Dumincă, aproape 530.000 de pesediști vor spune dacă sunt de acord ca Liviu Dragnea să le fie viitorul președinte. Este pentru prima oară în istoria partidului când se organizează un astfel de tur de scrutin. Liderii filialelor PSD sunt de părere că cel care va câștiga va avea o legitimitate mult mai mare decât președinții de până acum ai partidului și spun că sunt încântați de noua procedură de vot care era prevăzută în statutul PSD de câțiva ani, dar nu a fost aplicată niciodată până acum.
Câți bani se cheltuiesc pentru alegerea lui Liviu Dragnea
Liderii social democraților din teritoriu spun că pentru acest scrutin intern nu s-a stabilit niciun buget, fiecare organizație urmând să se „descurce cum poate” deoarece fiecare filială locală are libertatea de a organiza alegerile cu mijloacele pe care le are la dispoziție, iar costurile sunt suportate de fiecare organizație. În privința chiriei pentru sediul unui cămin cultural, de exemplu, liderii evită să dea cifre, însă, în general, tariful pentru închiriere ar fi de 100 de lei pe zi, informează Mediafax.
Unde vor fi instalate urnele de vot
Ioan Dîrzu, preşedintele PSD, a declarat că secţiile de votare vor fi înfiinţate atât în sediile PSD, cât și în cămine culturale, iar în cazul unor localităţi mici se va vota în locuinţele liderilor locali ai partidului, în timp ce în județul Arad ”fiecare și-a confecționat urnele și cabinele de vot. Nu am stabilit un buget”, a spus Dorel Căprar, președintele PSD Arad.
Răzvan Popa, vicepreşedintele PSD, susține că în organizația sa vor fi 80 de secții de votare și că „această metodă de votare este, din punctul meu de vedere, una foarte bună. În primul rând, pentru că fiecare membru de partid are posibilitatea să se exprime, chiar dacă avem un singur candidat, dar poate vota cu «Da» sau «Nu». În al doilea rând, este o ocazie de a face un recensământ real al membrilor activi ai partidului, pentru că există persoane care se înscriu în partid apoi după o perioadă se mută în alt oraş sau pleacă din ţară“.
În celelalte orașe și în comunele mari, secțiile de votare vor fi amenajate în sediile de partid, iar în localitățile în care PSD nu are sedii de partid secțiile vor fi amenajate fie la primării, fie în cămine culturale sau la locuințele președinților de organizații ori ale membrilor de partid. Președintele executiv al organizației municipale a PSD Buzău a adăugat că membrii comisiilor care supraveghează scrutinul sunt membri mai cunoscuţi ai partidului, care au mai participat la alegeri și știu ce înseamnă un proces electoral.
Președintele PSD Cluj, Remus Lăpușan, spune că va fi amenajată câte o secție de vot în fiecare comună, cele mai multe secții urmând să fie înființate la Cluj-Napoca. La rândul său, președintele Comisiei Electorale Județene a PSD Cluj, Dan Codrean, a explicat că va fi un buletin de vot cu numele lui Liviu Dragnea, singurul candidat, de altfel, și cu două căsuțe cu mențiunea ”Da” și ”Nu”, pe care se va bifa opțiunea cu pixul.
Prim-vicepreședintele organizației Harghita susține că scrutinul va fi supravegheat în judeţ de liderul social-democraților harghiteni, Mircea Dușa, și de prim-vicepreședintele organizației județene. În judeţul Harghita vor vota aproximativ 2.500 de social-democraţi, fiind distribuite 3.000 de buletine de vot.
Preşedintele PSD Iaşi, Victorel Lupu, spune că în judeţ vor fi 100 de secţii de votare, câte una în fiecare localitate, cu excepţia municipiului Iaşi, unde vor funcţiona trei, iar în unele localităţi se va vota inclusiv în magazine. „Vor fi secţii de vot în sediile de partid, iar acolo unde nu avem sediu se vor amenaja secţii în căminele culturale sau chiar în spaţii private, precum magazine, pe care le vom închiria în ziua respectivă. Nu se va vota în locuinţa vreunui membru al PSD”, a spus Victorel Lupu.
Preşedintele PSD Maramureş, Gabriel Zetea, spune că vor fi secţii de votare în fiecare localitate, în centrul de comună, cu posibilitatea ca în localităţile mai îndepărtate de centrul de comună să fie amenajate secţii suplimentare în sediile PSD, iar dacă nu există această posibilitate în încăperi ale primăriilor, în căminele culturale sau în casele preşedinţilor de organizaţii sau ale unor membri.
Preşedintele PSD Suceava, Cătălin Nechifor, spune că secţiile de votare vor fi organizate în sediile PSD din localităţi, iar unde nu există sediu în locuinţa preşedintelui PSD din respectiva organizaţie sau într-un spaţiu public în care asemenea activităţi sunt permise, fiind exceptate şcolile, barurile sau restaurantele.