru a se apropia de suprafața planetei. Trei ore mai târziu roverul s-a separat de orbital și, după trei ore de zbor, „Chzhuzhong” a intrat în atmosfera lui Marte la o altitudine de aproximativ 125 km de suprafața sa, urmând să înceapă cea mai dificilă etapă de aterizare, care a durat nouă minute. În acest timp, roverul a trebuit să reducă viteza de la 4,8 km / s la 460 m / s pe secundă, după care dispozitivul a deschis o parașută de frânare cu o suprafață de aproximativ 200 de metri pătrați. După ce a redus viteza la 100 m / s, parașuta și panourile de protecție externe de pe corp au fost detașate, apoi modulul a pornit motorul de frânare. La o altitudine de aproximativ 100 m de Marte, dispozitivul a făcut fotografii din zonă, a ales locul cel mai potrivit și a aterizat.
Aterizarea a avut loc în modul automat, deoarece întârzierea mare în comunicarea cu dispozitivul a făcut imposibil controlul de la sol. În viitorul apropiat, roverul, numit „Chzhuzhong” în cinstea zeului focului, va finaliza verificarea tuturor sistemelor, va coborî de pe platforma de aterizare și va studia solul, ionosfera și clima.
Stația interplanetară automată „Tianwen-1” a fost lansată pe 23 iulie 2020 cu ajutorul vehiculului de lansare „Changzheng-5” de la cosmodromul Wenchang, situat în provincia Hainan din sudul Chinei. În februarie, a ajuns pe orbita lui Marte.
Greutatea totală a stației interplanetare Tianwen-1 ajunge la cinci tone, din care 1,3 tone este greutatea modulului de coborâre cu rover-ul, în timp ce greutatea stației orbitale este de 3,7 tone.
Roverul atinge 1,85 m înălțime și cântărește 240 kg, perioada de funcționare a acestuia pe suprafața lui Marte urmând să fie de 92 de zile. Echipamentul rover-ului include o cameră topografică de înaltă rezoluție pentru obținerea de imagini ale suprafeței planetei în 3D, o cameră multispectrală pentru studierea compoziției solului, un analizor de structură de suprafață cu capacitatea de a recunoaște mai mult de 10 elemente chimice, un detector de câmp magnetic și un dispozitiv de măsurare meteorologică, care va putea înregistra modificările de temperatură de la -120 la 50 de grade Celsius, presiunea atmosferică de la 1 la 1000 pascali și forța vântului de la 0 la 27 m / s.