2.6 C
București
vineri, 20 decembrie 2024
AcasăTechPSD a câștigat războiul cu PNL pentru traseiștii din UNPR

PSD a câștigat războiul cu PNL pentru traseiștii din UNPR

24 de parlamentari au părăsit fostul partid al lui Gabriel Oprea, trecând în tabăra social-democraților. UNPR mai are 35 de parlamentari. Scăderea forței parlamentare și pretențiile ridicate de formațiune amână deznodământul negocierilor cu Partidul Național Liberal.

UNPR, partid ridicat de fondatorul său, Gabriel Oprea, pe bază de racolări de parlamentari s-ar putea destrăma tocmai ca victimă a acestui fenomen. A început actuala sesiune parlamentară cu 63 de parlamentari – 15 aleși în 2012, pe listele USL și alți 48 racolați de la alte partide, în special de la Partidul Poporului Dan Diaconescu. După câteva luni de tăcere, generate de scandalul „Colectiv”, liderii UNPR au început să reia jocul politic la două capete. Neculai Onțanu, șeful interimar al formațiunii după retragerea lui Gabriel Oprea, urmărit penal în două dosare, a anunțat, la începutul lui martie  că partidul său ar putea sprijini alegerea primarilor în două tururi de scrutin, propusă de liberali. Și aceasta în ciuda faptului că protocolul PSD-UNPR, privind colaborarea la alegerile locale prevede inclusiv păstrarea reglementării privind alegerea primarilor într-un tur. Chiar dacă, ulterior, Uniunea pentru Progresul României a revenit alături de PSD, între cele două partide a început un război în culise. Din acel moment și până la alegerile locale, social-democrații au racolat preventiv 12 senatori și deputați ai UNPR. În acest fel, social-democrații au încălcat protocolul dintre cele două partide, care interzicea transferul de parlamentari între aliați. Printre greii care au părăsit UNPR s-au numărat fostul liberal Radu Stroe, ministru de Interne în Guvernul Ponta și deputatul Eugen Nicolicea, fost ministru pentru Relația cu Parlamentul.

Războiul a fost calmat de campania pentru alegerile locale, cele două partide candidând împreună în mai multe localități, inclusiv în București. După alegerile locale, însă, uniunea progesiștilor a demarat negocieri cu PNL, provocând iritatea lui, Liviu Dragnea. Cum alăturarea de PNL ar putea avea ca rezultat schimbarea majorității parlamentare, liderul PSD decis să racoleze individual parlamentarii UNPR.

Val de adeziuni

Efectele planului Dragnea s-au văzut în aceste zile. Zece senatori au părăsit grupului UNPR din Senat, opt dintre aceștia alăturându-se PSD. ”Motivat de faptul că noi – senatorii României – trebuie să fim foarte responsabili și să privim în viitorul prostep al României începând de astăzi voi face parte din grupul PSD”, a spus în deschidere lonel Agrigoroaie. La rândul său, Șerban Mihăilescu a spus că preferă să-și petreacă restul mandatului ca independent. La social democrați au mai migrat Dan loniță, Octavian Bumbu, Simeon Purec, Dumitru Bujor, iar Ioan Iovescu a rămas senator independent. Ulterior, și-au anunțat demisia din UNPR și Lucian lliescu și Marin Burlea, ambii optând pentru PSD. Demisionarilor li s-a alăturat, ieri, senatorarea Ruxandra Jipa, celebră după ce l-a miruit pe Dan Șova, înainte de votul prin care acesta a fost salvat de urmărirea penală.

În aceste condiții, președintele de ședință, Ioan Chelaru (PSD) a anuțat că grupul uneperiștilor din Senat  se desființează pe motiv că are mai puțin de șapte membri. Decizia  a fost contestată de senatorul UNPR  Harlambie Vochițoiu, care a precizat că respectivul grup a fost constituit în urma fuziunii dintre UNPR și PPDD, iar, în prezent, are în componență 10 senatori (patru provenind de la PPDD). De menționat că, la începutul sesiunii, avea 21 de senatori. Dintre aceștia au plecat 11 – opt la PSD iar trei au devenit independenți.

