Gabriel Oprea este cel mai recent caz de parlamentar salvat de către PSD și partidele aliate. Social-democrații nu sunt singurii responsabili, însă ei au cel mai mare număr de parlamentari.
Fostul ministru de Interne Gabriel Oprea nu poate fi urmărit penal, după ce colegii săi din Senat au respins cererea DNA. 73 de senatori au făcut scut în jurul lui Gabriel Oprea, luni seară, votând împotriva cererii de urmărire penală formulate de DNA pe numele acestuia, pentru omor din culpă, în cazul poliţistului Bogdan Gigină. Doar 45 de senatori au votat cererea DNA, iar șase voturi au fost anulate.
24 de senatori provenind de la PSD, ALDE, PRU şi foşti UNPR au fost filmați votând împotriva cererii DNA de urmărire penală. Aceştia au introdus bila albă în urna neagră şi invers pentru a respinge ridicarea imunităţii lui Gabriel Oprea. Printre senatorii care au votat luni împotriva cererii DNA se numără, potrivit Mediafax: președintele Senatului Călin Popescu Tăriceanu (ALDE), Ioan Chelaru (PSD), Ilie Năstase (independent), Șerban Nicolae (PSD), Daniel Barbu (ALDE) și Gabriel Oprea însuși. De asemenea, potrivit fotografiilor din momentul votului, 33 din cei 51 de senatori liberali au votat pentru ridicarea imunităţii lui Gabriel Oprea.
Strategia PSD
Cu Gabriel Oprea scăpat de acuzația de omor din culpă, preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a ieșit la rampă, ieri, afirmând că „presiunea“ pusă pe parlamentari este „inimaginabilă“ şi îi face pe aceştia să devină „judecători“. Pentru a distrage atenția de la speța concretă, Dragnea s-a pronunţat pentru eliminarea imunităţilor „pentru toată lumea“, inclusiv pentru preşedinte.
Promisiunile liderului PSD au fost mediatizate de televiziunile prietene, dar sunt imposibil de pus în practică: necesită modificarea Constituției, care trebuie votată de Parlament cu două treimi. De altfel, așa se și explică faptul că social-democrații nu au făcut niciun demers concret, după ce, în urmă cu un an, Dragnea promisese același lucru. După preluarea șefiei PSD, Dragnea a afirmat că vor vota toate solicitările DNA pentru ridicarea imunității și că PSD vrea eliminarea imunității parlamentare.
Dincolo de vorbe, Dragnea este cel care a pregătit terenul pentru protejarea lui Gabriel Oprea. Votul pe baza „libertății de conștiință“, anunțat de conducerea PSD în cazul Oprea, a prefigurat, de multe ori, salvarea respectivului politician, pe baza sentimentului de solidaritate între politicieni. Oprea are multe relații printre senatori și doar o decizie expresă a conducerii PSD, de vot favorabil ridicării imunității, ar fi putut înclina balanța în favoarea cererii DNA.
Justiția, la cheremul intereselor de partid
Atunci când Liviu Dragnea a dorit ca procurorii să poată acționa în anumite dosare, a pledat pentru „independența justiției“, iar votul a fost supravegheat la sânge. Astfel, în decembrie 2015, Senatul a aprobat urmărirea penală în cazul lui Dan Șova, un apropiat al lui Victor Ponta. Dragnea a amenințat că parlamentarii care se vor opune justiției nu se vor mai regăsi pe liste la alegeri, iar votul a fost supervizat de liderul de grup, Mihai Fifor. Același personaj a supervizat votul în luna februarie 2016, când Senatul a acceptat prima solicitare de urmărire penală pentru Gabriel Oprea. La vremea respectivă, PSD și UNPR negociau un protocol pentru alegerile locale, iar Dragnea a vrut să îi arate lui Oprea că nu poate supraviețui fără sprijinul PSD.
În schimb, Dragnea a îndulcit tonul atunci când a fost vorba de deputatul Sebastian Ghiță. Dragnea se afla în tatonări pentru o împăcare cu Victor Ponta și a închis ochii la manevrele taberei Ponta-Ghiță. În 30 martie 2016, Ghiță a scăpat de arestare și reținere, iar Dragnea nu a părut surprins de decizia Camerei, comentând, sec, că deputații PSD „nu sunt roboți“. În cazul lui Titus Corlățean (PSD), acuzat de abuz în serviciu în dosarul votului din diaspora, Dragnea a anunțat că senatorii PSD vor vota „cum le dictează conștiința“, iar Senatul a respins urmărirea penală pe 21 iunie. Votul a fost explicat de surse din PSD prin faptul că, la alegerile prezidențiale din 2014, Liviu Dragnea era șeful de campanie al lui Victor Ponta. Dragnea ar fi pledat, în reuniunile PSD, împotriva înființării de noi secții în diaspora, au afirmat sursele citate. Dacă procurorii ar fi primit undă verde să-l ancheteze pe Corlățean, ar fi putut ajunge la Liviu Dragnea.
Senatorii filmați votând împotriva cererii DNA în cazul Oprea:
Ionel Agrigoroaie (PSD), Alexandru Cordoş (PSD), Octavian Bumbu (PSD), Cristian Dumitrescu (PSD), Daniel Savu (PRU), Petru Frătean (PSD), Gabriela Creţu (PSD), Georgică Severin (PSD), Ioan Chelaru (PSD), Marius Bota (PSD), Nicolae Moga (PSD), Petru Filip (PSD), Şerban Nicolae (PSD), Florea Voinea (PSD), Călin Popescu Tăriceanu (ALDE), Daniel Barbu (ALDE), Mihai Niţă (ALDE), Eugen Durbacă (ALDE), Iulian Cristache (independent, ex-PP-DD, ex-UNPR), Gabriel Oprea (independent, ex-UNPR), Ilie Năstase (independent, ex-UNPR, ex-PC), Constantin Popa (independent, PP-DD, ex-UNPR), Gheorghe Saghian (independent, ex-PSD), Valer Marian (independent, ex-PSD).
DNA precizează că respingerea cererii de începere a urmăririi penale, de către majoritatea membrilor Senatului, are drept consecință blocarea anchetei penale față de Gabriel Oprea cu privire la infracțiunea de ucidere din culpă.