Președintele PSD și șeful Camerei Deputaților, Liviu Dragnea, susține că de câteva zile, face „eforturi foarte mari pentru a nu ieși oameni în stradă” , ca urmare a refuzului președintelui Klaus Iohannis de a numi un premier.
„Pentru mine sunt preocupări care cresc cu fiecare oră. N-am spus până acum lucrul ăsta — de câteva zile eu fac eforturi foarte mari pentru a nu ieși oamenii în stradă. Sunt din ce în ce mai mulți hotărâți să iasă în stradă, în toate orașele. Cei care probabil că au făcut materialele împotriva doamnei Shhaideh pot verifica Facebook-ul lor și mesajele, că oricum sunt eu sunt conectat direct cu toate instituțiile. (…) După acel refuz, când toată țara aștepta, am mai făcut o propunere. Toată lumea aștepta să iasă să spună: <<Iată, îl desemnez pe domnul Grindeanu, la treabă>>. În această după-amiază a crescut intensitatea și a celor spuse și numărul de mesaje. Și eu vă spun foarte cinstit și o spun în continuare destul de calm — eu nu mai cred că după Anul Nou mai pot să mai țin oamenii să iasă în stradă. Și o spun asta pentru ca cei care mai au un dram de responsabilitate să înțeleagă”, a declarat Liviu Dragnea, joi seara, la postul de televiziune Romania TV.
Întrebat ce va face dacă va exista un refuz al președintelui, Dragnea a reafirmat că se merge la suspendare.
„Până la urmă, să facă ce vrea, dar să facă odată! E refuz? Mergem la suspendare, o spun foarte deschis. Pentru că nu se mai poate. Am înțeles că a spus la întâlnirea informală: <<Aia cu suspendarea e pentru presă>>. Eu nu am vrut să folosesc asta, dar vom utiliza orice mijloc constituțional pentru a debloca această țară (…) Nu putem să rămânem în această situație pe baza unor mofturi, a unor dorințe de a-ți arăta mușchii fără niciun fel de explicații. În situația asta suntem. Nu știu dacă mai are contacte cu instituțiile care ar trebui să-i dea informații, ei nu simt fierberea asta? Nu simt ce se poate întâmpla? E Revelionul poimâine, dar, după Anul Nou lumea va fi din ce în ce mai nervoasă, pentru că oamenii așteaptă ceea ce au votat. Totul este pregătit. Nu se mai poate cu stilul ăsta în care se pun piedici doar-doar nu se întâmplă lucrurile astea. Nu mai merge. (…) Sper că există o minimă responsabilitate, rațiune, capacitate de a metaboliza insuccesul lor de la 11 decembrie și să lase această țară să înceapă să funcționeze”, a adăugat Liviu Dragnea.
Şeful statului a convocat, joi, o întâlnire cu premierul propus de PSD, Sorin Grindeanu. Discuţia dintre cei doi a fost programată pentru ora 12.00, la Palatul Cotroceni. Cei doi au discutat aproximativ jumătate de oră.
Surse oficiale citate de News.ro, precizau, joi după-amiază, că președintele Klaus Iohannis analizează noua propunere de premier făcută de PSD, pe care ar considera-o mai bună decât cea inițială. Discuția pe care a avut-o cu Grindeanu a fost una „bună”, au mai spus sursele.
Potrivit surselor citate, șeful statului nu va face niciun anunț în cursul zilei de joi, astfel că noul Guvern nu poate fi instalat înainte de Anul Nou. Noua propunere de premier ar fi trecut prin filtrul partidului şi ar fi fost asumată transparent de PSD, au mai precizat sursele.
Totodată, sursele au mai precizat că relaţia cu noul premier al PSD, indiferent cine va fi, va fi una „instituţională”, de „coabitare”, însă nu va fi semnat niciun pact în acest sens, aşa cum s-a întâmplat în cazul Băsescu-Ponta.
Citește continuarea aici: Sorin Grindeanu a plecat de la Cotroceni după întâlnirea cu preşedintele Klaus Iohannis. Discuţia dintre cei doi ar fi durat o jumătate de oră. Șeful statului nu va face nicio propunere în cursul zilei de joi – surse
Liviu Dragnea a făcut o propunere surpriză pentru funcția de prim-ministru, după ce președintele României, Klaus Iohannis, a refuzat să o numească pe Sevil Shhaideh. L-a ales pe Sorin Grindeanu, fost ministru al comunicațiilor în Guvernul Ponta și un fost apropiat al lui Victor Ponta și Ilie Sârbu.
