UPDATE 16.15: Tăriceanu l-a propus pe Chiţoiu pentru funcţia de secretar general al PLR
UPDATE 14.00: Călin Popescu Tăriceanu a fost ales președinte al Partidului Liberal Reformator cu 1.147 de voturi „pentru” şi 9 „contra”. Acesta este al patrulea partid politic pe care Tăriceanu îl conduce.
www_server_root = ‘http://worker.contentchannel.ro/play’;document.write(”);if(typeof flowplayerhtml == ‘undefined’) { document.write(”);}var domain = document.domain;var domain_split = domain.split(‘.’);var cHannel_domain = domain_split[domain_split.length-2] + „.” + domain_split[domain_split.length-1];document.write(unescape(„%3Cscript src=’http://worker.contentchannel.ro/player/singleplayerhtml_max/6a74e59b0afe3a0d26b4e988fd40bee9/”+ cHannel_domain +”‘ type=’text/javascript’%3E%3C/script%3E”));
Între 1990 şi 1992, Tăriceanu a fost co-preşedinte al PNL-AT (PNL-aripa tânără – o dizidenţă a PNL), în 1992 şi 1993 a fost co-preşedinte al NPL (Noul Partid Liberal – o dizidenţă a PNL-AT), iar între 2005 şi 2009 a fost preşedinte al PNL.
UPDATE: Pentru funcția de președinte al Partidului Liberal Reformator este înscris în cursă doar șeful Senatului, Călin Popescu Tăriceanu. Pentru cele 19 funcții de vicepreședinte al PLR sunt înscriși tot atâția candidați. O oarece competiție internă poate fi constatată în cazul funcțiilor de membru al Biroului Politic Central, pentru cele 27 de posturi existând 36 de doritori.
Candidații pentru funcțiile de vicepreședinte al noii formațiuni sunt: Daniel Barbu, Cătălin Beciu, Radu Boroianu, Steluţa Cătăniciu, Petru Ehegartner, Graţiela Gavrilescu, Andrei Gerea, Virgil Guran, Sorin Ilieşiu, Nicu Marcu, Marius Mateescu, Nicolae Nasta, Ion Pârgaru, Dan Păun, Ovidiu Silaghi, Mihai Stănişoară, Radu Stroe, Jan Tucan și Ioan Uţiu. De remarcat în lista candidaților absența ex-ministrului Daniel Chițoiu.
Ex-premierul liberal Călin Popescu Tăriceanu și-a început discursul de sâmbâtă cu un atac la foștii săi colegi. „Ceea ce nu au reuşit să facă comuniştii sau Securitatea, a reuşit o mână de oameni. Azi PNL e departe de electoratul liberal, departe de români, departea de onoarea, cinstea, curajul de care a dat dovadă acest partid 139 de ani”, a spus Tăriceanu, citat de Mediafax.
El a menţionat că a asistat în câteva luni la cele mai multe trădări din perioada postdecembristă. „PNL a ieşit de la guvernare, a trădat mai bine de jumătate din electoratul român, şi-a părăsit ideologia şi s-a aliat în final cu principalul adversar politic”, a mai spus Tăriceanu.
Cât despre intenția sa de a candida la președinție, în alegerile din toamnă, fostul liberal a arătat că România "are nevoie de un nou proiect politic, de o nouă viziune" și că țara noastră "trebuie să ajungă a șaptea putere a Europei".
–––
În a doua zi de congres, Partidul Liberal Reformator (PLR), înființat de ex-premierul Călin Popescu Tăriceanu, își alege conducerea. Potrivit Statutului, adoptat sâmbătă, vor fi aleși 19 vicepreședinți, uninominal, și 27 de membri ai Biroului Politic Central.
După modelul PNL, PLR mai are un Birou Politic Executiv, compus din președintele partidului, vicepreședinți și secretarul general, și o Delegație Permanentă.
În prima zi a congresului, încă un parlamentar ales sub sigla PNL a anunțat că părăsește formațiunea condusă de Klaus Iohannis pentru a activa alături de Călin Popescu Tăriceanu. Este vorba de deputatul de Suceava Constantin Galan, care va ocupa funcția de președinte al PLR Suceava. "Am observat că din PNL se păstrează doar denumirea. Statutul şi doctrina sunt de la PDL", a declarat, vineri, deputatul, potrivit Mediafax. El a menţionat că atunci când a candidat la alegerile parlamentare a avut idei şi proiecte susţinute de USL care acum sunt abandonate de PNL, întrucât partidul este în opoziţie.
Congresul Partidului Liberal Reformator a început, vineri, la Palatul Parlamentului, cu un spectacol de laser, lumini şi fum artificial, care s-a încheiat cu conturarea siglei formaţiunii, o pasăre.
La deschiderea lucrărilor PLR au participat liderii PSD, UNPR şi PC, Victor Ponta, Gabriel Oprea şi, respectiv Daniel Constantin.
În debutul congresului a fost intonat imnul naţional, respectiv doar prima şi a treia strofă, fiind omisă a doua strofă, care conţine sintagma ”un nume de Traian”.
La congresul PLR, participă aproximativ 1.000 de persoane.
Potrivit Manifestului PLR, formațiunea lui Tăriceanu se pretinde a fi "unic continuator legitim al liberalismului modernizator și reformator care a construit România modernă“, dar și "singura forță politică ce își afirmă încrederea în universalitatea, durabilitatea și actualitatea valorilor liberale“.