1.1 C
București
luni, 23 decembrie 2024
AcasăTechPSD își ia țara înapoi

PSD își ia țara înapoi

Primarii vor fi aleși dintr-un singur tur, ceea ce va consolida puterea PSD în plan local, în condițiile în care majoritatea edililor în funcție fac parte din acest partid. Totodată, președinții consiliilor judeţene vor fi aleși de consilieri, întărind controlul conducerilor centrale ale partidelor.

Două legi cu impact puternic asupra adminis­trației locale au fost aprobate, ieri, de Camera Deputaților, în calitate de for decizional. Printr-un prim proiect au fost stabilite regulile pentru alegerile locale de anul viitor, deputații PSD aprobând o variantă care să le maximizeze câștigul alectoral. Ca un bonus, șefii de județe și primarii vor putea face parte din adunările generale ale acţionarilor (AGA) și consiliile de administraţie (CA) fără a mai fi incompatibili.

Astfel, Camera Deputaților a adoptat cu 278 voturi pentru, 22 împotrivă şi 14 abţineri, proiectul de lege privind alegerile locale, stabilind că primarii vor fi aleși într-un singur tur de scrutin, iar preşedinţii Consiliilor Judeţene vor fi aleşi indirect prin vot secret al consilierilor judeţeni.

Reprezentanţii PSD au spus că susţin proiectul de lege, în timp ce aleşii PNL au arătat că au reţineri, pledând, fără succes, pentru alegerea primarilor în două tururi de scrutin. Social-demo­crații sunt avantajați de alegerea primarilor într-un singur tur pentru că au cei mai mulți edili în funcție – peste 1.600. Acești edili sunt favoriți în competiția într-un singur tur pentru că beneficiază de notorietate.

PSD a impus această variantă, pentru a bloca eventualele alianțe dintre tururi între celălalte forma­țiuni, scenariu care ar da emoții edililor în funcție. Legea îi va avantaja în mod special pe cei care au câștigat, în 2012, cu scoruri sub 50%, pentru că adversarii nu se pot alia împotriva lor în turul doi de scrutin. Printre aceștia se numără Constantin Boșcodeală (PSD, Buzău), Lia Olguța Vasilescu (PSD, Craiova), Marius Stan (UNPR, Galați), Neculai Onțanu (UNPR, sectorul 2) sau Gheorghe Falcă (PNL, Arad). De asemenea, proiectul va consolida și mai mult puterea celor care au obținut, în permanență, scoruri bune pe plan local. Printre aceștia se numără Tudor Pendiuc (PSD), care are deja șase mandate în fruntea primăriei Pitești, Florin Cârciumaru (PSD, Târgu Jiu), Gheorghe Nichita (PSD, Iași) sau Decebal Bacinschi (PSD, Focșani).

Lipsă de legitimitate

Parlamentarii au ignorat un apel semnat de mai multe ONG-uri prin care se cerea revenirea la alegerea primarilor în două tururi de scrutin, așa cum a fost până în 2008, pentru că alegerea într-un singur tur ar avea „consecințe asupra legitimității proceselor electorale viitoare”. Printre asociațiile semnatare ale apelului s-au numărat Asociația Pro Democrația, Centrul de Resurse Juridice, Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile, Societatea Academică din România, Active Watch, Miliția Spirituală, APADOR-CH, Expert ­Forum.

Potrivit proiectului adoptat de deputaţi, preşedinţii Consiliilor Judeţene, dar şi vicepreşedinţii şi viceprimarii vor fi aleşi în mod indirect, prin vot secret de consiliul judeţean, cu majoritate simplă. Practic, prin această prevedere, conducerile centrale ale principalelor partide PSD și PNL își întăresc controlul asupra președinților consiliilor județe­ne, putând să le dicteze consilierilor, aleși pe listă de partid, pe cine să sprijine în fruntea județelor. După votul din Camera Deputaților, legea va fi trimisă la Palatul Cotroceni pentru promulgare.

