Mai mulţi senatori şi deputaţi ai USR, cărora ulterior li s-au alăturat şi câţiva liberali în frunte cu Raluca Turcan, au protestat în faţa sălii grupului PSD, unde s-a ținut ședința „Aveţi curaj să-i spuneţi NU lui Dragnea”, era mesajul afișat pe foi de hârtie și transmis liderilor PSD care au venit la reuniune. Ministrul Justiției, Florin Iordache, a intrat în sală de ședință aproape fugind de jurnaliști. Secretarul general adjunct al PSD, Codrin Ştefănescu, le-a transmis opozanților „ Sunteţi penibili! Nu mai dormiţi în plen!”. ”Abrogaţi ordonanţele!”, i-au replicat aceştia. Alți lideri PSD au mers cu capul în pământ, evitând să dea declarații.
Tensiunea a crescut în momentul în care la reuniune a ajuns președintele PSD, Liviu Dragnea, care a așteptat o jumătate de oră în biroul său de la Camera Deputaților. Liderul PSD a fost întâmpinat cu huiduieli de protestatari care au strigat „Hoții!”. ”Aveţi şi petardele?”, a replicat Dragnea, vizibil iritat, cu trimitere la violențele de miercuri seara.
Dincolo de izbucnirile de nervi, liderii PSD sunt deciși să nu facă niciun pas înapoi în privința ordonanței în sine, care i-ar permite lui Liviu Dragnea să scape de acuzația de abuz în serviciu. O parte dintre liderii PSD spuneau neoficial, pe holurile Parlamentului, într-o scurtă pauză că ministrul Justiției, Florin Iordache ar trebui să își asume „greșelile de comunicare”. Însă, decizia finală – dacă Iordache va fi sau nu scos țap ispășitor – a rămas în mâinile lui Liviu Dragnea. Acesta a optat, deocamdată, să-l păstreze pe Iordache în funcție. Ieri, Iordache şi-a delegat atribuţiile unui secretar de stat până pe 7 februarie, motivul oficial fiind acela că este ocupat cu dezbaterile legate de adoptarea în Parlament a bugetului de stat. Ulterior, însă, premierul Sorin Grindeanu a ieșit cu o altă explicație – și anume că Iordache era la ședința CEX și și-a delegat atribuțiile „pentru câteva ore” pentru ca secretarii de stat să ofere o serie de documente solicitate de justiție.
La finalul ședinței, Liviu Dragnea a ieșit cu un mesaj agresiv, după ce, inițial, s-a ascuns după ce Guvernul Grindeanu a modificat Codul Penal prin ordonanță de urgență. Dragnea a fost însoțit de premierul Sorin Grindeanu, care a stat pe un scaun mai puțin înalt, comparativ cu cel al premierului. „Orice încercare de subminare a activității guvernului este o tentativă de destabilizarea a ordinii de drept din România”, a aruncat Dragnea mingea în terenul adversarilor. „Sper ca Ministerul de Interne să afle cine a plătit manifestanții violenți”, a spus Dragnea acuzându-l pe președintele Klaus Iohannis că este „autorul moral” al violențelor și că ar fi vrut să îi intimideze pe jandarmi.
Dragnea susține că ordonanța de urgență nu oprește procesul în care este acuzat de abuz în serviciu și fals intelectual. ”Am început o acțiune de redeschiderea a procesului referendumului”, a anunțat Dragnea, care i-a făcut plângere penală împotriva procurorului Lucian Papici pe care l-a acuzat de „uzurpare de calități oficiale” . Dragnea a susținut că Papici a semnat rechizitoriul de trimitere în judecată în condițiile în care mandatul semnat de președintele Romaniei se încheiase. El a susținut că nu a primit motivarea deciziei de a fi condamnat, în ternmenul legal de 30 zile, trecând aproape zece luni.
Dragnea a pretins că nu a avut nicio discuție cu ministrul Justiției, Florin Iordache, pe tema ordonanței privind modificarea Codului Penal.
Însă, ședința conducerii PSD a fost precedată sau acmpaniată de mai multe demisii sau declarații critice la adresa lui Dragnea.
* Ministrul pentru Mediul de Afaceri Florin Jianu a demisionat ieri din guvernul Grindeanu din cauza ordonanţei privind modificarea Codului Penal. Jianu susţine că era pregătit să facă acest lucru din noaptea şedinţei de Guvern în care s-a adoptat actul normativ de modificare a codurilor penale, însă a sperat că cineva să aibă „onoarea de a-şi repara eroarea”.
*Ciprian Necula, fost secretar de stat în Ministerul Fondurilor Europene, și-a dat demisia din PSD. „Am acționat, întotdeauna, in raport cu crezul meu! Nu am nici un motiv să nu o fac și acum. Rămân un om dedicat stângii, neafiliat politic!", a scris Ciprian Necula pe pagina de Facebook.
* Aurelia Cristea, fost ministru delegat pentru dialog social si relaţia cu societatea civilă în Guvernul Ponta, a demisionat miercuri din PSD.
*Consilierul local al municipiului Reşiţa, Valentin Lupşa, secretar al organizaţiei municipale PSD Reşiţa, a demisionat din partid.
Vicepreşedintele PSD şi primar al oraşului Iaşi, Mihai Chirica, cere retragerea ordonanţei de la Justiţie referitoare la modificarea codurilor penale şi i-a soliciat premierului Sorin Grindeanu să-l demită pe ministrul Justiţiei, Florin Iordache, „singurul om responsabil de haosul pe care l-a creat în aceste zile”. Liderul PSD a adăugat şi nişte reproşuri la adresa lui Liviu Dragnea, referitoare la faptul că nu ştie să-şi aleagă oamenii de care se înconjoară, că nu a selectat oameni competenţi în jurul său şi că nu ascultă sfaturile celor care contează.
Deputatul social-democrat Răzvan Rotaru a declarat, ieri, că e de acord cu protestele anti-guvernamentale din ultimele două zile, el afirmând şi că decizia Guvernului Grindeanu de modificare a codurilor penale „nu este cea mai bună” şi că a afectat imaginea partidului.