-0.7 C
București
luni, 23 decembrie 2024
AcasăTechDragnea și Tăriceanu îi cer lui Iohannis să respecte Constituția și să...

Dragnea și Tăriceanu îi cer lui Iohannis să respecte Constituția și să nu se implice în competiția electorală dintre partidele politice. Șeful Senatului: Declarația președintelui este un atac direct, brutal și imediat la democrație

Șeful PSD Liviu Dragnea i-a solicitat, joi, președintelui Klaus Iohannis să respecte Constituția și să nu se implice în competiția electorală dintre partidele politice.

Precizările social-democratului vin după ce, joi dimineața, Klaus Iohannis a anunțat că, după alegerile parlamentare din acest an, nu va nominaliza în funcția de premier o persoană independentă politic.

„Președintele Iohannis ne-a spus astăzi că, pentru dânsul, nu contează rezultatul algerilor din 11 decembrie. Din declarația sa reiese că nu contează cum vor vota românii, ci doar cu ce partid va dori Dacian Cioloș să formeze viitorul guvern. Altfel spus, ceea ce decide amicul său e mai important decât ce vor decide mai bine de 18 milioane de români.  Îi reamintesc domnului președinte ce scrie în Constituția României pe care a jurat cu mâna pe Biblie că o va respecta: <<suveranitatea aparține poporului român, care o exercită prin organele sale reprezentative, constituite prin alegeri libere. Niciun grup și nicio persoană nu pot exercita suveranitatea în nume propriu>>. Așadar, îi solicit Președintelui Iohannis să respecte Legea fundamentală a statului român și să se abțină de la a se implica în competiția electorală dintre partidele politice. Viitoarea guvernare va fi constituită așa cum vor hotărî cetățenii prin vot . Experimentul <<Guvernul meu>> a eșuat. Românii decid, prin vot, cine să conducă această țară și cine le poate crea un viitor mai bun”, a scris liderul PSD Liviu Dragnea, pe Facebook.

Și copreședintele ALDE și șeful Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a reacționat la declarațiile președintelui Klaus Iohannis.

„Vinerea trecută, am propus în numele ALDE, partidelor și președintelui României un acord politic, prin care fiecare urma să se oblige să respecte verdictul urnelor din 11 decembrie. Am făcut o referire expresă la faptul că președintele României are obligația constituțională să numească drept candidat la funcția de prim -ministru persoana aleasă de partidul majoritar sau de coaliția majoritară formată în viitorul Parlament. Președintele Iohannis a etichetat propunerea mea drept <<obrăznicie politică>>. Până azi, am evitat să dau o replică, pentru ca n-am știut dacă e doar o exprimare nefericită sau o stare de nervozitate, de moment, a președintelui. Azi, după ce președintele a declarat despre premierul Cioloș: <<Recunosc că personal cred că ar face bine să continue, are proiecte bune începute, dar atunci să își declare măcar simpatia, sau adeziunea, sau preferința pentru partidul cu care ar putea să colaboreze în viitor, după alegerile parlamentare… Atunci când dl. Cioloș consideră că trebuie să îmi spună că a luat o decizie sau că vrea să intre în vreun fel în această campanie electorală, va ști să mă anunțe>>, am înțeles că indiferent de ce vor vota românii pe 11 decembrie, președintele îl va nominaliza tot pe membrul de atunci al PNL, Dacian Cioloș”, a scris Călin Popescu Tăriceanu, pe Facebook.

În opinia sa, declarația președintelui „este un atac direct, brutal și imediat la democrație”. „Este limpede că domnul președinte este parte a unui plan ocult împotriva poporului român și a libertăților câștigate la Revoluție. Îi atrag atenția domnului președinte, cu tot respectul datorat funcției sale, că își asumă o grea responsabilitate și consecințele care decurg de aici acum, când, într-un total dispreț față de Constituție, s-a angajat deschis într-o campanie electorală partizană”, a conchis el.

Prședintele Klaus Iohannis a fost întrebat, joi, dacă este de luat în calcul o apropiere a premierului Dacian Cioloş de PNL. În acest context, el a răspuns că „o întrebare la care Cioloş va trebui să răspundă în perioada următoare, fiindcă mulţi îşi pun întrebarea dacă Dacian Cioloş rămâne un premier independent şi după aceea se retrage sau dacă doreşte să-şi continue anumite proiecte”.

„Recunosc că personal cred că ar face bine să continue, are proiecte bune începute, dar atunci să îşi declare măcar simpatia, sau adeziunea, sau preferinţa pentru partidul cu care ar putea să colaboreze în viitor, după alegerile parlamentare”, a susținut președintele Klaus Iohannis.

Întrebat dacă a vorbit în ultima perioadă cu Dacian Cioloş, despre o eventuală simpatie a premierului pentru un anumit partid politic, preşedintele Klaus Iohannis a răspuns: „Atunci când Cioloş a luat o decizie sau va dori să intre într-un fel în această campanie electorală, va şti să mă anunţe şi să vină la o discuţie”.

Cele mai citite

Crin Antonescu recunoaște negocierile pentru candidatura la Președinție: Este o discuție complexă

Europarlamentarul PSD, Gabriela Firea, și-a exprimat sprijinul pentru candidatura lui Antonescu, lăudându-i experiența politică Fostul președinte al PNL, Crin Antonescu, a confirmat duminică, pentru Europa...

Crin Antonescu recunoaște negocierile pentru candidatura la Președinție: Este o discuție complexă

Europarlamentarul PSD, Gabriela Firea, și-a exprimat sprijinul pentru candidatura lui Antonescu, lăudându-i experiența politică Fostul președinte al PNL, Crin Antonescu, a confirmat duminică, pentru Europa...

Vladimir Putin s-a întâlnit la Kremlin cu prim-ministrul slovac, Robert Fico

Slovacia este dependentă de gazul care trece prin Ucraina Președintele rus, Vladimir Putin, s-a întâlnit duminică cu prim-ministrul slovac, Robert Fico, la Kremlin, a declarat...
Ultima oră
Pe aceeași temă