4.8 C
București
sâmbătă, 21 decembrie 2024
AcasăTechLaptopul merge greu? 12 cauze și soluții

Laptopul merge greu? 12 cauze și soluții

Nimic cu se compară cu un laptop nou nouț. Totul merge rapid, navigarea pe internet este o plăcere, aplicațiile se deschid și se închid la comandă, blocajele sunt ceva de domeniul trecutului. Este adevărat, astăzi nu mai avem timp și nici răbdare să utilizăm un laptop care se mișcă greoi, care nu are suficientă memorie, să avem parte de ecrane înghețate sau să așteptăm mult și bine până se încarcă pagina de care avem nevoie. Dar cu toată dezvoltarea tehnicii, încă mai este posibil ca performanța laptopului să lase de dorit. De ce se întâmplă acest lucru și cum poți remedia problema, îți spunem în acest articol. 

De ce merge laptopul greu și ce soluții ai la îndemână?

Protocol de pornire setat greșit

  • Problemă: laptopul se deschide greu pentru că pornesc prea multe aplicații simultan. În încercarea de a recupera timp, stabilim ca anumite aplicații să se deschidă de cum pornim laptopul, numai că efectul este invers, în sensul că ulterior stăm prea mult așteptând ca laptopul să ajungă la ecranul de pornire.
  • Soluție: este necesar să setezi protocolul de pornire doar la câteva programe absolut necesare. Toate celelalte programe pot fi pornite atunci când ai nevoie de ele.

Memorie RAM prea mică

  • Problemă: primul semn că memoria laptopului este insuficientă este procesarea foarte lentă atunci când deschizi mai multe programe. Este posibil de asemenea ca multe programe să ruleze în fundal, iar acest lucru încetinește performanța laptopului. Poate fi vorba despre programe antivirus.
  • Soluție: poți vedea ce programe rulează laptopul tău dacă apeși combinația de taste CTRL + ALT + DEL. Odată deschisă fila Procese poți vedea ce programe rulează laptopul și în ce măsură este solicitată memoria RAM, În funcție de necesități, poți închide unele dintre ele pentru a elibera memoria.

Existența unui virus

  • Problemă: ori de câte ori laptopul nostru se comportă neobișnuit, ne gândim la posibilitatea infectării cu un virus informatic. Pe bună dreptate, este destul de obișnuit să ne infectăm computerele, fie și din neatenție, intrând pe pagini de internet dubioase sau deschizând atașamente care ar trebui în mod normal ignorate. Programele malware sunt făcute pentru a corupe procesele computerului, iar acest lucru duce la încetinirea proceselor care sunt derulate pe laptop. Cel mai probabil, laptopul este infectat dacă: programele se deschid sau se închid singure, dacă apar tot mai multe ferestre pop-up, dacă încetinirea procesării este bruscă și de durată, dacă hard disk-ul este aglomerat cu fișiere suspecte.
  • Soluție: trebuie procedat urgent la o scanare de viruși și de programe malware. Cu ajutorul programelor antivirus specializate pot fi eliminate toate fișierele suspecte.

Laptopul este vechi

  • Problemă: este un lucru știut, sistemele de operare care sunt mai vechi nu reușesc să țină pasul cu actualizările aplicațiilor. Numai că uneori este nevoie de mai mult de atât, trebuie făcut un upgrade al intregului laptop la un model mai nou.  
  • Soluție: cel mai bun remediu ar fi acela de a căuta un laptop de la o companie cu o bună reputație. Citiți cu atenție recenziile și cumpărați ceva de calitate. Există și varianta achiziționării unui laptop în rate, cea mai bună variantă pentru a avea un laptop nou și bun.

Hard disk-ul este plin

  • Problemă: cu cât hard disk-ul este mai plin, cu atât mai greu va funcționa laptopul. Este bine de reținut că orice se descarcă și se instalează pe computer este salvat pe hard disk.
  • Soluția: vizualizează spațiul de stocare disponibil. Șterge sau mută fișierele de care nu ai nevoie pe laptop. Poți folosi alte metode de stocare cum ar fi cloud-ul sau o unitate externă.

Supraîncărcarea browserului

  • Problemă: dacă browserul este încărcat cu prea multe file, funcționarea va fi din ce în ce mai greoaie.
  • Soluție: șterge cookie-urile și articolele memorate in cache. În acest fel va crește viteza laptopului.

În concluzie, ce poți face dacă laptopul merge greu:

  • Repornește computerul: este recomandat să închizi computerul când ai terminat să lucrezi.
  • Verifică dacă există actualizări: actualizările durează câteva minute pentru a fi finalizate, dar sunt esențiale pentru sănătatea computerului tău. 
  • Șterge fișierele și programele pe care nu le mai folosești.
  • Verifică dacă nu există viruși (spyware, adware, malware).
  • Identifică programele și aplicațiile care sunt consumatoare de resurse.
  • Dezactivează programele de tip Startup.
  • Minimizează animațiile.
  • Eliberează spațiu pe hard disk.

Mergi cu laptopul la service, sau achiziționează un laptop nou.

Cele mai citite

Mai multe țări își cresc măsurile de securitate după atacul terorist din Germania

Mai multe ţări iau măsuri pentru intensificarea securităţii după atacul de vineri din Germania soldat cu cinci morţi şi peste 200 de răniţi, după...

Bitcoin suferă o scădere de 5% pe fondul volatilității pieței

Bitcoin a înregistrat o scădere semnificativă de 5%, ajungând la aproximativ 96.000 de dolari pe unitate, în timpul unei sesiuni de tranzacționare marcate de...

Mai multe țări își cresc măsurile de securitate după atacul terorist din Germania

Mai multe ţări iau măsuri pentru intensificarea securităţii după atacul de vineri din Germania soldat cu cinci morţi şi peste 200 de răniţi, după...
Ultima oră
Pe aceeași temă