Pe de altă parte, patru deputaţi UNPR au decis să treacă la PSD, a anunțat, ieri, secretarul Camerei Deputaţilor Niculae Mircovici, precizând că aceştia sunt Laurenţiu Chirvăsuţă, Toti Holban, Viorel Blăjuţ şi Valentin Blănaru. În schimb, UNPR a racolat un deputat – Răzvan Rotaru, fost membru PC. În prezent, UNPR mai are 25 de deputați deși la începutul sesiunii parlamentare avea 42. Din cei 18 plecați, 16 au ajuns la PSD, unul a devenit independent iar altul s-a înscris în PNL.

PNL a început să ezite

Rămași cu jumătate din numărul de parlamentari, liderii UNPR nu reduc, totuși, pretențiile în negocierile cu PNL. Președintele UNPR, Valeriu Steriu, a declarat că ”formula cea mai avantajoasă” în negocierile cu PNL ar fi o alianță, nu o fuziune, adăugând cu partidul pe care îl conduce ia în calcul inclusiv varianta să intre ”pe propriile puteri” în alegerile parlamentare. Întrebat dacă varianta unei fuziuni este inacceptabilă, Steriu a evitat un răspuns tranșant motivând că ”până nu avem condițiile nu știm despre ce vorbim”, dar că studiază ”acest aspect cu toată seriozitatea”. În cursul negocierilor, Steriu ar fi cerut 18-20 de locuri eligibile pentru membrii UNPR, au precizat surse parlamentare. Pretenția este considerată exagerată de liberali, care ar fi dorit o fuziune rapidă și au  amânat luarea unei decizii, pe fondul disoluției UNPR și a solicitărilor lui Steriu. Nici fuziunea nu este acceptată de toți liderii PNL.  O eventuală fuziune a formaţiunii liberale cu UNPR este „complicată tehnic şi costisitoare ca imagine”, a comentat prim-vicepreşedintele PNL Cătălin Predoiu, adăugând şi că, în această situaţie, nu pot fi eludate criteriile de integritate ale PNL sau programele şi doctrinele.

Calendarul destrămării UNPR

*3 martie – Gabriel Oprea demisonează din fruntea UNPR, fiind urmărit penal în două dosare

*7 martie – Președintele interimar Neculai Onțanu anunță că UNPR ar putea vota alegerea primarilor în două tururi, dorită de PNL

* 9 martie – 6 parlamentari PSD trec la UNPR. Pe parcusul lunii martie, alți 3 parlamentari UNPR trec la PSD

*25 martie – Neculai Onțanu este arestat preventiv într-un dosar de corupție

*26 martie – Valeriu Steriu este ales președinte UNPR

*Aprilie – Mai  – În această perioadă alți trei parlamentari UNPR trec la PSD, ultimul pe 3 mai

*6 mai – 5 iunie – Campania pentru alegerile locale

*16 iunie – Prima întâlnire PNL-UNPR

*20-22 iunie – Liderii UNPR și PNL discută o fuziune sau o alianță

*23 iunie – Liviu Dragnea anunță că va racola parlamentari UNPR

*27 iunie – Nouă senatori au părăsit UNPR, șapte devenind membrii PSD

*28 iunie – Un senator și patru deputați au părăsit UNPR pentru PSD

Romulus Georgescu
Romulus Georgescu
Romulus Georgescu, sef departament Economie
Cele mai citite

Grecia a înapoiat Turciei peste o mie de monede antice din argint furate

Grecia a restituit joi Turciei un tezaur de peste o mie de monede antice din argint furate, prima repatriere de acest tip care are...

Alertă la Spitalul Marie Curie. Zeci de ambulanțe și mașini de pompieri au fost acolo

Un incident a fost semnalat în noaptea de joi spre vineri la Spitalul Marie Curie din Capitală. Secretarul de stat Raed Arafat a precizat...
Ultima oră
Pe aceeași temă