1.7 C
București
joi, 2 ianuarie 2025
AcasăTechPNL spune că NU vrea pensii speciale pentru parlamentari. 23 de liberali...

PNL spune că NU vrea pensii speciale pentru parlamentari. 23 de liberali AU SEMNAT proiectul de lege

Ionuţ Stroe, purtătorul de cuvânt al PNL, a declarat, joi că partidul său nu susţine legea pensiilor speciale pentru parlamentari şi că PNL va încerca să îşi convingă proprii senatori şi deputaţi care au semnat deja această iniţiativă să renunţe la o a mai vota în Comisii şi în Plen. PNL nu susţine pensiile speciale pentru parlamentari. Este decizia partidului, care va fi asumată şi de grupurile parlamentare şi cred că şi de colegii care au semnat iniţial propunerea. PNL a optat pentru un nou mod de a face politică, îndreptat spre cetăţeni. Trebuie să înţeleagă toţi colegii noştri, şi mă refer mai ales la cei care au semnat, că nu îşi mai au locul şi ne distanţăm de orice mentalităţi alte politicienilor din trecut, preocupaţi prea mult de propriile interese, personale sau de partid. Altele sunt priorităţile legislative, altele sunt cauzele pentru care trebuie să luptăm. Sperăm că toţi vor înţelege”, a spus Stroe pentru Mediafax.

Cine sunt liberalii care au semnat controversatul proiect de lege

Iniţiativa este semnată de către deputaţii PNL Calimente MihăiţăCherecheş FloricaChirteş Ioan-CristianCostin GheorgheCrăciunescu GrigoreCristian HoriaDobrinescu TraianGireadă Dumitru-VerginelGrecea MariaGudu VasileHorga Vasile, Iane DanielLaza-Matiuţa LiviuOros Nechita-Adrian, Pardău DumitruSămărtinean Cornel-MirceaScarlat GeorgeUrcan Ionaş-FlorinVarga VasileZlati Radu şi senatorii liberali Grapă SebastianGrigoraş ViorelIliescu Lucian. Propunerea legislativă pentru modificarea şi completarea Legii nr.96/2006 privind Statutul deputaţilor şi senatorilor, care prevede pensiile speciale ale parlamentarilor, a fost depusă la Camera Deputaţilor şi a fost semnată de 255 de aleşi.

CITEŞTE ŞI  Câți parlamentari au semnat propunerea legislativă privind pensiile speciale

Liberalii care au semnat iniţiativa legislativă, posibil să fie sancţionaţi

Întrebat dacă PNL îşi va sancţiona parlamentarii care nu renunţă la semnătura pe propunerea legislativă, purtătorul de cuvânt al liberalilor a spus că în acest moment nu se pune problema unor asfel de măsuri drastice, însă „sperăm să nu fim puşi în asemenea situaţii, pentru că avem convingerea că grupurile noastre parlamentare vor înţelege”. Ba mai mult, conducerea PNL încerca „ şi convingă proprii parlamentari” pentru a nu susţine acest demers.Ne aşteptăm ca majoritatea parlamentară care susţine acest proiect să facă o opţiune asemănătoare”, a mai spus purtătorul de cuvânt al liberalilor.

Unii liberali s-au căit deja

Unii parlamentari ai PNL au anunţat că îşi retrag semnătura de pe proiectul pensiilor pentru parlamentari, invocând decizia partidului în acest sens.
Deputatul Florica Cherecheş a declarat că, acum, că ia în considerare să-şi retragă semnătura de pe proiect. „Acum sunt în studiul iniţiativei şi iau în considerare să-mi retrag semnătura„, a afirmat Cherecheş pentru Mediafax. Şi nu e singurul. Și deputatul Liviu Laza spune că îşi va retrage semnătura deoarece a hotărât că nu este momentul pentru acest proiect, existând alte priorităţi acum în România. Senatorul liberal Sebastian Grapă a anunțat, la rândul său, că îşi varetrage semnătura de pe proiect.

Care vor fi beneficiile unui fost parlamentar

Propunerea legislativă care prevede pensiile speciale pentru senatori şi deputaţi este semnată de 255 de deputaţi şi senatori, dintre care 23 de liberali. Proiectul urmează să fie discutat în comisii şi apoi în plenul Parlamentului. Potrivit proiectului, aleşii vor avea dreptul la o indemnizaţie lunara pentru activitatea de parlamentar, de indemnizaţie urmând să beneficieze doar cei care nu mai au calitatea de parlamentar. Calculul acestor pensii se va face prin înmulţirea a 0,55% din indemnizaţia brută lunară de parlamentar cu numărul mandatelor, iar pensia se va actualiza ori de câte ori se va majora sau indexa indemnizaţia parlamentarilor şi se va cumula cu orice tip de pensie din sistemul public de pensii.

 

 

Cele mai citite

O explozie a unei camionete Tesla Cybertruck a avut loc la Hotelul Trump din Las Vegas. Un mort și șapte răniți

Un vehicul Tesla Cybertruck, camioneta mărcii lui Elon Musk, a explodat miercuri dimineaţă în faţa hotelului Trump din Las Vegas, omorând o persoană şi...

Christine Lagarde, președinta BCE: „Inflația în zona euro ar putea ajunge la 2% în 2025”

Președinta Băncii Centrale Europene (BCE), Christine Lagarde, și-a exprimat optimismul privind atingerea țintei de inflație de 2% în 2025. Christine Lagarde a declarat într-un videoclip...

Aurul, vedeta anului 2024: Preț record pe uncie și perspective mixte pentru 2025

Evoluția aurului în acest an va depinde de politica Fed, strategia economică a administrației Trump și mediul geopolitic Aurul a încheiat anul 2024 cu o...
Ultima oră
Pe aceeași temă