Iulia Gorea Costin s-a născut la 28 noiembrie 1957 în Moldova de peste Prut, în familia Anei și a lui Vasile Gorea, o familie de români care urmau să fie deportați în Siberia.
Deși copil al timpului, Iulia Gorea Costin și-a clădit personalitatea pe temeiul valorilor creștine, fapt ce i-a determinat curajul și rezistența cu demnitate la provocările vieții. Prima sa învățătoare, doamna Larisa Cătană, îi încredința mereu sarcini noi, stimulându-i astfel perseverență și dorința de reușită. A absolvit Facultatea de Filologie și ulterior pe cea de Drept, din cadrul Universității de Stat din Chișinău. Și-a început activitatea profesională în calitate de profesor, iar la scurt timp a fost numită în funcția de director pentru activități extrașcolare. Pe parcursul carierei sale didactice și-a propus educarea și instruirea unei generații libere de prejudecăți, capabilă să valorifice moștenirea spirituală și să intervină conștient în spectacolul lumii. La vârsta de numai 25 de ani, a fost aleasă primar în comuna Bahmut în două legislaturi, având remarcabile realizări edilitar-gospodărești în folosul oamenilor. Iulia Gorea Costin a avut un rol important în procesul de renaștere națională, alături de soțul său, Nicolae Costin, lider al mişcării de eliberare naţională din Basarabia și primul primar al Chișinăului liber. Pentru sine eliberarea națională constituie o treaptă importantă, ce denotă un anumit nivel de conștiință. Un altul decât cel limitat la grija de sine, de propriul interes. De altfel, întreaga viață reflectă evoluția conștiinței, a declarat într-un interviu pentru doamna Raia Rogac (săptămânalul „Literatura și Arta“, revista „Curtea de Argeș“).
În anul 1995, moment de cumpănă pentru românii de peste Prut, Iulia Gorea Costin se alătură mișcării studențești și a cadrelor didactice pentru apărarea drepturilor de studiere a limbii și a istoriei românilor, afirmându-se printre lideri.
Ca urmare a acelei greve, s-a reușit păstrarea limbii române în instituțiile de învățământ.
În perioada 1997-2001, Iulia Gorea Costin a fost reprezentant permanent, ambasador al Republicii Moldova la Consiliul Europei, impulsionând determinarea parcursului european al acestei ţări prin semnarea a peste 60 de onvenții europene, soluționarea problematicii Mitropoliei Basarabiei și a „Grupului Ilașcu“, internaționalizarea diferendului transnistrean și având un rol determinant în desființarea Comisiei „Evghenii Primacov“, care impunea federalizarea Republicii Moldova.
În anul 2001, când forțele ostile acestui parcurs au preluat puterea în Republica Moldova, Iulia Gorea Costin, prima femeie ambasador din spațiul de peste Prut, a refuzat să promoveze politica acestora. În anul 2003, s-a stabilit la București, alegând să sprijine parcursul pro-românesc şi pro-european al Republicii Moldova din cadrul instituțiilor specializate ale Guvernului României, actualmente al Înaltului Reprezentant pentru Republica Moldova.
Întrebată fiind care a fost cel mai mare vis al său, Iulia Gorea Costin a răspuns sublim: Perfecțiunea lumii începe de la tine însuți. Desăvârșirea este visul meu cel mare! În completarea acestui gând, domnia sa a menționat că în viață prioritare rămân investițiile pe care le facem în sufletul uman, în înțelegerea că venim pe Pământ și plecăm ca Suflet. Conștientizând acest adevăr, respectând divinitatea din noi și din alții, avem șansa eliberării din chinurile pe care le creăm din ignoranță, rătăcind prin hățișurile materiei. Libertatea este o stare de spirit și nu depinde de factorii exteriori.
Înclină să creadă că omenirea a alunecat îndeajuns de la sacru la profan și e foarte aproape de punctul de a se renaște, prin prisma înțelegerii propriei divinități. Consideră că tranziţia ţine de înţelegerea faptului că scânteia divină din Dumnezeu-Spiritul Sfânt omniprezent, omnipotent, omniscient este prezentă în fiecare din noi. În viziunea sa, condiția pentru depășirea crizei morale, materiale și spirituale constă în capacitatea de a iubi necondiționat oamenii, viața. Am pus preț dintotdeauna pe iubirea și dăruirea necondiționată pentru oameni și pentru tot ce înseamnă viață, a precizat pentru UNIMEDIA. Admiră creația, cea mai înaltă treaptă a activității umane. M-au impresionat întotdeauna marii creatori, cei care au contribuit la renaşterea în Spirit: la Bach, Beethoven, Mozart, Michelangelo, Leonardo da Vinci, Salvador Dali, Vincent van Gogh, Brâncuşi, Eminescu, Shakespeare, Jelal ad-Din Muhammed Balkini/Rumi, Omarr Khayyam, Khalil Gibran, Brâncoveanu, Andrei Șaguna, Avram Iancu, Maniu, Mihalache, Coposu, Alexandru și lista poate continua. M-a impresionat dintotdeauna puterea de dăruire şi sacrificiul aduse pe altarul evoluţiei umane.
Iulia Gorea Costin s-a decis să-și depună candidatura pentru funcția de primar general al Municipiului București, fiind susținută de PNȚCD, pentru a promova și a implementa valorile creștine în administrație, condiție necesară pentru renașterea spirituală și pentru îmbunătățirea vieții oamenilor.
N-avem dreptul să fim indiferenți, „cel mai corect drum spre succes este să mai încerci o dată“ (Thomas Edison).
Au determinat-o să pornească pe acest drum prietenii și oamenii de bine care o cunosc după faptele domniei sale. Nu am făcut niciodată politică de dragul politicii, în sensul înțelegerii generale.
Am acționat întotdeauna în conformitate cu conștiința proprie, încercând să depășesc circumstanțele și să găsesc soluții la problemele timpului, a punctat în interviul acordat Emilei Ghețu (revista Fashion VIP).
Pentru o Românie integră! Cu sufletul pentru oameni, cu fapta pentru București – reprezintă deviza electorală a viitorului său program politic, care poziționează grija și atenția pentru oameni în centrul activității primăriei capitalei tuturor românilor.
P.S: Pentru a se înscrie în cursa electorală, Iulia Gorea Costin, are nevoie de 18.000 de semnături ale bucureștenilor.
Semnăturile se colectează și la sediul PNȚCD – Bd.Carol I nr.24
Roxana CIURTIN, purtător de cuvânt al candidatei Iulia Gorea Costin