2.3 C
București
joi, 26 decembrie 2024
AcasăTechLiviu Dragnea a cerut Parchetului să confirme că deputații au voie să-și...

Liviu Dragnea a cerut Parchetului să confirme că deputații au voie să-și aducă la cabinetele parlamentare foștii angajaţi – de exemplu șoferii

Preşedintele Camerei Deputaţilor, Liviu Dragnea, a trimis o solicitare în care îi cere un punct de vedere procurorului general, Augustin Lazăr, privind posibilitatea angajării la cabinetele parlamentare a unor persoane, deși aparent ar exista riscul conflictului de interese, informează News.ro.

Concret ar fi vorba de şoferi. Răspunsul procurorului general a fost că această situație nu este reglementată.

Cătălin Predoiu (PNL) a spus că Parlamentul ar trebui să dea o lege prin care și această practică să fie reglementată.

Scrisoarea trimisă de Liviu Dragnea ca preşedinte al Camerei Deputaţilor a fost adresată procurorului general, Augustin Lazăr. Liderul PSD invocă statutul parlamentarilor, care permite angajarea personalului la cabinetele parlamentare, dar şi un articol din Codul penal, 301, care reglementează conflictul de interese în cazul rudelor sau a colaboratorilor.

Mai exact, Codul penal interzice oferirea de foloase patrimoniale de către un funcţionar către rude sau către persoane cu care s-a aflat în raporturi de muncă în ultimii 5 ani. Asta ar împiedica şi angajarea/reangajarea lor la cabinetele parlamentare. Scrisoarea lui Liviu Dragnea se referă strict la persoanele cu care un parlamentar a avut relaţii comerciale, nu şi a rudelor, având în vedere că statutul interzice expres aducerea rudelor la cabinete.

Răspunsul Ministerului Public nu a fost unul clar, Augustin Lazăr spunând că înţelege preocuparea Parlamentului, „nicio precauţie neputând fi apreciată ca excesivă”, însă nu există o normă generală în acest caz.

„Această problemă nu a format, până în prezent, obiectul unei interpretări subsecvente legii. (…) Fără a ne pronunţa într-o problemă potenţial litigioasă, ca opinie a Ministerului Public, apreciem că, în rezolvarea acesteia, vor trebui observate cu atenţie atât raportul dintre norma specială şi cea generală, cât şi cronologia normelor juridice incidente”, a scris Augustin Lazăr.

Dragnea a însărcinat Comisia juridică să elaboreze un punct de vedere asupra acestui răspuns. Discuţia a pornit chiar în prima şedinţă a Biroului Permanent al Camerei pe care a condus-o Liviu Dragnea, el afirmând că există situaţii cu potenţial conflict de interese în angajarea şi reangajarea unor consilieri la cabinete.

„S-a tot discutat despre acea prevedere aberantă din acel articol (al Codului penal – n.r.,) în care se spune că, dacă ai avut un consilier la cabinet într-un mandat trecut, dar şi la primul mandat de parlamentar ai avut o funcţie sau îţi aduci şoferul, este acolo o prevedere în care este închisoare de la 1 la 5 ani”, a spus Dragnea, motivând cererea adresată procurorului general.

Dragnea face solicitarea şi în contextul în care contractele de muncă sunt făcute pe perioada unui mandat, iar dacă un parlamentar doreşte să reangajeze un consilier (devenit efectiv o persoană cu care a avut în ultimii 5 ani ani o relaţie comercială) poate intra sub incidenţa articolului 301 din Codul penal privind conflictul de interese.

După primirea răspunsului, în şedinţa conducerii Camerei Deputaţilor de săptămâna trecută, Liviu Dragnea a mai explicat că nu doreşte situaţii de conflict de interese, iar Comisia juridică ar trebui să elaboreze un punct de vedere.

„Nu cred că trebuie să fim în situaţia în care orice parlamentar să înceapă să fie sub riscul incompatibilităţii sau al conflictului de interese printr-o prevedere pe care nu o înţelege nimeni. Poate a fost o raţiune dar, şi din răspunsul pe care l-am primit, cred că şi dumnealor au acelaşi punct de vedere, dar nu au vrut să scrie”, a spus Dragnea, potrivit stenogramelor.

Vicepreşedintele forului, Cătălin Predoiu (PNL), a dat de înţeles că răspunsul Ministerului Public ar permite o lege de interpretare, care să reglementeze aceste practici de angajare.

„Nu ne opreşte nimic ca, la un moment dat, Parlamentul să emită o lege de interpretare a acestui text de lege, în care să spună clar cum trebuie interpretat textul de lege şi asta va  greva şi instanţele şi parchetele. (…) Să avem, în perspectivă, adoptarea unui text de lege care să interpreteze cum vrea legiuitorul, care este voinţa lui. Şi atunci am clarificat lucrurile”, a spus Predoiu.

Comisia juridică urmează să elaboreze o soluţie în acest caz.

 

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

România deschide ușa șoferilor non-UE: străini angajați pe Uber sau Bolt, din 2025

Germania a adoptat un model similar în primăvară, permițând susținerea examenului de calificare în 8 limbi, inclusiv română, ca răspuns la criza forței de...

China va depăși Occidentul în vânzările de mașini electrice în 2025

Prognozele pentru 2025 indică o creștere spectaculoasă a vânzărilor de automobile electrice în China, care ar putea atinge 12 milioane de unități, aproape dublu...

Energia nucleară, soluția marilor companii pentru inteligența artificială

Alimentarea centrelor de date necesită cantități uriașe de electricitate, investiții pe măsură, dar și riscuri semnificative Creșterea explozivă a inteligenței artificiale (AI) determină giganții tehnologici...
Ultima oră
Pe aceeași temă