-3 C
București
luni, 20 ianuarie 2025
AcasăTechO casă solară va fi instalată în centrul Bucureștiului

O casă solară va fi instalată în centrul Bucureștiului

Casa pasivă Over4 a fost proiectată și construită pentru a reprezenta România la ediția din anul 2019 a acestui concurs european, programată în orașul Szentendre din Ungaria.

Solar Decathlon este supranumită ”Olimpiada caselor solare” și a avut deja peste 20 de ediții în toată lumea, prima fiind cea din SUA, din anul 2003. În Europa, Solar Decathlon Europe este cea mai importantă competiție de case solare. La nivel european, printre preocupările participanților la asemenea concursuri găsim renovarea și reabilitarea clădirilor existente.

Membrii echipei Over4, care reprezintă România în anul 2019, afirmă că locuința propusă de ei poate fi descrisă prin trei parametri fundamentali: eficiență  energetică, sustenabilitate și accesibilitate din punct de vedere financiar – costul ei fiind comparabil cu al unei case obișnuite de pe piața din România.

Locuința solară are o amprentă la sol de 65 de metri pătrați, este formată din parter și etaj și produce de trei ori mai multă energie decât consumă. Sursa de electricitate o reprezintă 24 de panouri fotovoltaice cu o putere instalată de 6 kW, iar sistemul de ventilare asigură și recuperarea de căldură.

Locuința urmează a fi certificată cu standardul “Passive House”, considerat a fi cel mai exigent nivel de eficiență energetică din lume.

Echipa Over4 este formată din peste 50 de voluntari, dintre care patru sunt profesori coordonatori, iar ceilalți sunt studenți în diverse domenii socotite necesare pentru realizarea unei asemenea locuințe a viitorului.

Ediția din iulie 2019 a competiției Solar Decathlon va avea la start 11 echipe din zece țări de pe patru continente. Fiecare echipă are la dispoziție 15 zile pentru a asambla și pune în funcțiune locuințele solare ce vor fi jurizate și se vor desemna câștigătorii. Ulterior, casele sunt dezasamblate pe parcursul a cinci zile și sunt transportate pe amplasamentul lor final.

Prototipul Over4 reprezintă o casă solară, sută la sută electrică și modulară. Ea va fi transportată în șase tiruri în Ungaria, unde va fi instalată în numai zece zile. Fiecare imobil va fi evaluat, în concurs, la zece probe: arhitectură, inginerie, eficiență energetică, comunicare, vecinătate, inovație, circularitate, confort, funcționare și balanță energetică.

Membrii echipei Over4 afirmă că locuința românească respectă toate exigențele de confort, permițând chiar reconfigurarea spațiului interior în funcție de nevoile ocupanților. De asemenea, ea are un consum foarte redus de energie, conform standardului nZEB (“nearly Zero Energy Building”).

Un alt element interesant este că această locuință se dorește a fi “ușor de integrat în context: atât în scena-riul unui modul adițional pe bloc, fie de sine stătătoare ca o casă unifamilială”.

Înainte de competiția propriu–zisă din Ungaria, casa Over4 va fi asamblată și deschisă publicului, timp de 30 de zile, pe un amplasament aflat în centrul Bucureștiului, la intersecția dintre Bulevardul Unirii și Strada Nerva Traian. Evenimentul oficial de deschidere este programat miercuri, 15 mai. Din această zi, timp de o lună vor fi organizate tururi publice ale locuinței, precum și evenimente pe teme de eficiență energetică și dezvoltare sustenabilă.

Conceptul de casă pasivă este relativ nou, fiind demonstrat pentru prima dată în Germania, în anul 1996. La acel moment, imobilul instalat în orașul Darmstadt a avut un necesar de încălzire redus cu 90 la sută și de electricitate cu 30 la sută mai mic decât al unei locuințe standard. În privința costurilor de construcție, o asemenea locuință pare inițial mai scumpă, dar investiția se amortizează datorită facturilor ulterioare, mult mai reduse, pentru utilități.

Casa pasivă românească poate fi acum studiată de toți cei interesați în domeniul construcțiilor sustenabile și mai ales de persoane care vor să-și construiască sau achiziționeze o locuință, întrucât modelul Over4 este o soluție care răspunde nevoilor actuale ale pieței construcțiilor, explică un comunicat transmis de Daniel Butucel, membru al echipei Over4.

Această echipă este, de fapt, o organizație neguvernamentală fondată de Universitatea Tehnică de Construcții București și Universitatea de Arhitectură și Urbanism ”Ion Mincu”, având ca scop derularea proiectului Over4, precum și a altor acțiuni din zona educației, cercetării și dezvoltării în domeniul construcțiilor sustenabile și eficiente energetic.

Proiectul Over4 funcționează prin parteneriate strategice și prin sponsorizari.

 

Soluții inteligente la Bucharest Tech Week

În ultima săptămână a lunii mai, în Piața Universității din București, peste 60 de companii vor prezenta soluții tehnice dedicate viitorului, inclusiv dintre cele necesare locuințelor “smart”. De exemplu, vor fi expuse dispozitive ce permit ajustarea temperaturii prin utilizarea unui termostat ”inteligent”, controlat prin intermediul unei aplicații mobile, chiar de la distanță, astfel realizându-se o economie de până la 30 la sută la factura de energie.

De asemenea, vor fi prezentate sisteme de iluminat inovatoare, care pot asigura confortul cu un consum redus de electricitate.

În cadrul aceleiași expoziții vor fi prezentate și panouri fotovoltaice de uz individual, apte să producă energia pentru locuința proprie, iar dacă apare un surplus de electricitate, el poate fi vândut către sistemul energetic național.

În domeniul mobilității, vor fi prezentate mai multe tipuri de vehicule nepoluante, precum și stații de încărcare destinate automobilelor electrice.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Triumfătorul Trump se întoarce la Casa Albă

Trump, primul președinte american din secolul al XIX-lea care a câștigat un al doilea mandat după pierderea Casei Albe, a declarat că va grația...

Sectorul construcțiilor în declin: Primele 11 luni din 2024 marchează o scădere de 5% față de anul precedent

Piața construcțiilor din România reflectă un an marcat de provocări economice și schimbări în dinamica cererii Volumul lucrărilor de construcții din România a scăzut cu...

Bătrânii din Japonia luptă cu singurătatea. Unele femei aleg să meargă la închisoare

Furtul este de departe cea mai frecventă infracțiune comisă de deținuții în vârstă, în special în rândul femeilor Camere pline de rezidenți în vârstă, care...
Ultima oră
Pe aceeași temă