Cine este Sorin Grindeanu
Sorin Grindeanu s-a născut în data de 5 decembrie 1973, în Caransebeș, este căsătorit și are doi copii. În anul 1992, a absolvit Liceul Traian Doda din Caransebeș, iar în anul 1997 a absolvit Facultatea de Matematică din cadrul Universității de Vest din Timișoara. Și-a început activitatea profesională în anul 1998 când, pentru doi ani, a ocupat postul de preparator la Facultatea de Sociologie și Psihologie din cadrul Universității de Vest din Timișoara. În perioada 2000 – 2001 a fost asistent la aceeași facultate.
Din luna noiembrie 2001 și până în 2014 a fost director la Direcția pentru Tineret și Sport a județului Timiș. Din anul 2005, timp de trei ani a muncit în domeniul privat, iar din anul 2008 până în 2012 a devenit viceprimar al municipiului Timișoara. În anul 2012, la alegerile parlamentare a fost ales deputat de Timișoara, însă a demisionat din Parlament în 29 iunie 2016, când a câștigat alegerile locale și a fost ales președinte al Consiliului Județean Timiș, funcție pe care o ocupă în prezent.
În perioada decembrie 2014 – noiembrie 2015, Sorin Grindeanu a ocupat poziția de ministru pentru Societatea Informațională, în Guvernul Ponta.
În anul 1996 s-a înscris în PDSR, care ulterior a devenit PSD, ocupând mai multe funcții. Din anul 1998, până în 2001 a fost vicepreședinte la organizația de tineret a PSD Timiș, din 2002 a fost membru în Biroul Executiv județean al PSD Timiș și membru în Consiliul Național al TSD. În anul 2003 a fost ales președinte executiv al PSD Timiș, iar în 2005 a fost ales președinte al PSD Timișoara și primvicepresedinte al PSD Timiș.
În anul 2015 el a fost ales președintele PSD Timiș, funcție pe care o ocupa și în prezent.
Potrivit declarației sale de avere, Sorin Grindeanu are, împreună cu soția sa, Mihaela, două terenuri intravilane, unul în comuna Giroc cumpărat în anul 2005, de 503 mp, și un altul cumpărat în anul 2011, de 270 mp, în Timișoara. Soția lui Grindeanu mai deține un teren intravilan de 2,8 hă în comuna Banloc din județul Timiș. Familia Grindeanu mai deține și o casă în comuna Giroc din județul Timiș, potrivit celei mai recente declarații de avere postată pe site-ul Consiliului Județean Timiș. Locuința a fost construită în anul 2007. La capitolul autoturisme, Grindeanu a trecut în declarația de avere un motociclu ATV pe care l-a cumpărat în anul 2009. În luna martie, actualul lider al PSD Timiș a vândut un apartament cu sumă de 30.000 de euro.
Sorin Grindeanu a acordat și două împrumuturi, unul de 83.000 de lei și altul de 20.000 de euro către o societate comercială la care soția să este acționar. El are și un credit contractat în anul 2007, scadent în anul 2035, în valoare de 44.868 euro. La venituri, Grindeanu a trecut indemnizația de 7.610 lei de la Parlamentul României, 86.228 lei salariul că ministru și 8 lei venituri și dobânzi. Pe lângă veniturile soției, în declarația de avere a social-democratului apare și o donație de 10.000 de euro de la tatăl său, Nicolae Grindeanu.
Deputatul Sorin Grindeanu a fost propus de PSD pentru postul de premier. Liderii PSD au căutat un nou premier, de teamă că suspendarea președintelui Iohannis, dorită de unii social-democrați, va amâna intrarea partidului la guvernare.
Sursele politice apropiate administraţiei prezidenţiale susţin că şeful statului va avea o întâlnire cu premierul propus de PSD, Sorin Grindeanu. Discuţia dintre cei doi este programată pentru ora 12.00, la Palatul Cotroceni.
Liderii PSD se întrunesc miercuri, de la ora 16, în cadrul şedinţei Comitetul Executiv Naţional pentru a decide ce nominalizare vor face pentru funcţia de prim-ministru şi ce poziţe va adopta partidul după ce preşedintele Klaus Iohannis a respins-o pe Sevil Shhaideh.
Deciziile politice din tinerețea premierul propus de PSD-ALDE, Sorin Grindeanu, sunt unele interesante. Deși președintele Consiliului Județean Timiș a fost crescut de un bunic care a fost deținut politic, studentul în anul cinci, Sorin Grindeanu, a decis, la vârsta de 23 de ani, să se înscrie în Partidul Democrației Sociale din România (PDSR), deși mai explicabil ar fi fost să se se alăture Convenției Democrate, care fusese victorioasă în alegerile parlamentar din 3 noiembrie 1996.
Premierul propus de PSD, Sorin Grindeanu, ar beneficia de lobby deosebit de puternic în interiorul partidului, cât și în zona serviciilor secrete, ceea ce l-ar putea determina pe președintele Klaus Iohannis să îl desemneze la șefia Executivului, potrivit Impact Press, care citează surse importante de pe lângă Palatul Cotroceni.