11.4 C
București
vineri, 24 ianuarie 2025
AcasăTechPSD și PNL sunt măcinate de războaie interne

PSD și PNL sunt măcinate de războaie interne

După două decenii în care nu au intervenit schimbări notabile în structurile de conducere, principalele formațiuni ­politice din Galați, PSD și PNL, se confruntă cu puternice tensiuni interne. ­Ierarhiile scârțâie din încheieturi și de această dată nu este vorba de tensiuni iscate de nemulțumiri în legătură cu întocmirea listelor pentru alegeri sau împărțirea unor funcții din administrație, ci de faptul că e resimțită nevoia de reconfigurare a  structurilor, de schimbare a politicienilor aflați de 20 de ani în „vitrinele” acestor organizații, care pe zi ce trece își pierd credibilitatea din cauza identificării lor cu lideri compromiși, unii ­dintre ei implicați în dosare de corupție.

Cu cele mai puternice ­tensiuni, greu camuflate în ultimul an, se confruntă PSD Galați, organizație condusă din 2003 de Dan Nica, fost ministru al Comunicațiilor, în prezent europarlamentar, dar ­nu-i pace nici la PNL Galați, condusă din 1997 de deputatul Victor Dobre, fost ministru al Administrației.

Cum și-a păstrat Dan Nica și funcția, și camarila

Acumularea tensiunilor în organizația condusă de Dan Nica s-a produs după ce DNA a început cercetarea sa în Dosarul Microsoft și Nica a intrat în dizgrația conducerii centrale a PSD, atât a lui Victor Ponta, cât și a lui Liviu Dragnea. Nica a devenit bănuitor, declanșând o „vânătoare de vrăjitoare” împotriva celor care i-ar putea lua locul la conducerea PSD Galați și înconjurându-se de personaje obediente. În acest context și-a descărcat furia pe cel care fusese mâna sa dreaptă, senatorul Gheorghe Saghian, fost președinte executiv al PSD Galați. După multe luni de neînțelegeri Saghian a demisionat din PSD. Tensiunile s-au acumulat din vara trecută, când trebuia organizată conferința de alegere a unei noi conduceri. Realizând că nu mai este agreat nici de Victor Ponta, nici de Liviu Dragnea, Dan Nica a încercat să minimalizeze pierderile, prin păstrarea controlului PSD Galați prin deputații Viorel Ștefan, Florin Pâslaru și Lucreția Roșca și administratorul CJ Galați, Costel Fotea. Un pericol pentru Dan Nica era Gheorghe Saghian, care avea susținerea lui Liviu Dragnea.

Ulterior, Nica a reușit o mișcare care i-a permis să preia chiar el președinția PSD Galați. „În luna august, anul trecut, am avut un comitet executiv la care Dan Nica a anunțat intenția de a nu mai candida. A venit în fața comitetului executiv și a spus vreau să vă anunț că eu nu mai pot să candidez la alegerile care sunt peste două săptămâni, pentru că sunt la 2.000 de kilometri de Galați, la Bruxelles și nu am cum să ajut colegii în campania electorală pentru alegerile locale și parlamentare din 2016 și pentru asta este nevoie de o altă echipă.

După câteva zile am analizat situația și colegii mi-au cerut să candidez. Și domnul deputat Viorel Ștefan și-a anunțat candidatura. Era o competiție. Dar văzând că peste 80% mă susțineau și eu aveam în intenție o reformă în conducerea organizației PSD Galați, pentru că lumea s-a cam săturat de niște persoane de pe aici, care se îngrămădesc la funcții și pentru a-și salva oamenii Dan Nica s-a răzgândit înainte de începerea conferinței județene și și-a anunțat candidatura. Viorel Ștefan și-a retras candidatura. Mi-am retras și eu candidatura pentru că făcusem o declarație în presă că nu voi candida niciodată împotriva lui Nica. Probabil că atunci am greșit”, spune Saghian. Astfel, Dan Nica a reușit să rămână singurul candidat la președinția PSD Galați, fiind votat în unanimitate, prin vot deschis, fără buletine de vot, ca să nu fie vreun vot împotriva sa.

PSD, condus de „președintele fugar“

Senatorul Saghian și-a depus demisia la sediul PSD Galați, iar în cadrul unei conferințe de presă a precizat că nu are nimic de reproșat, nici conducerii centrale a PSD, nici celor mai mulți dintre colegii din PSD Galați, gestul său fiind motivat exclusiv de comportamentul preșe­din­telui organi­zației, Dan Nica, și a unora dintre cei cu care s-a înconjurat Nica. „Începând cu 2015, Dan Nica a devenit un alt om. Un om fără cuvânt, fără caracter, un preşedinte fugar, acuzat de corupţie. M-aş fi simţit umilit dacă aş mai fi continuat alături de el și de echipa lui”, a spus Saghian, care a explicat și formularea „președinte fugar” pe care a folosit-o la adresa lui Dan Nica: „De când cu dosarul Microsoft, Nica fuge de presă, iar la partid vine foarte rar, atunci când nu îl vede nimeni. Fuge de alegători, fuge de presă, fuge de oricine ar putea să îl întrebe de dosarul Microsoft în care este cercetat penal. Un astfel de om şi camarila lui conduc PSD Galaţi”. 

TENSIUNI

Nici la PNL nu-i pace sub măslini

Probleme sunt și la PNL Galați, organizație condusă de deputatul Victor Dobre. Dacă la Galați Victor Dobre reușește să păstreze controlul, chiar primarul Galațiului, Marius Stan, văzându-se nevoit să părăsească PNL după eșecul înregistrat atunci când a intenționat să preia șefia organizației, problemele liberalilor au început la Tecuci.

Liderul PNL Tecuci, primarul Daniel Țuchel a exclus din PNL pe consilierii județeni Constantin Grosu și Liviu Butunoi și consilierii municipali Emil Ciubucciu și Tudor Spiridon, pe care îi acuză de „susținerea altor doctrine politice”, acuzație respinsă de cei vizați. A fost o măsură luată fără consultarea liderului Victor Dobre și nu e prima oară când Țuchel forțează mâna lui Dobre. Pe surse se și vorbește despre faptul că primarul Tecuciului, Daniel Țuchel, și deputatul George Scarlat ar cam săpa la temelie, pentru înlocuirea lui Dobre.

Cele mai citite

Sebastian Stan și David Popovici s-au întâlnit. „Made in Romania”

David Popovici, campionul român la înot, a împărtășit cu fanii săi un moment special pe rețelele sociale, postând o fotografie alături de actorul american...

Putin, pregătit pentru o discuție cu Trump: Moscova așteaptă semnalul de la Washington

Președintele rus Vladimir Putin este pregătit să discute telefonic cu omologul său american, Donald Trump, însă Moscova așteaptă un semn din partea Washingtonului pentru...

Criptomonedele își pierd avântul după prima mișcare a lui Trump

Președintele Donald Trump a făcut primele mutări în politica economică legată de criptomonede, dar piețele crypto și-au pierdut avântul după euforia inițială, scrie Reuters. Criptomonedele...
Ultima oră
Pe aceeași temă