Incompatibilii, salvați

Tot ieri, parlamentarii au votat și un alt proiect cu impact major asupra administrației locale. Primarii şi preşedinţii de CJ vor putea fi reprezentanţi în adunările generale ale asociaţiilor cu activitate în serviciile de utilităţi publice, a decis Camera Deputaţilor, respingând cererea de reexaminare a preşedintelui Traian Băsescu la legea serviciilor comunitare şi menţinând forma iniţială a legii. Prin decizia de ieri a Camerei Deputaților, aleșii locali vor scăpa de interdicția de a face parte din AGA sau CA, prevăzută de legea 161/2003. Astfel, primarilor şi preşedinţilor consiliilor judeţene li se acordă calitatea de reprezentanţi ai comunelor, ai oraşelor, respectiv municipiilor şi judeţelor în adunările generale ale asociaţiilor de dezvoltare intercomunitară, având ca obiect de activitate serviciile de utilităţi publice. La dezbaterile de ieri, reprezentanţii PSD şi ai UDMR au spus că susţin prima variantă a legii şi sunt împotriva cererii de reexaminare, în timp ce PNL s-a abţinut.

Votul de ieri echivalează cu intrarea în vigoare a legii, întrucât președintele Klaus Iohannis nu mai poate cere reexaminarea actului normativ, acest drept fiind deja exercitat de fostul șef al statului, Traian Băsescu. Mai mult, recent, Klaus Iohannis a pledat pentru adoptarea unei noi legi privind incompatibilitățile, pe motiv că legislația în vigoare ar creea probleme administrației locale.

Proiectul de lege votat ieri datează din 2013, fiind inițiat de șase parlamentari PSD, printre care Marian Neacșu, liderul grupului PSD și Florin Iordache, cel care a dirijat din umbră tentativa de modificare a Codului Penal din „Marțea Neagră”. Proiectul a fost aprobat de Parlament în 2014, dar președintele Traian Băsescu a cerut reexaminarea legii, pe motiv că ar eluda regimul incompatibili­tăților. Cererea de reexaminare a fost respinsă de Senat în octombrie anul trecut, după care a fost păstrată în sertarele Parlamentului. După ce Iohannis și-a anunțat sprijinul, parlamentarii s-au mișcat rapid: marți cererea de reexaminare a fost respinsă de Comisia de industrii și servicii, iar ieri a primit votul final în plen.

Articolul anulat prin votul de ieri prevede că funcția de primar, viceprimar, președinte sau vicepreședinte de CJ este incompatibilă cu „funcţia de reprezentant al unităţii administrativ-teritoriale în adunările generale ale societăţilor comerciale de interes local sau de reprezentant al statului în adunarea generală a unei societăţi comerciale de interes național“. Pe baza acestui articol, ANI a acuzat mai multe nume grele din administrația locală, precum Nicuşor Constantinescu, Radu Mazăre, Gheorghe Bunea Stancu, Aristotel Căncescu sau Mircea Moloț. Klaus Iohannis însuși a câștigat un proces cu ANI pe această temă, fiind acuzat de incompatibilitate, pentru perioada în care a fost primar al Sibiului.

„Cine să reprezinte mai bine comunitatea decât cei aleşi din patru în patru ani?“ – Marian Neacşu, liderul grupului PSD din Camera Deputaților

Romulus Georgescu
Romulus Georgescu
Romulus Georgescu, sef departament Economie
Cele mai citite

Marcel Ciolacu, desemnat prim-ministru de Klaus Iohannis: Guvernul Ciolacu 2 pregătit să fie votat de către parlamentari

Președintele Klaus Iohannis a anunțat astăzi desemnarea oficială a lui Marcel Ciolacu în funcția de prim-ministru al României. Guvernul Ciolacu 2, format prin coaliția...

Crin Antonescu va fi candidatul comun al Coaliției la prezidențiale

Crin Antonescu va fi susținut de PSD, PNL, UDMR și reprezentanții minorităților la funcția de președinte al României Crin Antonescu va fi candidatul susţinut de...

Marcel Ciolacu, despre Radu Marinescu, propus ministru al Justiției: Un avocat cu multă experiență

Întrebat dacă știe că Marinescu a reprezentat un om de afaceri controversat, Ciolacu a recunoscut că nu a urmărit activitatea sa profesională Președintele PSD, Marcel...
Ultima oră
Pe aceeași temă