8 C
Bucureศ™ti
miercuri, 9 octombrie 2024
AcasฤƒTechMonica Macovei โ€œลŸi-a donatโ€ bani pentru propria campanie, dar instanลฃa cere ca...

Monica Macovei โ€œลŸi-a donatโ€ bani pentru propria campanie, dar instanลฃa cere ca suma sฤƒ fie confiscatฤƒ

“Am adus bani de acasฤƒ pentru campanie, iar justiลฃia a decis sฤƒ îi mai plฤƒtesc o datฤƒ”, s-a plans europarlamentarul într-o postare pe Facebook. Monica Macovei afirmฤƒ cฤƒ a câลŸtigat parลฃial procesul cu Autoritatea Electoralฤƒ Permanentฤƒ (AEP), justiลฃia hotฤƒrând însฤƒ cฤƒ fostul candidat la prezidenลฃiale trebuie sฤƒ mai plฤƒteascฤƒ o datฤƒ suma de 10.000 de euro, bani din economiile personale cu care Macovei ลŸi-a început campania.

''Tribunalul BucureลŸti a decis sฤƒ admitฤƒ în parte apelul fฤƒcut de Autoritatea Electoralฤƒ Permanentฤƒ (AEP) ลŸi sฤƒ îi dea câลŸtig de cauzฤƒ pe un singur punct: sฤƒ îmi confiลŸte suma de 10.000 euro pe care eu am donat-o din economiiile mele, bani personali, în perioada anterioarฤƒ începerii campaniei pentru alegerile prezidenลฃiale din 2014. Neavând bani înainte de începerea campaniei, am luat 10.000 de euro din economiile mele, adicฤƒ am adus bani de acasฤƒ, iar acum trebuie sฤƒ îi mai plฤƒtesc o datฤƒ. AceลŸti bani au fost înregistraลฃi în mod transparent, ca împrumut, de la mine, ca persoana fizicฤƒ, cฤƒtre candidat. Având în vedere cฤƒ persoana care a împrumutat candidatul sunt tot eu, operaลฃiunea a fost, practic, o donaลฃie, permisฤƒ de lege'', a precizat Macovei pe Facebook.

Ea a explicat cฤƒ mandatarul financiar a declarat la AEP ลŸi sumele primite înainte de începerea campaniei, deลŸi legea spune cฤƒ se aplicฤƒ numai în timpul campaniei electorale. '''De pildฤƒ, declararea legalฤƒ a împrumutului de 10.000 de euro s-a fฤƒcut pe 14 august 2014, deci înainte de începerea campaniei electorale, un alt motiv pentru care AEP nu trebuia sฤƒ cearฤƒ confiscarea acestor bani. Am fost mult mai transparentฤƒ decât prevede legea'', subliniazฤƒ Macovei.

Ea a arฤƒtat cฤƒ în octombrie 2015 a câลŸtigat pe fond procesul cu AEP, cu excepลฃia unor materiale de campanie donate pe baza unor contracte semnate de mandatarul financiar, iar mandatarul financiar rฤƒspunde pentru asta, potrivit legii.

''Ceea ce am fฤƒcut în campania electoralฤƒ de la alegerile prezidenลฃiale a fost, de fapt, sฤƒ mutฤƒm finanลฃarea electoralฤƒ de la baroni la cetฤƒลฃeni. ลži asta în condiลฃiile în care legea era gânditฤƒ pentru donatori puลฃini ลŸi mari, adicฤƒ sฤƒ menลฃinฤƒ ลŸi încurajeze clientela politicฤƒ. Desigur, respect decizia judecฤƒtoreascฤƒ'', conchide Macovei.

Macovei a contestat în procesul cu AEP decizia acestei instituลฃii din 2015 privind confiscarea a 291.415 lei din sumele destinate campaniei de la prezidenลฃialele din 2014, ea arฤƒtând cฤƒ "AEP nu a ลฃinut seama de procedura sistemului PayPal ลŸi a decis sฤƒ confiลŸte sume care au fost primite legal ลŸi transparent".

Cele mai citite

Israelul a lovit din nou fieful Hezbollah din sudul Beirutului

Agenลฃia naลฃionalฤƒ de presฤƒ a Libanului (ANI) a raportat marลฃi searฤƒ o serie de lovituri care au provocat "distrugeri masive" รฎn suburbiile de sud...

Atacul victimelor

Privind la conflictele majore din ultimii ani, rฤƒzboiul din Ucraina ศ™i cel din Orientul Mijlociu, putem observa un numitor comun รฎn politica de rฤƒzboi....

Douฤƒ cutremure รฎn Romรขnia รฎn zona seismicฤƒ Vrancea. Un seism a avut intensitate de 4

Douฤƒ cutremure s-au produs, รฎn noaptea de marศ›i spre miercuri, รฎn judeลฃul Buzฤƒu, unul dintre ele avรขnd magnitudinea 4. La oraย 01:48:07, a avut loc un...
Ultima orฤƒ
Pe aceeaศ™i temฤƒ