Înregimentarea fostulului liberal Ovidiu Silaghi face parte din strategia social-democraților de a poza în continuatori ai USL, deși alianța nu mai există, practic, de două luni de zile. PNL contraatacă și cere deființarea juridică a USL.
Liberalul Ovidiu Silaghi s-a înscris în PSD pentru a candida la alegerile parțiale din 25 mai, pentru un post de deputat în județul Satu Mare. Anterior, Silaghi fusese desemnat candidat al PNL pentru același post.
Premierul Victor Ponta a justificat racolarea lui Silaghi prin dorința PSD de a asigura continuitatea USL. „Este candidatul întregului USL în acel colegiu de la Satu Mare şi preşedintele CJ PNL şi ceilalţi primari îl susţin, pentru că acolo doar USL poate să câştige şi doar în formula USL am câştigat şi primăria, şi CJ după 12 ani în care câştiga întotdeauna UDMR”, a susținut Ponta.
Lozinca unității USL a fost îmbrățișată și de Ovidiu Silaghi. “M-am înscris în PSD. Altă variantă tehnică nu există în acest moment pentru că PNL a contestat existența USL. Am ales varianta asta pentru că nu am putut să ne ținem de promisiunile făcute alegătorilor din Satu Mare, nici celor din România facute la nivelul Parlamentului European”, a fost justificarea lui Silaghi.
Planurile PSD
De fapt, prin trecerea la PSD, Silaghi își maximizează șansele de a intra în Parlament, având susținerea unui partid mai bine plasat în sondaje. Imunitatea parlamentară este esențială pentru Silaghi, acuzat de DNA de trafic de influență, pentru favorizarea omului de afaceri Nelu Iordache.
Racolarea lui Silaghi face parte dintr-un plan mai amplu al social-democraților de a poza în continuatori ai defunctei USL. Astfel, alianța PSD-UNPR-PC a folosit în campania electorală afișe pe care scrie “USL trăiește” cerând votul alegătorilor în numele acestei formule. Și aceasta deși alianța s-a destrămat, practic, în 24 februarie când liberalii au părăsit guvernarea. De altfel, Victor Ponta a repetat, insistent, că după alegerile europarlamentare și-ar dori refacerea USL.
Strategia PNL
În schimb, Crin Antonescu a declarat că USL nu se va reface, refacerea alianţei fiind o iluzie pe care Victor Ponta o serveşte electoratului care a "investit în USL", pentru a culege voturi. Purtătorul de cuvânt al PNL, Cristina Pocora a contrazis afirmațiile lui Ponta potrivit cărora Silaghi ar fi susținut și de PNL: “Ovidiu Silaghi, în momentul de faţă, este candidatul PSD. Silaghi va fi susținut de Victor Ponta și prietenii, nu mai are nicio legătură cu PNL”. Silaghi le-a creat probleme foștilor colegi, care ar putea rămâne fără candidat în colegiul respectiv. “Este jenant ce s-a întâmplat, putea măcar să ne anunțe din timp. Noi făcusem actele pentru candidatura lui Silaghi, iar astăzi e termenul limită. Trebuie respectate o serie de proceduri și nu cred că avem timp să le îndeplinim”, a explicat Marian Petrache, șeful campaniei electorale a PNL.
Confruntați cu strategia PSD de a se folosi de imaginea defunctei USL, liberalii s-au repliat. În teritoriu fiecare filială județeană a PNL va contesta la Birourile Electorale Județene utilizarea de către PSD a însemnelor USL. ” Vom contesta utilizarea de către PSD a semnului electoral şi a denumirii prescurtate, a acronimului USL pe materialele de campanie. În cazul în care deciziile BEJ ne vor fi nefavorabile, vom contesta la Biroul Electoral Central”, a precizat deputatul PNL, Alina Gorghiu.
Liberalii au anunțat că vor depune la Tribunalul București o solicitare de denunțare a alianței USL. "Indiferent de termenul pe care Tribunalul îl va da, în mod cert se va lua act de desfiinţarea USL. Vom pune capăt unei minciuni pe care PSD o foloseşte cu obstinaţie. E în stare Victor Ponta inclusiv în campania pentru prezidenţiale să viseze că e candidatul USL la prezidenţiale şi atunci cred că e bine să-l trezim", a mai spus Gorghiu.
Vedetele parțialelor
Alegerile parțiale vor fi organizate odată cu alegerile europarlamentare, în data de 25 mai, când vor fi ocupate opt colegii vacante. Astfel, în colegiul din București lăsat vacant de Dan Voiculescu vor candida două nume grele din lumea tensiului: Ilie Năstase (PSD-UNPR -PC) și Ruxandra Dragomir (PMP). În același colegiu, PDL l-a propus pe fostul europarlamentar Petru Luhan iar PNL defilează cu o necunoscută – Cristina Pastramă. În colegiul din București vacantat după demisia lui Victor Ciorbea, PDL a propus candidatura Adrianei Săftoiu, PNL defilează cu Andrei Creci șeful organizației din sectorul 4 iar PSD-UNPR-PC îl va susține pe conservatorul Laurențiu Mihai. Printre numele sonore care intră în cursa pentru parțiale se mai numără Gabriela Szabo (PSD-UNPR-PC), candidată în Ilfov pentru Camera Deputaților, Mihnea Costoiu (PSD-UNPR-PC) ministrul delegat pentru Învățământ, candidat în Gorj pentru Senat sau Daniel Funeriu (PMP), candidat în Timiș pentru Senat.