3 C
București
marți, 19 noiembrie 2024
AcasăTechPremierul tehno-pesedist: Vasile Dâncu, ”micul Goebbels”, este alternativa lui Liviu Dragnea...

Premierul tehno-pesedist: Vasile Dâncu, ”micul Goebbels”, este alternativa lui Liviu Dragnea pentru postul lui Dacian Cioloș

PSD îi face concurență lui Dacian Cioloș și, neoficial, propune propriul „tehnocrat“ pentru postul de prim-ministru: Vasile Dâncu. Actualul vicepremier și ministru al Dezvoltării Regionale a confirmat pentru Bloomberg că este interesat de acest post.

„Există posibilitatea că accept să continui să lucrez în Guvern, dar nu fără condiţii“, a declarat actualul vicepremier. Ulterior, demnitarul a precizat pe blog că nu ar fi spus că „vânează“ funcția de prim-ministru. Vasile Dâncu s-a prezentat în ultimii ani drept sociolog și profesor universitar, fără apartenență politică, dar trecutul său este strâns legat de cel al PSD. Presa a speculat, de-a lungul timpului, că el este eminența cenușie din spatele lui Liviu Dragnea. De altfel, liderul social-democrat făcea glume punând ca poză de profil pe WhatsApp fotografia lui Vasile Dâncu.

„Goebbels al PSD“

Și-a început cariera politică în 2001, în cabinetul Adrian Năstase, în postul de ministru al Informațiilor și și-a atras aproape imediat porecla de „micul Goebbels“ sau „Goebbels al PSD“. În acea perioadă, presa a publicat un raport al ministerului condus de Dâncu, în care lui Năstase i se sugera să distragă atenția opiniei publice de la scandalurile din Ministerul Justiției. A doua zi, Dâncu a declarat că partea privitoare la sugestii nu îi aparține, dar porecla i-a rămas. Notorietatea sa, de ideolog al stângii, a crescut în perioada 2003-2004, când în jurul său, al lui Ioan Rus, pe atunci ministru de Interne, și al lui Vasile Pușcaș, ministru al Integrării Europene, s-a creat așa-numitul grup de la Cluj. Din acest grup a făcut parte și George Maior, pe care Traian Băsescu l-a propus, în 2006, director al SRI.

Rezultatele electorale ale acestui nucleu din PSD au fost însă sub așteptări: Emil Boc a câștigat primăria Clujului și în 2004, când contracandidat era Ioan Rus, și în 2012, când fostul premier era hulit pentru măsurile de austeritate, iar contracandidatul său era liberalul Marius Nicoară, susținut și de PSD.

Exit-poll cu o eroare-record

Prima firmă de sondaje controlată de Vasile Dâncu a fost Metro Media Transilvania (MMT). În 2003, Mugur Ciuvică, pe atunci membru al partidului Acțiunea Populară, a acuzat MMT că a beneficiat de contracte de sute de mii de dolari, încredințate fără licitație, de la radioul public.

„În martie 1996, Vasile Dâncu a fost numit în funcția de consilier al directorului general al Radiodifuziunii, Tudor Cătineanu. După numai 4 luni, pe 22 iulie 1996, Societatea Română de Radiodifuziune, reprezentată prin Tudor Cătineanu, încheia un contract cu Metro Media Transilvania, reprezentată prin Vasile Dâncu“, a afirmat Ciuvică.

El a amintit că o serie de sondaje făcute de MMT au fost departe de rezultatele finale. De exemplu, în octombrie 2003, MMT anunța că prezența la referendumul de modificare a Constituției va fi de 73%. Circa o săptămână mai târziu, PSD a reușit să aducă la urne, după numeroase abuzuri, doar 50% din electorat. Însă momentul cel năstrușnic din cariera de sociolog a lui Vasile Dâncu a fost cel în care a reușit un exit-poll a cărui eroare a fost de 13%.

În noaptea de 28 spre 29 noiembrie 2010, IRES, un alt institut de cercetare a opiniei publice controlat de Dâncu, a realizat exit-pollul pentru alegerile parlamentare din Republica Moldova. Sondajul de la ieșirea de la urne anunța că Partidul Comuniștilor din Republica Moldova (PCRM) a obținut doar 26% din voturi. După numărătoarea finală, PCRM avea 39,34% din voturi. Și rezultatele celorlalți competitori au avut erori de cel puțin 5%.

În 2014, Elena Udrea a sugerat că SRI ar fi finanțat IRES cu banii luați de la fostul ei soț, Dorin Cocoș. „Mi-a spus, spre exemplu, că la solicitarea domnului Coldea a dus 500.000 de euro lui Sebastian Ghiţă, în cash, pentru a-şi finanţa televiziunea, RTV (…) Mi-a mai spus că, tot aşa, la solicitare, a dus aproximativ la fel, 500.000 de euro, nu-mi mai aduc aminte exact, dar aproximativ la fel, unui institut de sondare a opiniei publice, care făcea sondaje din acestea“, a relatat Udrea.

Oficial, ea nu a precizat la ce institut se referă, dar presa a speculat că s-ar referi la IRES. În 2016, presa relata că, în 2015, IRES a încheiat mai multe contracte cu radioul public, precum și cu Poșta Română.    

Alături de Gabriel Oprea

Sociologul Vasile Dâncu este un apropiat al SRI, unde predă din 2009, precum și membru fondator al Academiei de Studii de Securitate Națională (ASSN), controversata instituție fondată de Gabriel Oprea. Simpla prezență în academia lui Oprea i-a adus lui Dâncu, în 2015, 21.806 lei, bani plătiți din bugetul Ministerul Educației.

În 2010, Dâncu declara presei că i-a făcut „niște studii interne“ lui Oprea, pentru UNPR. Spre deosebire de alți demnitari, care s-au retras sau s-au suspendat din ASSN, Dâncu nu a renunțat nici o clipă la calitatea de membru al ASSN, deși în 2015 avea de încasat dividende de 2,2 milioane de lei de la IRES.

Cele mai citite

1.000 de zile de război pe scară largă între Rusia și Ucraina

Pe clădirile UE au fost proiectate imagini cu steaguri ucrainene, un omagiu adus apărătorilor țării Liderii, oficialii și diplomații occidentali au marcat cele 1.000 de...

Horoscop 20 noiembrie 2024. Evenimentele din trecut pot reveni în prim-plan pentru capricorni

Horoscop 20 noiembrie 2024. Haide să vezi ce ți-au pregătit astrele pentru această zi de miercuri. Horoscop 20 noiembrie 2024 Berbec: 21 martie – 19 aprilie Este...

„People of Steel”, documentarul care marchează 1000 de zile de război în Ucraina s-a lansat

Documentarul "People of Steel", care marchează cele 1000 de zile de război în Ucraina, s-a lansat. https://www.youtube.com/watch?v=Yr_EfWLQRKs "People of Steel", documentarul care marchează 1000 de zile...
Ultima oră
Pe aceeași temă