4.5 C
București
luni, 11 noiembrie 2024
AcasăTechPonta, candidatul unic și neanunțat al PSD

Ponta, candidatul unic și neanunțat al PSD

Liderii locali ai PSD nu vor să audă nici de alegeri preliminare în partid, nici de Mircea Geoană sau Sorin Oprescu drept posibili prezidențiabili. Rămas, astfel, singura opțiune, Victor Ponta a reușit, totuși, să amâne lansarea sa oficială în cursă, transmițându-i totodată un avertisment dur lui Liviu Dragnea.

Procedural, social-demo­crații doritori să intre în cursa pentru Cotroceni își vor putea depune candidatura până la Comitetul Executiv și Consiliul Național ale PSD din 1 august. Apoi, urmează validarea în Congresul PSD, care va fi organizat „după 10 septembrie“, după cum a anunțat premierul Victor Ponta.

Se poate spune, așadar, că actualul șef al Executivului a avut câștig de cauză în fața lui Liviu Dragnea, care și-ar fi dorit ca Ponta să-și anunțe chiar ieri intrarea în cursa prezidențială. În schimb, premierul a trebuit să accepte că liderii locali (prelucrați timp de o zi de către Dragnea) nu vor să audă de alegeri preliminare și nici de posibilitatea de a exista mai mulți candidați. Cu alte cuvinte, Ponta nu prea are încotro și va trebui la 1 august să intre în cursa pentru Cotroceni. Anticipând acest moment, premierul i-a transmis, ieri, un avertisment dur lui Liviu Dragnea, arătând că „până pe 16 noiembrie, cine se ocupă de cine îmi ia mie locul va pleca din partid“.

Comitetul Executiv al PSD s-a desfășurat duminică și luni departe de ochii presei, la Orăștie, într-o fostă bază militară și fabrică de muniție, transformată în complex turistic.

Cartea Sorin Oprescu

Exact înainte ca liderii PSD să discute, oficial, problema candidaturii la președinție, primarul Sorin Oprescu s-a arătat brusc dispus să intre în cursa pentru Cotroceni. Într-o emisiune la Antena 3, duminică seară, edilul Capitalei a declarat că ar putea candida, ca independent, dar cu sprijinul PSD, dacă „poporul PSD“ îl susține. Anunțul lui Oprescu, făcut la capătul mai multor luni de ezitări, ba chiar respingeri a ipotezei că ar putea fi iar candidat, nu poate fi interpretat decât prin prisma jocului premierului Victor Ponta. Să ne amintim că Ponta a fost cel care, constant, a avansat numele lui Oprescu pe lista posibililor prezidențiabili și că tot acesta a vorbit despre o competiție internă, în cazul în care sunt mai mulți doritori. De altfel, ieri, după anunțul lui Oprescu, premierul s-a grăbit să-l laude pe edil, catalogându-l drept „unul dintre marii lideri ai PSD“, și a încercat să reia ideea organizării de alegeri preliminare în partid.

Ulterior, însă, în ședința Comitetului Executiv, Ponta a fost nevoit să cedeze în fața liderilor din teritoriu. Aceștia s-au pronunțat împotriva lui Oprescu pe motiv că nu ar fi atât de cunoscut în țară. La rândul său, presat de unii colegi, Mircea Geoană a spus și el că renunță la o nouă candidatură și că-l va susține pe Victor Ponta. În acest fel, premierul s-a trezit unicul posibil prezidențiabil al PSD.

Ideea organizării de alegeri preliminare a fost respinsă încă de duminică seară de Liviu Dragnea, iar partitura a fost preluată, ieri, și de alți lideri locali. Motivația oficială? Riscul apariției unei dispute interne, al împărțirii partidului pe tabere. Calculul premierului era, însă, altul. Prin organizarea de alegeri preliminare, Ponta ar fi scăpat, pe termen scurt, de presiunea teritoriului și ar fi avut răgazul necesar consolidării poziției lui Dan Șova, cel pe care el vrea să-l lase în locul său șef peste social-democrați.

Dragnea nu pleacă din Guvern

În afara jocurilor de culise pe tema prezidențiabilului, reuniunea social-democraților de la Orăștie a consemnat și o victorie a lui Liviu Dragnea în războiul cu Dan Șova. „Personal, am făcut gestul retragerii din Guvern pentru a fi în prima linie a campaniei prezidențiale. Am înțeles importanța alegerilor din acest an și pentru mine nu a existat niciodată opțiunea de a privi din rândul doi, asaltat de pro­blemele ministeriale firești“, îi arunca duminică Șova mănușa lui Dragnea. Alți lideri locali arătau și ei, tot duminică, pe surse, că se așteaptă ca Dragnea să-și prezinte demisia de la Ministerul Dezvoltării și din Guvern pentru a se implica total în campanie. Baronul de Teleorman le-a spulberat însă, rapid, toate calculele: „Asta (demisia din Guvern – n.r.) e o prostie. Să demisionăm toți din Guvern ca să-l sprijinim pe Victor, eventual să intrăm și în opoziție“.

Ulterior, întrebat de presă dacă îi va cere lui Dragnea să dea postul de ­ministru pe campanie, premierul Victor Ponta a spus și el că nu este cazul. Cu aceeași ocazie, Ponta a ­precizat că Robert Cazanciuc rămâne la cârma Justiției, indiferent de ce ­i-ar cere liderii locali. Cât despre ministrul Educației, Remus Pricopie, soarta acestuia va fi decisă de premier după testele naționale și bacalaureat.

Cele mai citite

Costul creditelor în România: De ce plătim dublu față de UE, chiar și cu inflația în scădere

Dobânzile mari la creditele din România sunt un paradox pentru consumatori și companii, în ciuda scăderii inflației România, alături de alte țări din Europa Centrală...
Ultima oră
Pe aceeași temă