De la arestarea fostului președinte Horea Uioreanu, instituția a stat sub semnul provizoratului.
Politica clujeană va fi resetată, iar Consiliul Județean Cluj va avea o nouă conducere. Reprezentantul PSD, Ioan Oleleu, a demisionat din funcția de vicepreședinte al Consiliului Județean Cluj. Scrisoarea de demisie i-a fost înaintată președintelui interimar al acestui for, Istvan Vakar.
”Astăzi, joi, 7 mai 2015, la registratura Consiliului Judeţean Cluj a fost înregistrată demisia domnului Ioan Oleleu din funcţia de vicepreşedinte al forului administrativ judeţean. Potrivit prevederilor legale în vigoare şi a reglementărilor interne ale instituţiei, documentul a fost înaintat vicepreşedintelui cu atribuţii delegate de preşedinte, domnul Vakar Istvan, urmând a fi parcurse etapele prevăzute de Legea administraţiei publice locale şi de Statutul aleşilor locali”, au anunțat reprezentanții Consiliului Județean Cluj.
Ioan Oleleu este în prezent secretar general al PSD Cluj. Demisia vine după ce coaliția PNL-UDMR din Consiliul Județean a încercat de mai multe ori să forțeze demiterea sa, iar de fiecare dată hotărârea de demitere a fost atacată în Justiție de către prefectul Gheorghe Vușcan, ceea ce a dus la suspendarea ei, potrivit ClujToday.ro.
În acest moment, conducerea Consiliului Județean este asigurată de vicepreședintele UDMR Istvan Vakar, care a devenit președinte interimar, precum și de consilierul județean PNL Horațiu Catarig, care a devenit vicepreședinte interimar. Problemele la conducerea Consiliului Județean au început o dată cu arestarea preventivă a fostului președinte PNL, Horea Uioreanu, acuzat de corupție. Ulterior, Horea Uioreanu a demisionat de la conducerea Consiliului Județean.
Mihai Seplecan intră din nou în cărți pentru șefia Consiliului Județean Cluj
Demisia lui Ioan Oleleu va complica și mai mult lucrurile în cadrul instituției. Consilierul județean PNL Mihai Seplecan dorește să preia șefia interimară a Consiliului.
Pentru aceasta el va trebui să obțină votul colegilor săi pentru a fi ales în funcția de vicepreședinte, care a devenit vacantă ca urmare a demisiei lui Ioan Oleleu. Apoi, Mihai Seplecan ar trebui să forțeze retragerea atribuțiilor de președinte interimar care i-au fost delegate lui Istvan Vakar, apoi împuternicirea sa ca președinte interimar. Mihai Seplecan a confirmat, pentru „România liberă“, că va reintra în cursa pentru șefia Consiliului Județean Cluj. ”Vom avea o ședință până la finalul acestei luni, în care vom lua o decizie. Sper că mă bucur de sprijinul colegilor mei și că vom da un semnal de unitate pentru întreaga comunitate. O prioritate va fi atragerea de fonduri europene. Va trebui să vedem ce se mai poate face în privința unor proiecte cum ar fi cel al Tetarom IV sau al Centrului Integrat pentru Managementul Deșeurilor. Sper să fi învățat ceva din greșeli și să începem cu dreptul demersurile de atragere a fondurilor europene alocate pentru intervalul 2014-2020”, a spus, pentru „România liberă“, Mihai Seplecan.
Cum arată calculele politice
Teoretic, consilierii PNL și cei ai UDMR au majoritatea necesară pentru a face aceste mișcări. Însă nu este sigur că reprezentanții UDMR vor vota pentru schimbarea din funcție a lui Istvan Vakar. În acest caz, consilierii PNL ar putea apela la sprijinul grupului de consilieri independenți, fondat la inițiativa președintelui PMP Cluj-Napoca, Rareș Rusu. Însă în acest caz, este posibil ca prețul cerut de acest grup independent să fie ruperea alianței PNL-UDMR și desemnarea unui consilier independent în funcția de vicepreședinte, fie în locul lui Horațiu Catarig, fie în locul lui Istvan Vakar.
Sper că mă bucur de sprijinul colegilor mei și că vom da un semnal de unitate pentru întreaga comunitate. O prioritate va fi atragerea de fonduri europene. Va trebui să vedem ce se mai poate face în privința unor proiecte cum ar fi cel al Tetarom IV sau al Centrului Integrat pentru Managementul Deșeurilor.“ –Mihai Seplecan, președinte executiv PNL Cluj